Güncel

Şırnak'taki doğa katliamı protesto edildi

Şırnak'ta doğa katliamı Kadıköy'de yapılan eylemle protesto edildi.

30 Temmuz 2022 Saat: 06:54
Şırnaktaki doğa katliamı protesto edildi
Şırnak'taki doğa katliamı protesto edildi

HDK, TÖP, SMF, EMEP, EHP, HDP, TİP ve Halkevleri’nin ortak gerçekleştirdiği eylemde “Şırnak’ta doğa talan ediliyor #ŞırnaktaEkokırım” pankartı taşındı.

Bileşen adına basın açıklamasını okuyan Koray Türkay, Türkiye’nin her yerinde ekolojik talanın sürdüğü belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Geçtiğimiz günlerde Şırnak Barosu'nun yapmış olduğu bir çalışma ile ortaya çıkan ağaç kesimleri, talanın kabul edilemez boyutlarda olduğunu gösteriyor. Şırnak’ın Besta, Cudi ve Gabar bölgelerinde iki yılı aşkın süredir “güvenlik” gerekçesiyle askerlerin gözetiminde korucular tarafından ağaç kesimleri devam ediyor. Şırnak Barosu’nun yaptığı açıklamaya göre 2021 yılında yalnızca Şubat ayından Eylül ayına kadarki 7 aylık bir sürede Şırnak’ın tüm ormanlarının yüzde 7’si yok edildi.”

Asırlık ağaçların katledilmesine karşı Şırnak Barosu’nun başvurusunun sonuçsuz kaldığını hatırlatan Türkay şu şekilde devam etti:

“Batı'da adrese teslim yakılan ormanlarla, asırlardır yaşayan zeytin ağaçlarının enerji şirketleri tarafından kesilmesine izin veren yasalarla, Kürdistan'da ise ‘terör’ bahane edilerek talan politikalarıyla koca bir ekosistem ağır tahribata uğratılmaktadır. Kesilen ormanları sadece odun ve para olarak görenler bölgenin tüm ekolojik yapısını altüst etmektedir. Kürdistan’da ilan edilen ‘güvenli bölgeler' tüm yasaların yok sayıldığı ve oradaki yetkili kişilerin istedikleri her şeyi yapabildikleri alanlar haline geldi.”

“Birlikte mücadele ederek değiştireceğiz”

Ülkenin dört bir yanında savaş, rant, yağma ve talan politikalarına son verme çağrısı yapan Türkay son olarak şunları ifade etti:

“Doğal varlıkları ve yaşamı birer rant kapısı olarak gören anlayışlara karşı hep beraber sesimizi yükseltiyoruz ve Şırnak başta olmak üzere coğrafyanın dört bir yanındaki doğa talanının karşısında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Savaşın kaybedeninin çok olduğunu bu doğa katliamıyla bir kez daha görmüş olduk. Bunun için geleceğimize, toprağa, suya, ormanlara sahip çıkmanın insanlık mücadelesinin parçası olduğunu düşünüyoruz. Birlikte mücadele ederek değiştireceğiz.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız