Güncel

Sosyalist hareketin öncülerinden Teslim Töre yaşamını yitirdi

Türkiye sosyalist hareketinin öncü isimlerinden Teslim Töre, kanser tedavisi gördüğü hastanede bu sabah yaşamını yitirdi. Töre’nin tedavisi bir yılı aşkın süredir devam ediyordu.

24 Kasım 2019 Saat: 13:43
Sosyalist hareketin öncülerinden Teslim Töre yaşamını yitirdi
Sosyalist hareketin öncülerinden Teslim Töre yaşamını yitirdi

Türkiye sosyalist hareketinin öncü isimlerinden Teslim Töre, kanser tedavisi gördüğü hastanede bu sabah yaşamını yitirdi. Töre’nin tedavisi bir yılı aşkın süredir devam ediyordu.

1968 Kuşağı devrimci hareketinden Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO) kuruluşunda yer alan, sonrasında THKO MB ve Türkiye Komünist Emek Partisi’ni (TKEP) kuran Teslim Töre, siyasi mülteci olarak yaşadığı Bern’de yoğun bakıma kaldırılmıştı. Sağlık durumu kötüye giden Töre bu sabaha karşı yaşamını yitirdi.

Teslim Töre kimdir?

Malatya-Akçadağ ilçesinin Gölpınar köyünde 1939 yılında doğdu. 1963’te Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu. 1965’te Akçadağ İlçe Başkanlığına seçildi. Aynı sürede, Malatya’da çıkartılan yerel gazete Haşhaş’ta baş muhabirlik yaptı. Yazılarından dolayı yargılandı. 1969’da yayımlanmış bir bildiriden dolayı, altında imzası bulunan 6 arkadaşı ile birlikte tutuklanıp, Malatya Cezaevi’ne kondu. 3 ay sonra yapılan ilk duruşmasında tahliye oldu.

Aynı yıl yapılan milletvekili seçimlerinde, Malatya’da “bağımsız sosyalist” milletvekili adayı oldu. Ancak daha sonra seçimin anti-demokratik olduğunu belirterek adaylıktan çekildi.

Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile THKO’nun kuruluşunda yer aldı.Töre Nurhak’ta Sinan Cemgillerin katledilmesinin ardından Suriye’ye geçti. Şam’da Filistin Kurtuluş Örgütü ile (FKÖ) ilişkiye geçti. Töre, arkadaşlarıyla birlikte THKO/MB adında bir örgüt kurdu. 

THKO/MB, 1 Mayıs 1980’de yaptığı kongre ile, Türkiye Komünist Emek Partisi’ni (TKEP) kurarak kendini feshetti. Türkiye’de yapılan kuruluş kongresinde, Teslim Töre, TKEP’in genel sekreterliğine seçildi.12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası tekrar yurt dışına çıktı.1982’de faşizme karşı mücadelenin birliği hedefiyle devrimci örgütlerin kurduğu Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi’nde (FKBDC) yer aldı. TKEP adına bu cephenin yönetiminde yer aldı.

Bunu takip eden süreçte, 1984’te Sol Birlik adında ve örgütünün içinde yer aldığı bir platformun kuruculuğunda ve yönetiminde yer aldı.

Ağustos 1988’de tekrar Türkiye’ye döndü. 5 yıl İstanbul da TKEP sekreteri olarak illegal çalışmalar yaptı. 1993’te İstanbul’da yakalandı. Cezaevine kondu. 11 Eylül 2001’de tahliye oldu.

Cezaevinde, Birleşik Sosyalist Parti’nin (BSP) kuruluşunda, kurucu üye olarak yer aldı. BSP’nin Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ile 1994’te ittifak yaparak oluşturmuş olduğu seçim platformunun milletvekili adayı olarak Gaziantep’te seçime katıldı.

Töre cezaevindeyken 1996’da kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) kurucu üyesi oldu. Cezaevinden tahliye olduktan sonra, politikaya kurucu üyesi olduğu ÖDP ile devam etti. 2002’de yapılan parti kongresinde ÖDP’nin Parti Meclisi Üyeliğine seçildi.

Töre’ye 2004 tarihli duruşmada 22 yıl hapis cezası verildi, cezası 18 yıla indirildi. Karar savcı tarafından temyiz edildi.Töre, 2003 tarihinde İsviçre’ye gelerek iltica talebinde bulundu. Bu tarihten itibaren yurt dışında yaşıyordu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız