Çevre

Sokağa çıkma yasağı fırsat: Biyogaz şirketinden doğaya 'çöplük' muamelesi

Pandemide ilan edilen sokağa çıkma yasaklarını fırsata çeviren şirketler doğa talanını sürdürüyor. İzmir Kemalpaş'da biyogaz şirketi, köylülerin arazilerine atıklarını boşaltıyor.

15 Mayıs 2021 Saat: 09:39
Sokağa çıkma yasağı fırsat: Biyogaz şirketinden doğaya çöplük muamelesi
Sokağa çıkma yasağı fırsat: Biyogaz şirketinden doğaya 'çöplük' muamelesi

METİN SERT


İzmir Kemalpaşa ilçesi Halilbeyli Mahallesi'ndeki biyogaz şirketi sokağa çıkma yasaklarını fırsata çevirdi ve tesisin atıklarını tarım arazilerine boşalttı. Evrensel'in haberine göre Halilbeyli Mahallesi'ndeki tesisin vidanjörleriyle arazilerine atıklarını boşalttığını gören Sarıbeyliler, başta Köy Muhtarı Halil İbrahim Girgin olmak üzere duruma sert tepki gösterdi.

Tesisin atıklarını gübre diye bağlarına, arazilerine boşalttığını belirten yöre halkı, böyle bir şeyin kendilerinin haberi ve izni olmadan yapılmasına karşı öfkelerini yansıtırken, tesis araçlarının köylerine gelmesini de engellemeye çalıştılar. Üzüm bağları ve arazilerine dökülenleri ellerinde kürekler ve çapalarla arazilerinden temizleyerek geri çekmeye çalıştılar, yayılan pis kokudan rahatsız olmaktan başka ayrıca boşaltılan atıkların toprakları yakacak düzeyde verimsizleştirip zarar vereceği endişelerini ifade ettiler.

'BU CÜRETKARLIĞI NEREDEN BULUYORLAR'
Sarıbey Köyü Muhtarı Halil İbrahim Girgin ise "Halilbeyli neresi, Sarıbey köyü neresi? Ta oradan gelip bizim arazilerimize vidanjörlerle tesisin atıklarını bedava gübre diye boşaltıyorlar. Bizim böyle bir şeye rızamız yok. Bizden habersiz ve iznimiz olmadan yapılıyor" dedi. Girgin, "Bu cüretkarlığı nereden buluyorlar, Turgutlu'yu bu kadar sahipsiz bulduklarını mu sanıyorlar?" diye sordu.

Denetim yapılması gerektiğini belirten Muhtar Girgin, Belediye Fen İşlerinin yolların tahrip edildiğini tespit ettiklerini belirtti. Halilbeyli'deki tesis araçlarının köylerine gelmesini şimdilik durdurduklarını belirten Girgin, bu duruma karşı uyarmak ve birlikte bir tutum ortaya koymak için diğer çevre köylerin muhtarları ile de görüşeceklerini söyledi.

'DOĞA ŞİRKETLER TARAFINDAN ÇÖPLÜK GİBİ KULLANILACAK'
Konuyla ilgili Sarıbey köyü muhtarı ile görüşen ve gelişmeler hakkında bilgi edinen Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) ise, tam kapanma günlerinin şirket tarafından fırsat gibi kullanılmaya çalışıldığına dikkat çekti. TURÇEP'ten yapılan açıklamada "Endişe edilmesi gereken asıl ayrıntı, şirketlerin kendilerini mübarek, atıklarını da şifalı gübre diye kabul edilme ve halka bedava şifalı gübre dağıtan bir hayır kurumu imiş gibi görülmelerine yönelik bir algı yaratmaya çalışmaları. Duruma müdahale edilmezse doğanın şirketler tarafından bir çöplük gibi kullanılmasının yolu da açılmış olur" uyarısında bulundu.

Ziraat mühendisleri ve çevre mühendislerini seslerini yükseltmek için göreve davet ettiklerini belirten TURÇEP, "Konu tarımla ilgili olduğundan en başta bu konuda ziraat mühendislerinin seslerini yükseltmesini bekliyoruz. Akıl almaz şeyler yaşanıyor, bu sessizliğin hiçbir şeye ve hiç kimseye hayrı dokunmaz" dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız