Güncel

SİNBO İşçileri: "Kölelik koşullarına karşı mücadele edeceğiz"

SİNBO İşçileri, kölece çalışma koşulları, baskı tehdit ve işten atma saldırılarına üyesi oldukları Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi ile birlikte fabrika önünde basın açıklaması yaparak protesto etti.

5 Ekim 2019 Saat: 09:53
SİNBO İşçileri: "Kölelik koşullarına karşı mücadele edeceğiz"
SİNBO İşçileri: "Kölelik koşullarına karşı mücadele edeceğiz"
SERPİL ÜNAL
İSTANBUL - Sinbo Elektrikli Ev Aletlerini üreten ve Avcılar Haramidere Sanayi Mevkii'nde bulunan Deima Elektromekanik Ürünleri İnşaat Spor Malzemeleri İmalat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de ağır çalışma koşullarının değişmesi için Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası'na (TOMİS) üye olan işçiler, sendikal faaliyetlerin öğrenilmesinin ardından çok daha fazla sömürü, baskı ve tehditlerle karşılaşmaya başladı. Saldırıların boyutu her geçen gün artarak sendikalı işçilerin işten atılmasına kadar vardı.
TOMİS üyesi 4 işçinin işten atılması üzerine bugün sendika üyeleri ve işten atılan işçilerin geri alınması ve sendikal haklara saldırıların son bulması talebiyle basın açıklaması yaptı.
"SİNBO Sendikal Haklara Saldırıyor" 
Basın açıklamasına Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası üyeleri de katılarak destek verdi. 
"SİNBO Sendikal Haklara Saldırıyor Atılan İşçiler Geri Alınsın" yazılı pankart açılan eylemde "Yaşasın İşçilerin Birliği" 
"Yaşasın Onurlu Mücadelemiz", "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "İşçilerin Birliği Patronları Yenecek", "Kahrolsun Ücretli Kölelik Düzeni" sloganları atıldı.
Bu arada iş çıkış saatinde sendikanın basın açıklaması yapacağını öğrenen patronların paydos saatini bir saat öne aldı.
"Tek İstediğimiz İnsan Onuruna Yakışır Çalışma Koşullarıydı" 
Basın açıklamasını okuyan işten atılan işçilerden Ömer Kocaman, ağır çalışma koşulları, yasadışı uygulamalar, mobing ve benzeri saldırıların yoğun olduğu SİNBO'da sorunlarının çözülmesini istedikleri için işten atıldıklarını belirterek. "Bizlerin tek isteği, insanca  yaşamaya yeten ücret ve insan onuruna yakışır çalışma koşullarıydı. Yönetim tarafından bu isteklerimiz görmezden gelindi ve her geçen gün daha ağır koşullar bizlere dayatıldı" dedi. 
"12 Saatlik Çalışmada İş Kazası Riskimiz Artıyor" 
"Maaşlarımız düzenli yatırılmıyor, işçi sağlığı ve güvenli önlemleri alınmadığı için her gün bir çok ciddi kaza riskiyle karşı karşıya kalıyoruz, 2 vardiya çalışan bölümler dahil günde 12 Saat çalıştırılıyoruz.  Gece vardiyasında 12 saat çalışmak iş kazası riskimizi dahada artırıyor. Bunlarda yetmiyor 2-3 kişinin bakması gereken makinalara 1 kişi bakmamızı dayatıyorlar" diyen Kocaman, bu sorunların dayatmaların son bulması için birlik olma ve sendikaya üye olmaya karar verdiklerini belirtti.
SİNBO yönetiminim en temel insani taleplerini karşılamak bir yana suç üstüne suç işleyerek sendikaya üye olma haklarını engellemeye çalıştığını aktaran Kocaman, bir yandan işten atmalar başlarken bir yandan da, sendikal, faaliyetlere yönelik baskı ve tehditlerle karşılaştıklarını belirtti. 
"Bizler TOMİS üyesi SİNBO işçileri olarak bu saldırılara boyun eğmeyeceğimizi ilan ediyoruz. SİNBO yönetimini de bir an önce fabrikadaki yasadışı, kölelik uygulamalarından, sendika düşmanı tutumlarından, tehdit ve yalan söylemlerinden vazgeçmeye çağırıyoruz. Aksi halde fiili ve hukuki yönden mücadelemizi sürdüreceğimizi buradan ilan ediyoruz" diyen Kocaman, mesainin bitmesi nedeniyle servislerini beklemek üzere kapı önüne çıkan arkadaşlarına da seslendi. 
"İnsanı İnsan Yapan Değerlerimize Saldırılmasına İzin Vermeyin" 
"Arkadaşlar; SİNBO yönetiminin dayattığı çalışma koşulları, mobing, hakaret vb. gibi dayatmalara boyun eğmeyin. İnsanı insan yapan değerlerimizin ayaklar altına alınmasına izin vermeyin. Yönetimin Anayasal hak olan sendikal örgütlenme ve diğer konularda söylediği yalanlara kanmayın" diyen Kocaman 
"Onur Kırıcı Saldırılara ve Sömürüye Karşı Birlik Olalım" 
İşyerinde daha önce de  ağır küfür ve 
hakaretlertle kovulan arkadaşları olduğunu hatırlatan Kocaman, "Sessiz kalırsak yönetimin hiç bir ahlaka sığmayan, onurumuza, kimliğimize emeğimize dönük saldırılarını engelleyemeyiz. Siz de gelin bu keyfi kuralsız, yasadışı uygulamalara, onur kırıcı dayatmalara hep birlikte son verelim. Mücadelemizi büyüterek insanca çalışma ve yaşam koşullarımızı birlikte elde edelim" dedi. 
"Kaybeceğimiz Bir Şey Yok Kazanacağımız Bir Gelecek Var" 
SİNBO'da başlattıkları emek ve onur mücadelesini kazanımla sonuçlandırana kadar sürdüreceklerini vurgulayan Ömer Kocaman "Bizim kaybedeceğimiz hiç bir şeyimiz yok ama kazanacağımız çok şey var. Geleceğimiz ve İnsan onuruna yakışır çalışma koşulları bunların başında geliyor" diyerek arkadaşlarını sendika üyesi olmaya ve birlikte mücadeleye çağırdı. 
"İnsanca Çalışma Koşulları İçin Sendikalı Olun" 
TOMİS Yönetim Kurulu üyesi Sabit Yıldırım da servislerine binmek üzere olan işçilere 4 işçi arkadaşlarının anayasal haklarını kullanarak sendika üyesi olduğu için işten atıldığını aktardı. 
SİNBO'da kendilerine dayatılan ağır çalışma koşullarına, iş kazalarına, onur kırıcı davranışlara katlanmak zorunda olmadıklarını, birlik olduklarında bu saldıra karşı koyabileceklerini belirterek sendikaya üye olmalarını ve hep birlikte mücadele ederek insanca çalışma koşullarını sağlayabileceklerini söyledi.
Mesaisi biten açıklama ve konuşmayı izlemek için servislerine yavaş yavaş bindiler. Servis sürücüleri ve geçen araçlar da eyleme korna çalarak destek verdi. 

 
 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız