Güncel

Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı

Suruç Katliamı’nın 4’üncü yıldönümünde yaşamını yitiren 33 düş yolcusu mezarları başında anıldı. Aileler adına yapılan konuşmalarda, adalet mücadelesinin süreceği belirtilirken, katliamın unutulmaması çağrısı yapıldı.

21 Temmuz 2019 Saat: 08:45
Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı
Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı

Suruç Katliamı’nın 4’üncü yıldönümünde yaşamını yitiren 33 düş yolcusu mezarları başında anıldı. Aileler adına yapılan konuşmalarda, adalet mücadelesinin süreceği belirtilirken, katliamın unutulmaması çağrısı yapıldı. 

Resim

Mezapotamya Haber Ajansı'nın haberine göre, Suruç Katliamı’nın 4’üncü yıldönümünde yaşamını yitiren 33 düş yolcusu mezarları başında anıldı. Anmaların yapıldığı kentlerden İstanbul'da Ece Dinç için Karacaahmet mezarlığında, Nazegül Bahar Boyraz için Küçükyalı mezarlığında, Duygu Tuna, Cemil Yıldız ve İsmet Şeker için Gazi mezarlığında, Vatan Budak için Karlıtepe mezarlığında, Polen Ünlü ve Hatice Ezgi Sadet için Ihlamurkuyu mezarlığında, Büşra Mete için Şeyhli mezarlığında ve Alper Sapan için Kurtköy mezarlığında yüzlerce kişi buluştu. 
GAZİ'DE KİTLESEL ANMA
En kitlesel anma Sultangazi'ye bağlı Gazi mezarlığı oldu. Katliamda yaşamını yitirenler Duygu Tuna, Cemil Yıldız ve İsmet Şeker anıldı. Anmaya, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili Hüda Kaya’nın yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi ile yurttaş katıldı. Burada konuşan HDP Milletvekili Hüda Kaya, “Tüm ulusal ve uluslararası kamuoyunun Rojava’da devam eden yargılamaları dikkatle izlemesi gerekiyor. Orada insanlığa karşı işlenen suçlar yargılanıyor. Suruç’ta 33 kişiyi katleden, Rojava’da insanları katledenler yargılanıyor. Bugün burada hayatını kaybeden 33 arkadaşımızı anıyorum” dedi.
Anma sonrası mezarlıktan ayrılan kitle, Hacı Bektaşi Veli Cemevi’nde Suruç’ta hayatını kaybedenler için verilen lokma etkinliğine geçti. 
Katliamda yaşamını yitiren Polen Ünlü ve Hatice Ezgi Sadet için de Ihlamurkuyu mezarlığında anma gerçekleştirildi. “Adalet için Suruç'u unutma Polen Ünlü, Hatice Ezgi Sadet, Şennur Ayaz Ünlü ölümsüzdür” pankartının açıldığı anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Erol Katırcıoğlu ile Murat Çepni, HDP ilçe örgütü yöneticileri, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri, ESP ve Sosyalist Kadınlar Meclisi üyeleri katıldı.
SADET'İN ANNESİ KONUŞTU
Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan Hatice Ezgi Sadet’in annesi Sunay Sadet, bu seneki anmanın çok farklı olduğunu belirterek, “Böyle bir anda konuşmak çok duygulandırıyor. Bu seneki insanların katılımı çok fazla. Basında daha çok duyuldu katliam. Bunlar farklı bir duygu kattı. Sizleri burada görmek ayrı bir huzur kattı bize. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Böyle bir anda duyguları anlatmak benim için çok zor. İçinde yaşadığım şeyler bambaşka, gördüklerim bambaşka” dedi. 
SGDF Eşbaşkanı Alev Özkiraz ise "4 yıldır adalet mücadelesi veriyoruz. Bundan 4 yıl önce IŞİD'in canlı bombalı saldırısı sonucu hayatını kaybetti yoldaşlarımız. Adaleti 4 yıldır sokaklarda arıyoruz, Onlar için adaleti bulana kadar buradayız. Bu kadar sahiplenilmesi daha onların düşlerini ileri taşıdığımızı görmek mutlu ediyor. Biz adalet mücadelemize devam edeceğiz. 'Suruç'u hatırla' demeye, Suruç'un mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz" diye belirtti. 
‘ADALET DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’
Ardından açıklamalarda bulunan SGDF Eşbaşkanı Alev Özkiraz, 4 yıldır adalet mücadelesi verdiklerini söyledi. 4 yıl önce Suruç’ta DAİŞ’in canlı bomba saldırısı sonucu 33 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Özkiraz, “Bizlerde 4 yıldır mahkeme salonlarında, sokaklarda adalet mücadelesini büyütüyoruz. Sokaklarda haykırıyoruz adalet diye. Bugünde Suruç’un 4’üncü yıl dönümü. Buradayız, yine sahip çıkıyoruz. Şuan çok mutluyum. Bu mücadeleyi her geçen gün biraz daha ileriye taşıyoruz. Biz adalet mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Suruç için adalet herkes için adalet demeye devam” diye konuştu. 
‘KÖPRÜNÜN AYAKLARI ÇOK SAĞLAM’
Sosyalist Kadınlar Meclisi adına açıklama yapan Deniz Aktaş da, 4 yıldır mahkeme salonlarında olmayan yargıyı izlemeye devam ettiklerini belirterek, şunları dile getirdi: “Polen’in ve Ezgi’nin de içinde olduğu 33 düş yolcusu kadınların yarattığı Rojava devrimine dokunmaya gittiler. Aslında kendi devrimlerini yaratmaya gidiyorlardı Suruç’a. Bu bağı kurmaya çalışıyorlardı. Aslında katletmek istedikleri, yok etmek istedikleri bu bağdı. Rojava’ya köprü olmaya gidiyorlardı aslında yok edilmek istenen bu köprüydü. Ama biz bu köprüyü kurmaya devem edeceğiz. Çünkü onlar bu köprünün ayaklarını çok sağlam bir şekilde kurdular. Bu zamana kadar Suruç mahkemelerinde nasıl yargılanmalar olmadığını yaralılarımızla izlemeye devam ettik. Suruç aileleri yaptıkları konuşmalar ve katıldıkları eylemlerden kaynaklı onlar yargılanmaya devam ediyor. Biz onların mücadelesini görmeye devam edeceğiz. Çoğala çoğala bu mücadeleyi yürütmeye devam edeceğiz.”
‘EKTİKLERİ TOHUMALAR HERGÜN DAHA DA BÜYÜYOR’
Ardından konuşan HDP Milletvekili Murat Çepni, 4 yıldır ne öfkelerinin azaldığını ne de seslerinin kısıldığını söyledi. Çepni, “Bizler 4 yıldır büyük bir mücadele mirası bırakan yoldaşlarımızın izinden gitmeye devam ediyoruz. Onların bıraktığı yarım kalan düşlerini gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Ne mutluki bu topraklarda 33 düş yolcusu her anıyla bizlere büyük bir devrimci miras bıraktılar. Çok daha önemlisi bu topraklarda enternasyonal sosyalist mücadelenin tohumlarını ektiler ve bu tohumlar her gün biraz daha büyüyor. Belki bugün belki yarın ama mutlaka onların ektikleri tohumlar zafere ulaşacaktır. 4 yıldır adalet mücadelesi sürüyor ama biz biliyoruz ki gerçek adalet halkların mücadelesiyle gerçekleşecek. Bunun için de hiç durmadan mücadeleyi yükseltmek göreviyle karşı karşıyayız. Bizlerin en büyük görevi budur” diye konuştu. 
 ‘ADALET VE ÖZGÜRLÜĞÜ ARAMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu ise, mezarın başında konuşmanın kolay olmadığını dile getirerek, şunları söyledi: “Bu topraklarda adalet ve özgürlük mücadelesi yeni değil. Çok uzun yılar bu mücadele verildi veriliyor. Hala gidecek çok yolumuz var. Hala bu ülkede adalet ve özgürlük aranıp da bulunması gereken 2 önemli kavramdır. Bu topraklar adalet ve özgürlüğe susamış topraklardır. Suruç’ta katledilen 33 kişinin bir düşleri vardı. Bu düş aslında karşıda dostlarımızın, akrabalarımızın gerçekleştirdiği devrime el uzatmak için yola çıkmışlardı. Ama barbar DAİŞ çeteleri bu 33 kardeşimizi katlettiler. Bizler adalet ve özgürlük aramaya devam edeceğiz. Umuyoruz ki kaybettiğimiz kişilerin anılarını hep yaşatırız.”
DİNÇ, ECE, SAPAN, BUDAK VE BOYRAZ… 
Katliamda yaşamını yitiren Ece Dinç içinde Karacaahmet mezarlığında anma gerçekleştirildi. Dinç'in mezarı başında "Ece Dinç ölümsüzdür" pankartı açıldı. Dinç'in ailesinde çok sayıda kişi eşlik etti. Nazegül Bahar Boyraz içinde Küçükyalı Mezarlığı’nda anma gerçekleştirildi. Vatan Budak içinde Karlıtepe mezarlığında anma gerçekleştirildi. Büşra Mete içinde Şeyhli Mezarlığında anma gerçekleştirildi. Anma öncesi Mete'nin arkadaşları yürüyüş gerçekleştirdi. Alper Sapan içinde Kurtköy Mezarlığında anma gerçekleştirildi. 
 
 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız