Sağlık

Tacikistan'da Engellilere Yönelik Çalışmalar Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Tacikistan Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Çocuklar ve Yetişkinler Psikiyatri Sağlığı Merkezi ile Çocuk Rehabilitasyonu

5 Haziran 2014 Saat: 10:39
Tacikistan'da Engellilere Yönelik Çalışmalar Devam Ediyor
Tacikistan'da Engellilere Yönelik Çalışmalar Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Tacikistan Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Çocuklar ve Yetişkinler Psikiyatri Sağlığı Merkezi ile Çocuk Rehabilitasyonu Merkezi’ne araç ve malzeme desteğinde bulunuldu.


TİKA Taciksitan’da gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu çerçevede TİKA tarafından Tacikistan Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Çocuklar ve Yetişkinler Psikiyatri Sağlığı Merkezi ile Çocuk Rehabilitasyonu Merkezi’ne araç ve malzeme desteğinde bulunuldu. TİKA tarafından temin edilen araç ve malzemeler düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi. Törene, Tacikistan Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nı Vekaleten 1. Yardımcısı Lola Bobohodjiyeva, Türkiye Tacikistan Büyükelçisi’ni Vekaleten 1. Katip Özcan Gültekin, ABD Tacikistan Büyükelçisi Suzan Elliott, Rusya Federasyonu Büyükelçisini temsilen Konsolosluk yetkilileri, Tacikistan Hükümeti Kadın ve Aile Sağlığı Komitesi Başkanı Mahfirat Hidirovna, Çocuklar ve Yetişkinler Psikiyatri Sağlığı Merkezi ile Çocuk Rehabilitasyonu Merkezlerinin Başhekimleri, TİKA Tacikistan Koordinatörü Vekili Dr. Nazım Aksoy ve yetkilileri ile diğer makamlar katıldı.


Tacikistan Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Bobohodjiyeva, törende yaptığı açıklamada, verilen desteğin önemine vurgu yaparak, Tacik çocuklarının yanlarında olmalarından dolayı gurur duyduklarını, Türkiye’nin bu desteğinin çok yerinde ve zamanında olduğunu kaydetti. Desteklerinden dolayı Türkiye’ye teşekkürlerini ileten Tacikistan Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Bobohodjiyeva, bundan sonraki işbirliklerinin devamını dileyerek, atılan her bir adımın Tacik Halkı nezdinde çok büyük bir sevgi ve hoşgörüye sebep olacağını ve memnuniyetle karşılayacaklarını iletti.


TİKA Tacikistan Koordinatör Vekili Dr. Aksoy ise Türkiye’nin, Tacikistan’ın geleceğini temsil eden çocukların ve tüm halkının yanında olduğunu belirterek, Türkiye ile Tacikistan arasında tarihi ve kültürel bağların yanı sıra, ikili ilişkilerin dostluk temelinde kurulduğunu söyledi. TİKA Tacikistan Koordinatör Vekili Dr. Aksoy, önümüzdeki dönemde daha güzel ve parlak bir Tacikistan için, bu mutlu günde olduğu gibi Tacikistan’daki tüm çocukların yüzündeki tebessümün eksik olmaması için ellerinden gelen tüm gayreti sarf edeceklerini vurgulayarak konuşmasını tamamladı. Konuşmaların ardından gösteriler, yerel danslar ve çok sayıda aktiviteler gerçekleştirildi.
Çocuklar ve Yetişkinler Psikiyatri Sağlığı Merkezi’nde 13-18 yaş arası şizofreni, epilepsi, Daunsendromlu, felç, sinir sistemi ile çeşitli sinir-psikiyatrı hastalıklı engelli çocukların tedavileri yapılmakta olup, toplam 60 yatak ile hizmet veriliyor. Çocuk Rehabilitasyonu Merkezi’nde ise,1-18 yaş arası kas-iskelet sistemi, kalp-pulmonoloji ve nörolojik hastalıklı çocukların tedavileri yapılıyor. Her yıl ülkenin tüm bölgelerinden imkânları kısıtlı olan aileler, yatılı okullar ve yetimhanelerden toplamda 900’den fazla çocukların kaydı yapılıyor.


Psikiyatri Merkezi’nde tedavi gören engelli ve çeşitli hastalıklara maruz kalmış çocukların tedavi süreçlerinin kolaylaştırılması ve sosyal programlarda toplu taşıma araçlarıyla taşınmalarında araç içerisindeki diğer insanlar açısından olumsuz durumların yaşanmasını bertaraf edilmesi bakımından özel araca gereksinim duyulmaktaydı.
Rehabilitasyon Merkezinde ise, çeşitli aktivitelere çocukların taşınmasının yanı sıra, ortez ve protez gibi destek cihazların siparişi için Duşanbe’de yer alan protez fabrikasından malzemelerin getirilmesi gerekmekle birlikte, aracın olmamasından dolayı zorluk yaşanmaktaydı. Bu sorunların ortadan kaldırılması için TİKA tarafından temin edilen birer minibüsün yanı sıra, annelerin çocukları ile birlikte hastanede rahat uyumaları için 30 adet baza ile birlikte geniş yataklar, yaz kış çocukların uygun ortamda tedavilerinin sürdürülebilmesi için ayaklı klimalar, EEG cihazı ile tam muayenenin yapılabilmesi için çok fonksiyonlu koltuk, muayene sırasında velilerin oturabilmesi için bekleme koltuğu, sehpa, doktor için koltuk, ortam dezenfeksiyonunun sağlanması için baktereolojik lambalar TİKA tarafından anılan merkezlere, Türk Halkının Tacik Halkına armağanı olarak teslim edildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız