Güncel

Suruç Katliamı’nın davası bugün görülüyor

Suruç’ta 33 kişinin yaşamını yitirdiği katliam sırasında İlçe Emniyet Müdürü olan Mehmet Yapalıal’ın yargılandığı dava bugün (22 Eylül) görülecek.

22 Eylül 2016 Saat: 11:30
Suruç Katliamı’nın davası bugün görülüyor
Suruç Katliamı’nın davası bugün görülüyor

Suruç Katliamı sırasında Suruç İlçe Emniyet Müdürü olan Mehmet Yapalıal’ın yargılandığı dava bugün Suruç’ta görülecek. Yapalıal görevi kötüye kullanma ve ihmal suçlarından yargılanırken bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak.

Mahkeme, Yapalıal’ın katliamın ardından atandığı Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazarak talimatla ifadesinin alınmasını istemiş, Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesi de ifadenin 14 Temmuz’da alınmasına karar vermişti. Ancak, Yapalıal’ın ifadesi, davanın taraflarından olan Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarına haber verilmeden, bir gün önce 13 Temmuz’da mesai saatinin bitiminde, daha önce belirlenen mahkemede değil, 3. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Sevil Balcı tarafından alınmıştı.

Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarının, “Sanığın ifadesi neden duruşma gününden önce alındı?” şeklindeki soruya “İl dışında görevliydi, o nedenle alındı” yanıtını vermişti.

Suruç Aileleri İnisiyatifi’nden Hacer Elçin, aileler ve Suruç katliamından kurtulan yaralılarla birlikte Suruç’ta olacaklarını belirtti. “Katillerin yakasını bırakmayacağız. Adil bir yargılama yapılarak, katliamda sorumluluğu bulunanlara gerekli cezanın verilmesini istiyoruz” diyen Elçin, adalet isteyen herkesi davayı takip etmeye çağırdı. Elçin, Suruç katliamına ilişkin açılan davanın dosyasında hala gizlilik kararı olduğunu hatırlattı, derhal kaldırılmasını talep etti.

İddianamede ne var?
İki sayfalık iddianame ile Urfa Emniyet Müdürlüğü ve Suruç İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün, IŞİD’in Suruç’ta bir canlı bomba saldırısı düzenleyeceği yönündeki bir bilgiye sahip olduğu ortaya çıktı. Buna göre Urfa İl Emniyet Müdürlüğü’nün 17 Temmuz 2015 tarihinde Suruç Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdiği yazı şöyle: Suruç ilçesinde yaşanması muhtemel olayların önlenmesi, müessif bir olayın yaşanmaması amacıyla 19 Temmuz 2015 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar aldırılan emniyet tedbirleri aşağıda çıkartılmıştır. Suruç İlçe Emniyet Müdürlüğü; İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal aldırılan emniyet tedbirlerinden sorumlu olup, il merkezinden görevlendirilen takviye kuvvet personeli ve ilçesinde yapacağı planlama dahilinde amirleri nezaretinde görevlendireceği 40 çevik kuvvet personeli ile kuvvesinde bulunan 2 TOMA ve shortland araçları ile gerekli emniyet tedbirlerini alacaktır (…) Görev alan tüm personel meydana gelebilecek canlı bomba saldırıları vb. konulara karşı görev yerlerinde dikkatli duyarlı ve müteyakkız bulunacaktır.

İddianamede, 8 Temmuz 2015- 8 Ağustos 2015 tarihleri arasında önleme araması yapılması kararı alındığı ancak dönemin Suruç İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal’ın önleme aramasını yapmadığı belirtildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız