Güncel

Soma kazası mağdurları: sorumluluğu olanlar yargılansın

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin can verdiği katliamın ardından açılan dava 1. yılını tamamladı.

13 Nisan 2016 Saat: 22:31
Soma kazası mağdurları: sorumluluğu olanlar yargılansın
Soma kazası mağdurları: sorumluluğu olanlar yargılansın

Soma’daki maden faciasına ilişkin 6’sı tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada, tanıklar ifade vermeye başladı.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü AkınÇelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, teknik nezaretçi Ertan Ersoy ve iş güvenliğinden sorumlu üç vardiya amiri Mehmet Ali Günay Çelik, tutuksuz sanıklardan 27’si, mağdur aileleri ile avukatlar katıldı.Tutuklu 6 sanık, jandarma kordonu eşliğinde salonda kendilerine ayrılan bölüme alındı. Jandarma ekipleri, sanıkların etrafında çember oluşturarak, güvenliklerini sağladı.
Tanıklardan Ahmet Mutluer, kürsüye geldiği sırada fenalaştı. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, bunun üzerine sağlık ekiplerini salona çağırdı. Salondan çıkarılan Mutluer, tedavisinin ardından ifadeverdi.Ahmet Mutluer, facianın yaşandığı maden ocağında 2012’den sonra çalışmaya başladığını, olay günü bir sonraki vardiya olarak madene girmeye hazırlandıklarını, bu sırada madende yangın çıktığının anlaşılması üzerine kurtarma faaliyetine katıldığını, daha sonra facia nedeniyle bir süre psikolojik tedavi gördüğünü dile getirdi.Soma Kömürleri AŞ’e ait Eynez ocağında işe ilk girdiği dönemde, düzenli bir çalışma sistemi olduğunu ancak aradan geçen zamanda üretim baskısıyla karşılaştıklarını ileri süren Mutluer, işe başladıklarında kendilerine düzenli bir eğitim verilmediğini, çalıştıkları ortamın son zamanlarda ısındığını, dar ve emniyetsiz alanlarda iş yaptıklarını anlattı.Mutluer, çalıştıkları ortamdaki sıcaklığı ve havasızlığı yetkililere bildirdiklerini, bunun üzerine ölçüm yapıldığını ancak hava ve ısı değerlerinin normal olduğunun belirtildiğini aktardı.

Öte yandan davanın yıl dönümünde açıklama yapan madenci aileleri, “Soma katliamında sorumluluğu olan tüm kamu görevlilerinin ve siyasi sorumluluk sahiplerinin yargılanmasını istiyoruz” çağrısını yaptı.

Katliamda can veren madencilerin yakınları davanın yıl dönümü olması nedeniyle anma etkinliği düzenledi. Sabah saatlerinde Akhisar Tren Garı önünde toplanan madenci yakınları, duruşma salonuna dönüştürülen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi önüne kadar yürüyüş düzenlerken, duruşmanın ardından ise kültür merkezinin bulunduğu bulvar üzerine yaşamını yitiren madenciler anısına karanfil bıraktı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız