Güncel

Soma’da düzen değişmedi

MANİSA - Soma Katliamı’nda oğlunu kaybeden Gülsüm Çolak, 6 yıldır havzada düzenin değişmediğini belirterek, katillerin yeni İnfaz Yasası sonucu tahliye edilecek olmasına tepki gösterdi.

12 Mayıs 2020 Saat: 00:02
Soma’da düzen değişmedi
Soma’da düzen değişmedi
Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın üstünden 6 yıl geçti. Katliam davası Yargıtay'da temyiz aşamasındayken, İnfaz Yasası ile birlikte cezaevinde bulunan 4 sanık erken tahliye olacak. Yeni İnfaz Yasası’na göre, 2028 yılında ancak koşullu salıvermeden yararlanabilecek olan tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ve Teknik Müdür İsmail Adalı 2022 Eylül ayında, işletme müdürü Akın Çelik ve teknik nezaretçi maden mühendisi Ertan Ersoy ise bu yılın Eylül ayında cezaevinden çıkacak. 
Katliamda yakınlarını kaybeden aileler, kendi aralarında örgütlenmiş ve Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği’ni kurmuştu. Aileler her yıl 13 Mayıs’ta “Soma İçin Adalet” mitingleri düzenledi. Bu yıl koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle miting düzenlenemeyecek, ancak aileler mezarlık ziyareti ve açıklama yapacak.  
CEZASIZ BIRAKILDILAR 
Katliamda oğlu Uğur Çolak’ı kaybeden Gülsüm Çolak, yeni infaz yasasıyla birlikte sanıkların serbest bırakılacak olmalarına, “6 yıldır adalet beklerken, 301 insanı katledenler cezasız kaldı. Evlatlarımızın hayatını 6 günle sınırlıyorlar. Bu kadar insafsızlığı kaldıramıyoruz. Kimse görmüyor, duymuyor bizi. Bize acımızı kendi içimizde yaşamaktan başka çare bırakmadılar. Ne hak ne de adalet yerini buldu. Yeni yasa ile 301 insanın ölümünden sorumlu tutulanlar cezasız bırakıldı” diye tepki gösterdi.  
HAVZADA DÜZEN DEĞİŞMEDİ 
Soma maden havzasında yer alan ocakların salgın günlerine rağmen özel izinlerle çalışmaya devam ettiğini belirten Çolak, zenginlerin her zamanki gibi salgında da korunduğunu söyledi. Halkı koruyan bir hükümetin olmadığını dile getiren Çolak, “Ocaklarda önlem alması gereken hükümet, özel izinler veriyor. Avukat Selçuk Kozağaçlı, mahkemede sanıklara, ‘şimdi bırakılsanız koşa koşa gider yine aynı koşullarda işçileri çalıştırırsınız. Mahkeme de yine sermayenin yanında olmaya devam eder’ demişti. Aynen de öyle oldu, burada işlere kurdukları düzen, tüm dünyayı etkisi altına alan salgın günlerinde bile değişmedi, aynı şekilde devam ediyor” diye konuştu.  
KATİLLER SERBEST AVUKATLAR CEZAEVİNDE 
Avukatlarından Selçuk Kozağaçlı hakkında verilen 11 yıl üç ay hapis cezası nedeniyle Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunduğunu hatırlatan Çolak, İnfaz yasasın da avukatları ve gazetecileri kapsam dışı bırakmasının, adalet bekleyişlerini bir kez daha kırdığını ifade etti. Çolak, “301 kişinin katilleri serbest kalabilecek. Cezaevlerinde salgın yayılırken, hiçbir önlem alınmıyor, bu çok insafsızca” dedi.
 UMUTLA MÜCADELEYE DEVAM  
Katliamın yaşanmasından bu yana ailelerin dayanışma ve adaletin sağlanacağına dair umutla mücadele ettiklerini belirten Çolak, şunları söyledi: “Önceden bugün üzüldüm ama yarın daha güzel olacak diyerek umut ederdim ama her gün daha kötü şeyler yaşıyoruz. Kimse görmüyor, duymuyor bizi. Bizler yine de 6 yıl dayanışma ve umutla mücadele ettik. Adalet sağlanana kadar da mücadele etmeye devam edeceğiz.” 
 
MA / Sevda Aydın

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız