Güncel

Suruç katliamı davasının gerekçeli kararı açıkladı

Tek bir sanık üzerine tüm suç yıkılarak asıl sorumluların gizlenmek istendiği Suruç katliamı davasının gerekçeli kararı açıklandı.

30 Kasım 2021 Saat: 13:58
Suruç katliamı davasının gerekçeli kararı açıkladı
Suruç katliamı davasının gerekçeli kararı açıkladı

Kararda, doğrudan bağlantısı olan Azzo Halaf Süleyman el Aggal'ın dinlenmemesinin nedeni Yakup Şahin başta olmak üzere avukatların dosyaya sunduğu isimlere ilişkin beyanda bulunmaması öne sürüldü. 

33 düş  yolcusunun katledildiği Suruç katliamı davasının 22 Ekim'de görülen duruşmasında tek tutuklu sanık Yakup Şahin'e verilen 34 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile kapatılmasına ilişkin Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararını açıkladı.

289 sayfalık gerekçeli kararda, iddianamenin özeti, savcılığın esas hakkında mütalaası, sanık Yakup Şahin'in yaptığı savunma ile Suruç için Adalet Platformu avukatları, katliamın tanıkları, yaşamını yitirenlerin ailelerini beyanlarının yer aldı.

AGGAL'IN BEYANI OLMADIĞI İÇİN TANIK OLARAK DİNLENMEMİŞ
Kararda, İçişleri Bakanlığı tarafından 12 Ocak 2021 tarihinde "Sultanahmet ve Suruç saldırılarının patlayıcılarını temin eden DEAŞ'lı terörist yakalandı" başlığıyla servis edilen açıklamada adı geçen Azzo Halaf Süleyman el Aggal için tanık olarak dinlenmesi talebi hatırlatılarak, "Bahse konu kişinin gerek sanık Yakub Şahin, gerekse diğer sanıklar Deniz Büyükçelebi ve İlhami Balı hakkında beyanı olmadığından" tanık olarak dinlenmesi talebinin reddedildiği belirtildi.

Kararda, İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi'nin yakalamalı olarak aranmaları ve ifadelerinin henüz alınamamış olması nedeniyle her iki sanık açısından dosyanın tefriki ile yeni esas alacak dosya üzerinden yargılamanın devam edileceği ifade edildi.

Tek tutuklu sanık Yakub Şahin hakkında "Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme", "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçundan cezalandırılması için kamu davası açıldığı, Ankara'da benzer suçlamalarla açılan dosyalar nedeniyle hüküm kurulmasına yer olmadığı belirtilen gerekçeli kararda, sanığa, "Tasarlayarak ve Yangın, Su Baskını, Tahrip, Batırma, Bombalama ya da Nükleer, Biyolojik, Kimyasal Silah Kullanarak Öldürme"den 34 kez ağırlaştırılmış müebbet, aynı gerekçeyle öldürmeye teşebbüsten bin 890 yıl, tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmadan 10 yıl ve 40 bin TL para cezası verildiği belirtildi.

DAVADAKİ EKSİKLER
Gerekçeli kararda, canlı bomba Abdurrahman Alagöz ile sanık Yakub Şahin arasında herhangi bir bağlantı ile katliamın perde arkasındaki bağlantıları yer almazken, dosyada, avukat ve ailelerin sık sık dile getirdiği bazı eksikler şu şekilde:
 "İçişleri Bakanlığı tarafından 12 Ocak 2021 tarihinde 'Sultanahmet ve Suruç saldırılarının patlayıcılarını temin eden DEAŞ'lı terörist yakalandı' başlığıyla servis edilen açıklamada adı geçen Azzo Halaf Süleyman el Aggal ile saldırıyla bağlantısı bulunan Mahir el Aggal dosyaya dahil edilmedi.
 Katliam öncesi ve sonrasına ilişkin görüntüler dava dosyasına üç buçuk yıl sonra eklenirken, görüntülerde katliam sonrasına ilişkin 5 saatlik kısmın kesildiği ortaya çıkmıştı. Eksik görüntülerle ilgili bugüne kadar bir işlem yapılmadı.
 Abdurrahman Alagöz'ün (canlı bomba) Suruç'a nasıl geldiği, nerede kaldığı, kimlerle ilişkiye girdiğiyle ilgili hiçbir kayıt dosyaya eklenmedi. İlçe Emniyet Müdürü ve iki polis hakkında yargılama yapıldı. Görevi ihmal nedeniyle mahkumiyet kararı verildi. Verilen karar da 7 bin 500 TL para cezasına çevrildi. Aileler karar ile ilgili AYM'ye başvurdu, AYM yaşam hakkı ihlali olmadığını ve başvurunun kabul edilemeyeceğini belirtti.
 Davanın tek tutuklu sanığı, 103 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara Katliamı'nın da sanığı olan Yakup Şahin, hiçbir duruşmaya getirilmedi.
 Katliamın ardından olay yerinde fotoğraf çekerken yurttaşlarca yakalanıp polise teslim edildikten sonra serbest bırakılan İmam Abdullah Ömer Aslan, ifadesi dahi alınmadan hakkında 16'ncı duruşmada takipsizlik kararı verildi. Daha önce Aslan'ın bazı DAİŞ'lilerle yaptığı telefon görüşmesi kayıtları ortaya çıkmıştı.
 'Eğer 7 Haziran ile 1 Kasım arasında olanların ne olduğunu açıklarsak kimse yerinde oturamaz' diyen dönemin Başbakanı şimdi ise Gelecek Partisi Genel Başkanı olan Ahmet Davutoğlu'nun dosya kapsamında dinlenmesi talebi sürekli reddedildi." 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız