Güncel

“Sözde reformlarınızla bizi oyalamayın, adliyelerin kapılarını adalete açın”

Cumartesi Anneleri’ne 700. hafta eylemi nedeniyle aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi hakkında istemiyle dava açıldı. İHD İstanbul Şubesi düzenlediği basın toplantısında açılan davaya ilişkin açıklama yapıldı.

24 Kasım 2020 Saat: 15:50
“Sözde reformlarınızla bizi oyalamayın, adliyelerin kapılarını adalete açın”
“Sözde reformlarınızla bizi oyalamayın, adliyelerin kapılarını adalete açın”

Cumartesi Anneleri'nin, Galatasaray'da yapmak istediği ve polisin sert bir şekilde saldırdığı 700. hafta eylemi nedeniyle aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi hakkında, 3 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Milletvekilleri hakkındaki soruşturma dosyası ise ayrıldı.

Cumartesi Anneleri'nin, 700. haftalarında Galatasaray Meydanı'nda yapmak istediği oturma eylemi nedeniyle, kayıp yakınlarının da aralarında olduğu 46 kişi hakkında dava açıldı.

Cumartesi Anneleri, 25 Ağustos 2018'de, eylemlerinin 700. haftası dolayısıyla Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yapmak istemişti. Yüzlerce kişinin destek verdiği eylem, OHAL gerekçesi ile İçişleri Bakanlığı'nın talimatı ile Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Cumartesi Anneleri, yüzlerce kişinin desteği ile yasağa rağmen Galatasaray Meydanı'nda toplantı. Polis, aralarında gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak'ın da olduğu kitleye gaz bombaları ve coplarla saldırdı, darp etti. Emine Ocak ile birlikte çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Haklarında dava açılan isimler şöyle: "Ali Ocak, Maside Ocak, Besna Tosun, Jiyan Tosun, Hasan Karakoç, Faruk Eren, Cihan Oral Gülünay, Koray Çağlayan, Koray Kesik, Leman Yurtsever, Levent Gökçek, Lezgin Özalp, Mehmet Günel, Muhammed Emin Ekinci, Ayça Çevik, Cafer Balcı, Can Danyal Aktaş, Cüneyt Yılmaz, Deniz Koç, Ercan Süslü, Ezgi Çevik, Fecri Çalboğa, Ferhat Ergen, Gamze Elvan, Hakan Koç, Hasan Akbaba, Kenan Yıldızerler, Murat Akbaş, Murat Koptaş, Onur Yanardağ, Osman Akın, Özer Oymak, Özge Elvan, Ramazan Bayram, Rüşa Sabur, Sadettin Köse, Adil Can Ocak, Ahmet Karaca, Ahmet Süleyman Benli, Ali Yiğit Karaca, Ataman Taşbilek, Ataman Doğa Kıroğlu."

Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon  tarafından yapılan açıklama şöyle:

Türkiye’de güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra varlığı inkar edilen ve kendilerinden bir daha haber alınamayan insanların aileleri ve insan hakları savunucuları olarak, “Kayıplar bulunsun, adalet sağlansın!” talebiyle başlattığımız barışçıl buluşmalarımız, 700. Haftasında ağır polis şiddetine maruz kaldı ve 46 kişi gözaltına alındı. 119  haftadır da Galatasaray Meydanı Cumartesi Anneleri’ne ve tüm  barışçıl etkinliklere kapatıldı.

Biz Galatasaray’a çıktığımızdan beri 17 iktidar değişti. Ancak iktidarlar değişse de, kayıplarımızla ilgili inkar ve cezasızlık siyaseti hiç değişmedi. Çünkü cezasızlık, ihlalin bir devlet politikası olarak uygulanmasının ortaya çıkardığı sonuçtur ve ihlal rejimi, iktidarlar değişse de değişmeyen bir Türkiye gerçeği olarak varlığını sürdürmektedir.

Evrensel hukuk standartlarından uzak bir yargı mekanizması üreten siyasal sistem, kayıplarımızın akıbetinin açığa çıkarılmasını ve bu suçu işleyenlerin hesap vermesini  engelliyor. Adında “adalet” sözcüğü bulunan iktidarın son dönem uygulamaları ise adalet isteyen Cumartesi Anneleri’ni  yargılama noktasına geldi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ve anayasanın güvencesinde olan  Galatasaray’da gerçekleştirdiğimiz barışçıl buluşmalarımızın 700. Haftası nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı iddianame İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve 18 Kasım 2020 tarihinde hakkımızda dava açıldı. (Soruşturma no: 2018/ 160920, Esas No: 2020/31302, İddianame No:2020/ 19431

700. hafta ve sonrasında maruz kaldığımız polis şiddeti ve ağır hak ihlalleri ile ilgili yaptığımız tüm suç duyurularını sonuçsuz bırakan savcılık makamı, anayasal hakkımız olan düşünce ve ifade özgürlüğümüzü kullandığımız için hakkımızda dava açılmasını talep etti. İçinde kayıp yakınları, İnsan Hakları Derneği yönetici ve üyelerinin de olduğu 46 kişi hakkında dava açıldı. Savcı Fatih Sönmez imzalı iddianame ile 699 haftadır devam eden Galatasaray’daki buluşmalarımız 700. haftasında birden bire suç haline getirilerek  hakkımızda Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 31/1 Maddesi uyarınca 3 yıla kadar hapis cezası istendi. 

Dava, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hukuk ve demokraside yepyeni bir seferberlik başlatıyoruz.” açıklaması ve Adalet Bakanı Gül’ün “Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun... Bizim yargıçlardan, yargı mensuplarından beklediğimiz budur” şeklindeki sözlerinin hemen ardından açıldı.

28 Şubat koşullarında bile sürdürdüğümüz 25 yıllık adalet arayışımızın, hukukun bütünüyle devre dışı bırakılarak bir davaya konu olması, Cumartesi Anneleri’ne “sorununuz kabinemin sorunudur” diyen AKP iktidarının “Hukuk ve adalet reformu” müjdesi sonrasında  gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Adalet Bakanı Gül’e sesleniyoruz:

Demokratik bir devlette, mevcut adaletsizliklere itiraz edenler, hak ve özgürlük talep edenler, düşüncelerini barışçıl yöntemlerle ifade etme imkanı bulmalıdır. Eğer bu imkan yoksa hukuktan, demokrasiden, adaletten, reformdan bahsedilemez.

Türkiye’nin yapısal sorunlarını çözmek yerine, sadece siyasi krizleri aşmak için gündeme getirelen reformlardan demokrasi ve adalet çıkmaz. Demokrasi, adalet ve reform gibi kavramları, karşı karşıya kaldığınız açmazları ötelemek için başvurduğunuz hamleler olmaktan çıkarın.

Önce yargıyı araçsallaştıran siyasetinize son verin. Hak ve adalet arayışını suç sayan zihniyetinizi değiştirin. Cezasızlığa son vererek, adaleti sağlayacak bütünlüklü politikaları hayata geçirin. Sözde reformlarınızla bizi oyalamayın, toplumun ve bizim adalet talebimizi duyun ve adliyelerin kapılarını artık adalete açın.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız