Güncel

'Susma' eylemi farklı tiyatrolar önüne taşınıyor...Yeni bir eylem biçimi geliyor!

İSTANBUL - Tiyatroların sorunlarına dikkat çekmek için “Susma” eylemi başlatan oyuncular, eylemlerini farklı tiyatroların önüne taşıyacaklarını belirterek, meslektaşlarına ve meslek örgütlerine dayanışma çağrısında bulundu.

11 Ağustos 2020 Saat: 08:30
Susma eylemi farklı tiyatrolar önüne taşınıyor...Yeni bir eylem biçimi geliyor!
'Susma' eylemi farklı tiyatrolar önüne taşınıyor...Yeni bir eylem biçimi geliyor!
Tiyatrocuların sorunlarına dikkat çekmek için 30 Temmuz’da İstanbul Kadıköy’de bulunan Moda Sahnesi önünde “Susma” eylemi başlatan oyuncular Cenk Dost Verdi, Deniz Elmas ve Ulaş Kaya, yaptıkları yazılı açıklama ile eylemlerini farklı özel tiyatroların önüne taşıma kararı aldıklarını açıkladı. Oyuncular, meslek örgütlerine ve aynı sorunları yaşadıkları meslektaşları ile öğrencilere de eylemlerine destek verme çağrısı yaptı. 
‘KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETMELİ’ 
Kültür Bakanlığı’nın kısa vadeli çözümler yarattığına dikkat çekilerek, bu durumun işi sadece tiyatroculuk olan sanat emekçilerinin yaşam ihtiyaçlarını karşılayamaz hale getirdiği kaydedilen açıklamada, “Nesnel koşullar ve halkın sağlığı göz önüne alındığında zaten ağır borç ve vergi yükü altında olan özel tiyatrolar ve onların emekçileri bizlerin sorunları katlanarak artmıştır. Devlet var olan bütün bu problemlerin üstünü örtmek yerine problemleri çözecek kalıcı önlemler almak zorundadır” denildi. 
‘ACİL İHTİYAÇLAR BELİRLENMELİ’ 
“Peki ne yapılmalı?” diye sorulan açıklamada, çözüm önerileri ise şöyle sıralandı:  
“* İlk önce devam eden pandemi koşullarında acil hale gelen hayati ihtiyaçların belirlenip karşılanması, 
* Salonların kira, vergi ve pirim borçlarının ödenmesi, 
* Özel Tiyatro çalışanlarının ve sanatçılarının asgari ücretlendirme, geçim yardımı ve sosyal güvencelerinin karşılanması bizler için en acil adımlardır. Bu, bizlerin, başta bir ‘vatandaşlık hakki’ talebi olduğu kadar devletin de ‘kamu kaynaklarından eşit yararlanma’ ilkesi gereği görevi olmalıdır. 
* Hemen ardından Özel Tiyatroların yapısal sorunlarının kalıcı çözümü için Kültür Bakanlığı derhal ilgili meslek örgütleri ve oluşumlarıyla masaya oturmalı ve kalıcı çözümler üretmelidir.” 
‘TİYATRO BİR HEVES DEĞİL’ 
Başta meslek örgütleri olmak üzere, aynı sorunları yaşadıkları meslektaşları ve öğrencilere çağrı yapılan açıklamada, “Artık biliyoruz ki bugün atmadığımız kararlı adımlar yarın bizleri, tiyatro alanında hayallerinden ve mesleklerinden uzaklaş(tırıl)mış, her biri başka işler yapmak zorunda bırakılmış bir kalabalığa dönüştürecektir. Bizler için tiyatro bir heves, bir hobi değil hem madden hem manen yaşam kaynağıdır. Ve hem bizler hem de toplum için bunun garantörü devlet olmalıdır” ifadeleri yer aldı. 
Yapılacak olan eylem planı ise şu şekilde:  
11 Ağustos 18:00/ 20:00 Arası Kadıköy Emek Tiyatrosu önü 
12 Ağustos 18:00 / 20:00 Arası Baba Sahne önü 
13 Ağustos 17:00/ 18:00 Arası (Sonunda Basın Açıklaması) Boa Sahne önü

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız