Güncel

SML Etiket direnişçileri Mall of İstanbul önünde I “Decathlon, H&M, Mango ve Zara da sorumlu”

DEV TEKSTİL üyesi SLM Etiket işçilerinin mücadelesi sürüyor.Mall of İstanbul önünde eylem yapan işçiler Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve Ali Faik İnter’i andı.

11 Temmuz 2021 Saat: 15:00
SML Etiket direnişçileri Mall of İstanbul önünde I “Decathlon, H&M, Mango ve Zara da sorumlu”
SML Etiket direnişçileri Mall of İstanbul önünde I “Decathlon, H&M, Mango ve Zara da sorumlu”

İSTANBUL

Avcılar’da bulunan SML Etiket’te DEV TEKSTİL üyesi işçiler eylemlerine devam ediyor. İşlerin daraldığı bahanesiyleişten atılmalarına karşı 4,5 ayı aşkın süre fabrika önünde direnişini sürdüren işçiler hesap sormaya devam ediyor.

İkitelli’de bulunan Mall of İstanbul önünde eylem yapan işçiler Decathlon, H&M, Mango ve Zara’ya seslenerek “İşten atılmamızdan sorumlusunuz” dediler.İlk olarak DEV TEKSTİL temsilcisi işçi sınıfının karşı karşıya saldırıları aktararak “Haklarımızı kaybetmemek için mücadele ediyoruz, yeni haklar kazanabilmek için de mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

 

Patronlara teşvik, işçilere açlık

 

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) adına basın açıklamasını okuyan eski SML Etiket direnişçilerindenDerya Sırbudaksaldırılara değinerek şunları ifade etti:

 

“Sermaye ve AKP-MHP iktidarı işçi emekçilere krizin ve pandeminin faturasını kesmeye devam ediyor. Çalışma hayatını esnekleştiriyor. İşçi ve emekçileri açlığa yoksulluğa mahkûm ediyor.

 

Biz işçi ve emekçiler Pandeminin en yoğun olduğu zamanda ölümle burun buruna çalıştırıldık, çalıştırılmaya da devam ediyoruz. Patronlara teşvikler veriliyor, vergi borçları siliniyor. İşsizlik fonu yağmalanıyor. Pandemi sürecinde Sermayeye her türlü destekler sunulurken bizler açlığa yoksulluğa sefalete terk edildik.

Sözde işten atma yasağı olduğu dönemde yüzbinlerce işçi ve emekçi patronlar tarafından hukuksuz, haksız ve keyfi bir şekilde işten çıkartıldı.”

 

Yeni saldırı: “İşe giren işçinin sigortası devlet karşılayacak”

 

Sırbudak, AKP-MHP iktidarının patronlara sunduğu desteklere de değinerek şu şekilde devam etti:

 

“AKP ve MHP iktidarı patronlara destek sunmakta sınır tanımayarak onlara yeni olanaklar sağlamaya da devam ediyor. Yeni giren bir işçinin bir yıllık sigortası devlet tarafından karşılanacak. Biz işçi ve emekçilerin ihtiyaçlarına geldiğinde hiçbir şey yapmayanlar, patronların ihtiyaçları doğrultusunda devletin kasasını onlara açıyorlar. Bununla da kalmayanlar devletin tüm mekanizmalarını patronların istekleri doğrultusunda yönetiyor. Meclisten yasa çıkartılacaksa onların istedikleri üzerine düzenleme yapılıyor.AKP ve MHP iktidarının aymazlıklarını saymakla bitmez. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan “Porsiyonlarımızı küçültelim” diyerek biz işçi ve emekçilere nasıl yaşamamız gerekmesi üzerine aklı sıra öneride bulunuyor.  İşçiler emekçiler geçim sıkıntısından dolayı intihara sürüklenirken, işsizlik oranları her geçen gün artarken, yoksulluk giderek daha fazla derinleşirken bizler alamadığımız yiyemediğimiz geçinemediğimiz bir dönemde porsiyonlarımızı küçültecekmişiz. Ne için, sarayın saltanatını sürenler lüks yaşamlarından taviz vermemesi için.”

 

“Haklılığımızı her yerde haykıracağız”

 

İşten ve atılma direniş sürecini anlatan Arı Decathlon, H&M, Mango, TommyHilfiger ve Zara firmalarına şöyle seslendi:

 

“Sizler üst işveren konumundasınız.  Ayrıca imzalamış olduğunuz Küresel Çerçeve Sözleşmeleri gereğince, örgütlenme hakkı başta olmak üzere, ulusal ve uluslararası yasaların, sözleşmelerin, yönetmeliklerin vb. uygulanması sorumluluğunu taşımaktasınız. Tedarikçilerinizde sendikalı olma hakkı başta olmak üzere hakları gasp edilen işçilerin karşı karşıya kaldığı saldırılarda sorumluluğunuz bulunmaktadır.

Sorumlu olduğunuzu hatırlamadığınız koşullarda bizlerde buraya gelmeye yâda ansızın bir mazağınızın içinde olmaya devam edeceğiz. Haklılığımızı her yerde haykıracağız. Bizler işimizi istiyoruz. Biz, SML Etiket direnişçileri olarak, yürüttüğümüz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Haklarımıza geleceğimize sahip çıkacağız.”

 

“Çetin ve İnter’in mücadelesini yükselteceğiz”

 

DEV TEKSTİL temsilcisi hayatlarını kaybeden Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve Ali Faik İnter’i anarak şunları ifade etti:

 

“Yaşanan iş cinayetidir. Onlar 4 gün boyunca taşın üzerinde yatarak haklarını istediler. Soma’ya dönerken yaşamlarını yitirdiler. Sorumlusu Uyar Maden patronudur, sorumlusu AKP iktidarıdır. Mücadelelerini yükseltmek için elimizden geleni yapacağız.”

 

DEV TEKSTİL üyesi SML Etiket işçilerinin eylemine TOMİS, DGB, BDSP,ESP, HDK, HDP Emek Servisi, DeriteksSendikası, Devrimci Partidestek verdi.

 

“Direne direne kazanacağız”, “SML işçisi köle değildir”,“Yaşasın onurlu mücadelemiz”, “Kahrolsun işçi düşmanları” sloganlarının atıldığı eylem açıklamanın ardından sonra erdi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız