Güncel

Sungurlu Barajı için ÇED raporu kabul edildi

Akçaova ve Teksen köylerini sular altında bırakacak olan İSKİ’nin inşa edeceği Sungurlu Barajı için ÇED raporu kabul edildi.

21 Ocak 2016 Saat: 23:17
Sungurlu Barajı için ÇED raporu kabul edildi
Sungurlu Barajı için ÇED raporu kabul edildi

Sungurlu Barajı için ÇED raporu kabul edildiKandıra’ya bağlı Akçaova ve Teksen köylerini sular altında bırakacak olan İSKİ’nin inşa edeceği Sungurlu Barajı için ÇED raporu kabul edildi. 62 yıldır beklemede olan barajın inşası kısa süre içinde başlayacak.

1954 yılında yapımı gündeme gelen Sungurlu Barajı, geçtiğimiz yıllarda yaşanan su sıkıntıları nedeniyle İSKİ tarafından raftan indirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan İSKİ, büyük bir bölümü Kandıra sınırları içerisinde kalacak, bir kısmı ise Ağva’da yer alacak olan baraj için çalışmalarını hızlandırdı. Kandıra’nın en büyük köyleri arasında yer alan Akçaova ve Teksen’i tamamen sular altında bırakacak olan Sungurlu Barajı için Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hazırlandı. Raporla ilgili temmuz ayında halk toplantısı düzenlendi ancak bölge halkı evlerini sular altında bırakacak baraja karşı çıktıkları için toplantıyı yaptırmadı.

 ÇED RAPORU KABUL

2005 yılında imar yasağı getirilen Akçaova, Teksen, Akıncı, Avdan, Ağaçağıl, Deliveli, Çalyer, Nasuhlar, Şerefsungur, Karadivan, Hacışeyh, Tatarahmet, Çakmaklar, Selametli, Çalca, Kubuzcu, Gebeşler ve Yağcılar köylerinin sakinlerinin karşı çıktığı barajla ilgili ÇED toplantısı ‘güvenlik’ gerekçesiyle yapılmadı ve rapor bakanlık tarafından onaylandı. 18 Ocak Pazartesi günü inceleme değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen toplantıda Sungurlu Barajı, HES, malzeme ocakları, kırma-eleme tesisi ve hazır beton tesisi yapımı tartışıldı. ÇED raporu kabul edilen Sungurlu Barajı’yla ilgili inceleme değerlendirme toplantısından da olumsuz bir karar çıkmadığı öğrenildi.

YUVACIK’IN 3 KATI

Önümüzdeki günlerde Sungurlu Barajı’yla ilgili ihale gerçekleştirilmesi bekleniyor. Proje ihalesi 2014 yılında gerçekleştirilen Sungurlu Barajı 88 metre yükseklikte olacak. Barajla birlikte hidroelektrik santrali de inşa edilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, inşa edeceği HES ile ayrıca elektrik de üretecek. 210 milyon lira yatırımla inşa edilecek olan Sungurlu Barajı’nın kapasitesi Yuvacık Barajı’nın 3 katı olacak. Barajda toplam 135 milyon metreküp su tutulabilecek. Büyük bir bölümü kentimizde inşa edilmesine rağmen Sungurlu Barajı’nın Kocaeli’ye hiçbir faydası olmayacak. Barajın suyunu İstanbul kullanacak. 18 köyün su altında kalacak olmasına ve barajın kente hiçbir katkı sağlamamasına sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve bölge halkı tepki gösteriyor.

 

Kaynak: Kandıra’nın Sesi

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız