Güncel

Suruç katliamının 5 Aralık'taki duruşmasına çağrı

Firari sanıklar yönünden görülen davanın 5 Aralık 2023'teki duruşmasına çağrı yapılan anmada, Suruç katliamının hesabı sorulana kadar mücadelenin süreceği vurgulandı.

21 Kasım 2023 Saat: 11:33
Suruç katliamının 5 Aralıktaki duruşmasına çağrı
Suruç katliamının 5 Aralık'taki duruşmasına çağrı

Suruç katliamının 100. ayında bir araya gelen çok sayıda kişi, tutuklu Yakup Şahin'e verilen cezayla sorumluların aklanmasına izin vermeyeceklerinin altını çizdi. Firari sanıklar yönünden görülen davanın 5 Aralık 2023'teki duruşmasına çağrı yapılan anmada, Suruç katliamının hesabı sorulana kadar mücadelenin süreceği vurgulandı.

Suruç katliamı davası, Ankara katliamından tutuklu Yakup Şahin'e verilen göstermelik cezanın ardından, firari sanıklar yönünden devam ediyor. Her ay Suruç şehitlerini Halitağa'da anan Suruç Aileleri İnisiyatifi, katliamın 100. ayında 5 Aralık 2023'te görülecek duruşmaya çağırdı. İlk günden bu yana bu topraklarda yaşanan tüm adaletsizlikler için mücadele yürüttüklerinin altını çizen Suruç Aileleri, adalet sağlanana kadar bu mücadelenin süreceğini vurguladı.

'HRANT'IN KATİLİ, SURUÇ'UN FAİLİ'
Üzerinde Suruç şehitlerinin fotoğraflarının yer aldığı pankartın asıldığı, "Kalplerimiz adalet için atsın" pankartının ise yere serildiği anmada, 33 düş yolcusunun fotoğrafları taşındı. Suruç Aileleri İnisiyatifi, Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i katleden tetikçi Ogün Samast'ın tahliye edilmesine, "Hrant'ın katili, Suruç'un faili" sloganıyla tepki gösterirken, kamu görevlilerinin davan sürüncemede bırakılarak korunduğuna dikkat çekti.

ÇOCUKLAR İÇİN MÜCADELE SÖZÜ
Öte yandan bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü olduğunu hatırlatan Suruç Aileleri İnisiyatifi, 12 yaşında 13 kurşunla katledilen Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz'ın mezarlarına dönük saldırıyı hatırlattı. Anmada, Kaymaz şahsında katledilen çocuklar anıldı. Çocuklar için sömürüsüz, savaşsız bir dünya yaratacaklarının sözü yinelendi.

Suruç şehitleri için düzenlenen Adalet Nöbetine bu ay Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, gençlik örgütleri ve çok sayıda kişi katıldı. 100. ayın basın metnini ise Suruç katliamının 8. yıldönümünde 33'leri anmak istediği için işkenceyle gözaltına alınan ve beş aylık tutsaklığının ardından tahliye edilen Heval Canpolat okudu.

'33 DÜŞ YOLCUMUZUN HESABINI SORMAKTAN VAZGEÇMEDİK'
Suruç şehitlerinin Kobanê'yi yeniden inşa için çıktıkları yolda Urfa'nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezinde ölümsüzleştiğini hatırlatan Canpolat, yüz aydır adalet mücadelesi yürüttüklerini kaydetti. Çok sayıda adaletsizlikle karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Canpolat; katliamın gerçekleşmesine göz yuman polislerin "görevi ihmal"den yargılandığını ancak verilen cezalarla adeta ödüllendirildiğinin altını çizdi. Suruç katliamı ana davasında  delillerin gizlendiğini, sanıkların dinlenmediğini hatırlatan Canpolat, "Hakkında kırmızı bültenle arama kararı olanlar istihbarat teşkilatı eşliğinde görüşmelere katıldı. Mahkeme salonlarında öfkesini dile getiren ailelerimize ve yaralılarımıza mahkemeye hakaretten davalar açıldı. Katliamın yıldönümlerinde ve değişik tarihlerde yaptığımız anmalar yasaklandı. Keyfi biçimde gözaltına alındık. Karşılaştığımız tüm hukuksuzluklara rağmen 33 düş yolcumuzun hesabını sormaktan vazgeçmedik" dedi.

'TÜM SUÇLULAR YARGILANANA KADAR ADALET MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Katliam dosyasının tutuklu tek sanık Yakup Şahin'e ceza verilerek kapatılmak istendiğine işaret eden Canpolat, firari sanıklar yönünden görülen davanın duruşmasının ise 5 Aralık 2023 olduğuna işaret etti. Urfa Adliyesinde görülecek duruşmaya çağıran Canpolat, şöyle devam etti: "Bugün, Dünya Çocuk Hakları Günü. Suruç katliamında katledilen çocuklarımız şahsında; savaşlarda ve katliamlarda katledilen çocukları anıyor, 33 düş yolcusunun düşü olan savaşsız ve sömürüsüz bir dünyayı çocuklarımıza bırakacağımızın sözünü veriyoruz."

Basın metnini ardından bir süre sessiz oturma eylemi yapıldı. 33 düş yolcusunun isimleri tek tek sayıldı, "Yaşıyor" diye yanıtlandı.

Suruç katliamının 100. ay Adalet Nöbeti, "Suruç için adalet, herkes için adalet", "Suruç şehitleri ölümsüzdür", "Unutmak yok, affetmek yok", "Hrant'ın katili, Suruç'un faili" sloganlarıyla sona erdi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız