Güncel

Suruç Katliamı 104. ayında: Suruç için adalet, Berkin için adalet

Suruç Katliamının 104. ayında Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin çağrısıyla çok sayıda kişi bir kez daha Halitağa'da yan yana geldi.

21 Mart 2024 Saat: 00:12
Suruç Katliamı 104. ayında: Suruç için adalet, Berkin için adalet
Suruç Katliamı 104. ayında: Suruç için adalet, Berkin için adalet

ARZU ÖZKAN


Suruç Katliamının 104. ayında çok sayıda kişi bir kez daha Halitağa'da yan yana gelerek adalet talebini yineledi. Mart ayında yaşanan katliamlara dikkat çekilen adalet oturumunda, Beyazıt, Halepçe, Gazi katliamları ve Gezi şehidi Berkin Elvan için de hala adaletin sağlanmadığı vurgulandı.

Suruç Katliamının 104. ayında Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin çağrısıyla çok sayıda kişi bir kez daha Halitağa'da yan yana geldi. "Kalplerimiz adalet için atsın" pankartı açılan adalet oturumunda Suruç Katliamında yaşamını yitiren 33 düş yolcusunun fotoğrafları taşındı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Eşbaşkan adayı Murat Çepni, Kadıköy Eşbaşkan adayları Nimet Çelebi ve Veysi Eski, Sultangazi Eşbaşkan adayı Erol Tunç'un da katıldığı eylemde, basın açıklamasını Hivda Selen okudu.

'EN KÜÇÜK TALEPLERİMİZ İÇİN AYLARCA MÜCADELE ETTİK'
104 ay önce yıkılmış bir kenti yeniden inşa etmek için yola çıkan çoğu üniversite öğrencisi yüzlerce kişinin mola verdikleri Urfa'nın Suruç ilçesinde canlı bombalı bir saldırıya uğradığını ve 33 düş yolcusu ölümsüzleşirken yüzlerce kişinin yaralandığını hatırlatan Selen, 104 ay boyunca yaptıkları adalet çağrısının yanıtsız kaldığını söyledi.

"Katliam davasında en küçük taleplerimiz için aylarca mücadele etmek zorunda kaldık. Dava sürecinde kazandığımız her hakkı mahkeme salonlarından daha çok sokaklarda ve meydanlarda kazandık. Ailelerimizin ve dostlarımızın kararlı mücadelesi sonucunda koparıp aldık" diyen Selen, mahkeme sürecinin henüz bitmediğine işaret etti.

'SURUÇ KATLİAMI DAVASINI DAHA GÜÇLÜ SAHİPLENELİM'
Selen, şöyle devam etti: "Gerçek katiller ve onlara yardım edenler cezalandırılana kadar ve daha önemlisi bu kişiler kamu vicdanında mahkûm edilene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm dostlarımızı meydanlarda ve sokaklarda olduğu gibi mahkeme salonlarında da yanımızda görmek istiyor Suruç katliamı davasını daha güçlü sahiplenmeye çağırıyoruz."

'YILLARCA BEYAZIT, HALEPÇE VE GAZİ KATLİAMLARI İÇİN ADALET İSTENDİ'
Mart ayının tarihe katliamlar ayı olarak geçtiğine işaret eden Selen, mart ayında yaşanan Beyazıt, Halepçe ve Gazi katliamlarına dikkat çekti.  "Bu topraklarda yıllarca Beyazıt, Halepçe ve Gazi katliamları için adalet istendi. Beyazıt ve Gazi katliamları davası yıllar içinde sönümlendirildi, failler ise cezalandırılmadı" diyen Selen, 11 Mart'ta ise Gezi Ayaklanmasında katledilen Berkin Elvan'ın ölüm yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

'BERKİN İÇİN ADALET, HERKES İÇİN ADALET'
Berkin Elvan için adalet mücadelesinin 10 yıldır devam ettiğine işaret eden Selen, Berkin Elvan davasında da kamera görüntülerinin aylarca sümen altı edildiğini hatırlattı. Davaya konulan gizlilik kararıyla delillerin saklanmaya çalışıldığına dikkat çeken Selen, şöyle devam etti: "Elvan ailesi ve avukatları gaz kapsülünü sıkan polisin 'nitelikli kasten öldürme' suçundan cezalandırmasını istedi. Davaya bakan mahkeme bu talebi ret etti. 10 yıldır adalet mücadelesi yürüten Berkin Elvan'ın anne ve babasına yaptıkları açıklamalar gerekçe gösterilerek dava açıldı. Anne Gülsüm Elvan ve baba Sami Elvan hakkında 8 yıl 8 ay hapis cezası istenirken; yapılan yargılama sonucu suçlu bulunan polis memuru, cezası onaylanması halinde, cezaevinde 5 yıl 4 ay kalacak. Berkin Elvan için 10 yıldır sürdürülen adalet mücadelesini bu meydandan selamlıyor ve bir kez daha yineliyoruz: Berkin Elvan için adalet, herkes için adalet."

Ardından bir süre sessiz oturma eylemi yapıldı. Oturma, 33 düş yolcusunun isimleri sayılarak "Yaşıyor" denmesiyle son buldu.

Oturma boyunca "Suruç için adalet, herkes için adalet", "Suruç'un hesabı sorulacak", "Suruç şehitleri ölümsüzdür", "Suruç'u unutma, unutturma" sloganları atıldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız