Siyaset

Sivas'ta katledilenler anıldı, katliamlar lanetlendi

Madımak Katliamı'nda yaşamını yitiren 35 kişi, Sivas'ta anıldı, katliam lanetlendi.

2 Temmuz 2016 Saat: 16:06
Sivas'ta katledilenler anıldı, katliamlar lanetlendi
Sivas'ta katledilenler anıldı, katliamlar lanetlendi

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta gerçekleşen ve 35 kişinin can verdiği katliamın 23’üncü yılında binlerce kişi “Katliamlardan kurtulmanın yolu örgütlenmeden geçer” diyerek Madımak Oteli’ne yürüdü, faillerin yargılanmasını istedi.

Kürt kentlerine yönelik saldırılara ve batıda yaşanan bombalı  eylemlere de dikkat çekilerek, 23 yıl önce insanların ölümüne neden olan politikaların bugün AKP eliyle sürdürüldüğü vurgulandı. Anmada katliamlara karşı birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

Öte yandan anma etkinliği yapılacağı gerekçesiyle  sabahın erken saatlerinden itibaren kentin girişi polis ablukası altına alındı. Kentte giren tüm araçları durduran polisler, kimlik kontrolü yaptı.

Sabah saatlerinden itibaren çeşitli şehirlerden Sivas'a gelen, Alevi Bektaşi dernekleri, siyasi partiler ve çeşitli sivil toplum örgütleri temsilcileri ile vatandaşlardan oluşan grup Seyrantepe Mahallesi üzerindeki toplanma alanında buluştu. Saat 11.00 sıralarında yürüyüşe geçen grup sloganlar eşliğinde Mevlana Caddesi güzergahı üzerinden kent meydanına geldi. Kortej daha sonra Atatürk Caddesi üzerinden Eski Belediye Sokak'taki eski Madımak Oteli, şimdiki Sivas İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi önüne geldi. Burada otel binasının önüne sadece olayda yaşamını yitirenlerin yakınları ile milletvekilleri alındı. 
Bina önünde geldiklerinde ellerinde kaybettiklerinin fotoğraflarını taşıyan aile yakınlarından bazıları gözyaşlarına hakim olamadı. Olayda ölenlerden Nurcan Şahin'in annesi Fidan Şahin fenalık geçirdi. Yazar Nesimi Çimen'in eşi Makbule Çimen ise, binanın kapısını yumruklayarak, "Burası utanç müzesi olana kadar bu binaya girmeyeceğiz" diye haykırdı. 
Ardından Sivas Olayları sırasında yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okunarak saygı duruşunda bulunuldu. Olayda yaşamını yitiren halk ozanı Hasret Gültekin'in sazını temsil etmesi amacı ile bir kısmı yanık haldeki bağlamayı CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer elinde taşıyarak otel önüne getirdi. Binanın giriş kapısı önüne bırakılan sazın üzeri katılımcılar tarafından karanfiller ile donatıldı.
Otelin bulunduğu sokak girişindeki kortej otobüsünden katılımcı sivil toplum örgütleri konuşmalar yaptı. Etkinlikte konuşan Pir Sultan Abdal Anadolu Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Avrupa Alevi Koordinasyonu Başkanı Hüseyin Mat, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Kültür Derneği Başkanı Doğan Demir, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve olayda ölenlerin aileleri adına Huriye ve Yeşim Özkan'ın kardeşi Hüseyin Özkan birer konuşma yaptı. 
Katılımcılar 2 Temmuz'un acısını ilk günkü gibi yaşadıklarını belirterek, Madımak utanç müzesi olana kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi. Etkinlikler son olarak ise olayda yaşamını yitirenler anısına semah dönülmesiyle son buldu. (Fotolar: Ahmet Toprak)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız