Güncel

SES, TTB, TMMOB İMO ve KESK'ten üyelerine ve yetkililere çağrı

SES, TTB, TMMOB İMO ve KESK depreme ilişkin acil alınması gereken önlemleri sıralayarak kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı. Öte yandan üyelerine de seslenilen açıklamalarda, aktif çalışmalara katılınması istendi.

7 Şubat 2023 Saat: 09:25
SES, TTB, TMMOB İMO ve KESKten üyelerine ve yetkililere çağrı
SES, TTB, TMMOB İMO ve KESK'ten üyelerine ve yetkililere çağrı

Sabaha karşı merkez üssü Maraş Pazarcık olan ve on ili etkileyen, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı depreme ilişkin açıklama yapan sendika ve demokratik kitle örgütleri dayanışma çağrısı yaptı .

SES: TÜM ÜYELERİMİZ ÇALIŞMALARA KATILMALI
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve KESK açıklamalarında her türlü çalışmanın içinde yer alacaklarını kaydetti ve üyelerine bu çalışmalara katılma çağrısı yaptı.

SES Merkez Yönetim Kurulu kamu kuruluşları, tüm emek meslek örgütleri, demokratik kitle örgütlerine hususu alması için şu maddeleri sıraladı:
????" Tüm ülke genelinde sağlık hizmetlerinde pandemi döneminde olduğu gibi kapasite sınırlamasına gidilmeli, depremin etkilerinin yoğun yaşandığı illere sağlık personeli takviyesi yapılmalıdır.
????Sağlık kurumları için çok hızlı bir hasar tespit çalışması yapılmalı, artçı depremlere dayanıksız olacak sağlık kurumlarında hizmet verilmemeli, acilen sağlık hizmeti sunumu için konteynerler ve sahra çadırları hizmete açılmalıdır. Acil cerrahi branşlarda yer alan sağlık emekçilerinin açığı giderilmelidir. Yine bu kapsamda kan ürünleri ve cerrahi malzemelerin temin edilmesi gerekmektedir. Acillerin kapasitesi güçlendirilmelidir.
????Son günlerde basına ve kamuoyuna yansıyan yaşanan ilaç krizinden depremden etkilenen illerde herhangi bir ilaç sıkıntısı yaşanmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır.
???? Hayatını kaybedenlerin kayıt altına alınması, cenazelerin korunması için yeterli sayıda ceset torbası ve soğuk hava deposu temin edilmelidir.
????Özellikle deprem bölgesinde enkaz altında çıkarma çalışmalarının yapıldığı bölgelerde devlet erkanının gittiği anlarda çalışmalar adeta durmakta, etrafta güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkmakta, yerel yöneticiler ve güvenlik görevlileri giden heyetlerle ilgilenmek zorunda kalmaktadır. Bu nedenle üst düzey resmi heyetlerin gittikleri bölgelerde sahayı gezmek yerine kriz merkezlerinin başında olmaları ve oradan çalışmaları koordine etmeleri çok daha faydalı olacaktır.
????Yakınlarını arayanlar için hastanelerde görevlilerin belirlenmesi sağlık emekçilerinin işlerini daha kolay yapmalarını sağlayacaktır.
????Halkın ilgili kurumların (resmi ve sivil) uyarılarını dikkate almaları özellikle artçı depremler de düşünüldüğünde hasarlı binalara girmemeleri, kurtarma çalışmalarını sekteye uğratacak yerlerde bulunmaması gerekmektedir.
????Özellikle bu akşam için barınma, beslenme ve ısınma sorunlarının çözümü hayati önemdedir.
????İlk iki gün yaşanan en büyük sıkıntı bilgiye erişimdir. Bu nedenle sağlıklı bilgi temini için kurumların eşgüdüm halinde çalışması gerekmektedir."

İMO: ÜZERİMİZE DÜŞENİN YERİNE GETİRECEĞİZ
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu da, "Başta deprem bölgesinde yaşayanlar olmak üzere tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Yaşamını yitiren yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Enkaz altında kalan yurttaşlarımızın en kısa sürede kurtarılmasını ümit ediyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası olarak bir kez daha, eğitimli kadrolarımız ve birikmiş deneyimlerimizle üzerimize düşeni yerine getirmeye hazır olduğumuzun altını çiziyoruz."

TTB'DEN ACİL ALINMASI GEREKEN ÖNLEM LİSTESİ
Türk Tabipleri Birliği Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ise depremin hemen ardından öncelikle alınması gereken önemlere ilişkin şu maddeleri sıraladı:
????"Deprem bölgesinde yurttaşlara, gerek can güvenlikleri gerekse de arama kurtarma-sağlık çalışmalarının etkililiği için hasarlı-riskli yapılara girmeme ve uzak durma; zorunlu olmadıkça özel araçlarını ve cep telefonlarını kullanmama çağrısını yineliyoruz.
????Deprem bölgelerindeki sağlık hizmetlerinde herhangi bir aksama yaşanmaması için; durumu acil olmayan hastaların hastanelere başvurmaması çağrısını yapıyoruz.
???? Yıkımın en fazla nerelerde olduğunun bilinmesi yardımın öncelikle nereye gönderileceği açısından önem taşıdığı için afetin nereleri ve yaklaşık ne kadar nüfusu etkilediği belirlenmelidir. Ekteki tabloda da görüleceği üzere 13 milyondan fazla insanımızın mevcut afetten doğrudan etkilendiğini tahmin etmekteyiz.

Ayrıca afet sırasında ve hemen sonra yapılacak çalışmalar önem ve öncelik sırası ile şunlardır:
????Afete uğrayan bölgenin ve etkilenen nüfusun belirlenmesi,
????Enkaz kaldırma, kurtarma ve yıkıntının temizlenmesi,
????Afetzedelerin beslenmesi,
????Afetzedelerin barındırılması ve ısıtılması,
????Ulaşım ve haberleşmenin sağlanması,
????Emniyet ve güvenliğin sağlanması,
????Koruyucu hekimlik ve çevre sağlığı hizmetleri,
????Tıbbi bakım."

KESK: ÜYELERİMİZLE ÇALIŞMALARI YÜRÜTECEĞİZ
KESK de süreci dayanışmayla aşacaklarını kaydetti. Üyelerine şu çağrıyı yaptı: "Konfederasyonumuz ve üye sendikalarımız düşen görevi yerine getirmek için seferber olmuştur. Bunun için ilk aşamada merkezi düzeyde KESK kriz masası oluşturulmuş olup yerel düzeyde de diğer emek, meslek ve demokrasi güçleriyle birlikte kriz masaları oluşturmak için tüm güç ve olanaklarımız hayata geçireceğiz. Başta depremden etkilenen iller olmak üzere tüm Şubeler Platformlarımızla merkezi ve yerel koordinasyon içinde bir çalışma yürüterek yaraları sarmaya, acıları azaltmaya çalışacağız. Konfederasyon ve sendika MYK üyelerimizden oluşan heyetimiz en kısa süre içinde depremden etkilenen illerde olacaktır."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız