Güncel

"Siyanür ile ayrıştırarak Altın üretimi yapmak isteyen TÜPRAG'a hayır!"

Kuyucak Köylüleri , Reşadiyeliler ,Tokatlılar ve STK’lar, ÇED gereklidir ve Siyanür ile ayrıştırarak altın üretimine karşı olduklarını belirten yaklaşık 800 dilekçeyi Tokat Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne teslim etti.

13 Nisan 2021 Saat: 23:27
Siyanür ile ayrıştırarak Altın üretimi yapmak isteyen TÜPRAGa hayır!
"Siyanür ile ayrıştırarak Altın üretimi yapmak isteyen TÜPRAG'a hayır!"

Çok sayıda dernek ve vakıf, Çevre ve şehircilik Müdürlüğü önünde  bir de basın açıklaması yaptı.
Yapılan açıklamada şöyle denildi:

Bizler; Kuyucaklı, Reşadiyeli, Tokatlı vatandaşlar, Muhtarlar, Üreticiler, STK’lar olarak  Yaşam alanlarımızı, Meralarımızı, Yaylalarımızı, Ormanlarımızı, Toprağımızı, Suyumuzu Doğamızı, Siyanür ile ayrıştırarak Altın üretimi yapmak isteyenTÜPRAG Madencilikten  korumak için Anayasal, Demokratik ve vatandaşlık haklarımızı kullanarak bir araya geldik.

Siyanür ile ayrıştırarak Altın üretimi yapılmak istenen yaşam alanlarımızda; TÜPRAG Madenciliğin hazırladığı   29 Mart 2021 başvuru tarihli proje tanıtım dosyası, 31 Mart 2021 tarihinde ÇED Genel Müdürlüğü duyurular sayfasından kamuoyuna duyurulmuştur. İşbu duyuru kapsamında TOKAT-REŞADİYE İlçesi KUYUCAK KÖYÜAR201801504 ve AR201801505 numaralı sahaların,28,31 hektar alanı içinde [238 Dönüm-230.000 m2 ] 3,9 ha alana [39 Dönüm,39.000 m2] Yarma yöntemi ile ; 4mgenişliğinde, 2 m derinliğinde, yaklaşık  1400m  uzunluğunda 7 Adet yarma hattı planlanmaktadır.

Yarma işlemlerine başlamadan önce ilk aşamada 238 Dönüm alan üzerinde bulunan, Ağaçlar kesilecek, verimli toprak, çayır çimen kazınarak meralarımız yok edilecektir.

Yarma işlemleri sırasında, iki ay boyunca çok sayıda iş makinası ve Kamyon kullanılacaktır.

Yarma işlemi sırasında yaklaşık 80.000 [Seksen Bin] m3, ortalama 8000 Kamyon toprak çıkarılarak yaylalarımızın, meralarımızın üzerine yığılacaktır.

Maden firmasının yapmak istediği Yarma yöntemiyle maden arama işlemi, “SİYANÜR İLEAYRIŞTIRARAK ALTIN ÜRETİMİ” işinin ilk aşamasıdır, bizler buna izin verirsek geri dönülmeyecek bir felaketin başlangıcı olacaktır ve bizler bu işlemin zararlarını ve sonuçlarını çok iyi biliyoruz.

Bölgemizde yapılması planlanan maden faaliyetleribaşta Kuyucak,Yağsiyan, Demircili ve Selemen yaylaları ve meraları olmak üzere Reşadiye’nin İskefsir bölgesindeki bütün köylerini, Ordu’nun Mesudiye ve  Gölköy İlçelerinin Yaylalarını, Meralarını, Ormanlarını  ve Kelkit Vadisini, Yeşil  ırmak havzasını etkileyecektir.

Açıklama yok.

Ayrıca ;

1-Reşadiye  ve köyleri,Tokat ,Kelkit vadisi,Yeşil ırmak havzası 1.Derece deprem bölgesinde bulunmaktadır,1939 Erzincan depreminde Reşadiye tümü ile yıkılmış bütün ,köyleri depremden zarar görmüştür.Deprem felaketi sonrası Reşadiye ilçesinin yeri değiştirilmek zorunda kalmıştır.Siyanürle ayrıştırarak Altın üretimi için yapılacak siyanür havuzlarından  olası bir deprem sonrası sızacak su yer altı sularını zehirleyecektir.

2-Uzun yıllardır içme suyu sıkıntısı çeken Reşadiye ilçe merkezinin Selemen bölgesinde bulunan su kaynağını ilçe merkezine getirme projesi de bu maden sahasının içinde kalmaktadır. Reşadiye ilçe merkezine getirilmesi düşünülen su  maden araması sırasında yapılacak patlatmalar sonucu  yön değiştirme  tehlikesi ile karşı karşıya kalacak, olası bir üretim sırasında yapılacak siyanür havuzlarından sızmalarla zehirlenecektir.

3-Sağlık turizmi acısandan ve sahip olduğu termal özelliğinden dolayı bir çok hastalığın tedavi edildiği Termal su ,maden aramaları sırasında yapılacak patlatmalar ve siyanür havuzlarından kaçaklar sonucu kullanılmayacak hale gelecektir.

4-Maden arama sahası içinde ve Kuyucak köyü sınırları içinde bulunan ,1.derce tescilli Arkeolojik SİT alanı olan;Tepedibihöyüğü,Kuyucakhöyüğü,Kodaman tepe höyüğü ,Maden aramaları sırasında ve olası bir üretimde tahrip olacaktır.

Aşağıda imzası bulunan STK’lar, Kuyucaklılar, Reşadiyeliler ve Tokatlılar olarak Yaşam alanlarımızda Topraklarımızda IV. Grup maden arama adı altında hiçbir şekilde Madencilik Faaliyeti  yapılmasını istemiyoruz ve Maden Firmasının sunmuş olduğu  Yarma yöntemiyle maden arama proje tanıtım dosyasının,Tüprag Metal Madencilik San. ve Tic. AŞ’ye iadesini, ÇED sürecine devam edilmesi durumunda ise bu alanın bir çatı ekosistem içermesi göz önünde bulundurularak etraflı bir Çevresel Etki Değerlendirme raporu hazırlanması için “ÇED GEREKLİDİR” kararı verilmesini istiyoruz.

Reşadiye Çevre Platformu,

Reşadiye Kültür ve Eğitim Vakfı,

Reşadiye Kültür ve Dayanışma Derneği,

Reşadiye Ziraat Odası,

Yağsiyan Köyü Tarımsal üretim Kooperatifi,

Tokat Tema temsilciliği, Reşadiye Tema temsilciliği,

Kuyucak Köyü Muhtarlığı. Kuyucak Köyü Derneği,

Yağsiyan Köyü Muhtarlığı,

Reşadiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası,

Reşadiye Esnaf Kefalet Kooperatifi,

Reşadiye Şoförler ve Otomobilciler,

Siyasi Parti ilçe başkanlıkları.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız