Güncel

Sorumlular korundukça iş cinayetleri sürecek

İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin yakınları, davalarda sorumluların korunmasının ve cezasız bırakılmasının yeni ölümlere yol açtığını vurguladı.

6 Ağustos 2018 Saat: 09:47
Sorumlular korundukça iş cinayetleri sürecek
Sorumlular korundukça iş cinayetleri sürecek

Adalet Arayan İşçi Aileleri, dün 74’üncüsünü gerçekleştirdikleri ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ eyleminde, iş cinayeti davalarında sorumluların korunmasının ve hak ettikleri şekilde cezalandırılmamasının yeni iş cinayetlerine yol açtığına dikkat çekti.

BirGün'ün haberine göre, İstanbul Galatasaray Meydanı’nda yapılan eylemde, aileler adına basın açıklamasını, Davutpaşa patlamasında eşini yitiren İdris Çabuk okudu. İSİG Meclisi verilerine göre, bu yıl en az bin 103 işçinin iş cinayetlerinde can verdiğini aktaran Çabuk, bu cinayetlerin durdurulması açısından iş cinayeti davalarında verilen kararların önemine işaret etti. Çabuk, bu davalarda sorumluların korunmasının ve cezasız bırakılmasının, yeni iş cinayetlerine yol açtığını vurguladı.

Açıklamanın ardından avukatlar, iş cinayetleri davalarına ilişkin son durumu paylaştı.
Soma’da sanıklar 5-6 yıl sonra serbest
Soma davasına ilişkin konuşan Av. Berrin Demir, 4 yıllık yargılamadan sonra 11 Temmuz’da karara bağlanan davada 51 sanıktan sadece 14’ünün ceza aldığını, şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan’ın da aralarında olduğu 4 sanığın ‘taksirle öldürme’ maddesinden cezalandırıldığını hatırlattı. Bu kişilerin 5-6 yıl sonra tahliye olmalarının beklendiğini kaydeden Demir, bunun cezasızlık politikası olduğunu belirtti.
Kamu görevlileri yargılanmadı
Can Gürkan’ın avukatının “İnsanlara iş, ekmek veren müvekkilime ceza verirseniz bir daha maden, fabrika açmaz” şeklindeki sözlerine dikkat çeken Demir, dava sürecinde yaşanan müdahalelere de değindi. Mahkeme heyetinin dava karar aşamasına gelmişken dosyadan alındığını, yerine ‘adrese teslim’ yeni bir heyetin geldiğini anımsatan Demir, ‘FETÖ, dış mihraklar, sabotaj’ gibi iddialarla davanın uzatıldığını, öte yandan katliamda sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin bilirkişi raporlarına rağmen yargılanmadığını ifade etti.
Yargıtay cezaları fazla buldu
Av. Berrin Demir’in ardından 2008 yılında 21 kişinin yaşamını yitirdiği Davutpaşa patlamasında eşini kaybeden İdris Çabuk, dava sürecine ilişkin konuştu. Çabuk, iş cinayeti davalarında bilirkişi, savcı ve hakimlerin, sorumluluğu bulunan devlet yetkililerini koruduğunu, Davutpaşa davasında da bunu gördüklerini ifade etti.
Bu süreçte “insanların çalışırken şansa hayatta kaldığını fark ettiğini” söyleyen Çabuk, 8 yıl süren davada sorumluların az ceza aldığını, itiraz üzerine Yargıtay Başsavcılığı’nın ‘kamu görevlileri de yargılanmalı’ dediğini, buna rağmen Yargıtay’ın cezaları fazla bularak dosyayı yerel mahkemeye iade ettiğini hatırlattı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız