Güncel

Tedavisi engellenen Taş'ın sağlık sorunları arttı

İZMİR - İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, tedavisi engellenen hasta tutuklu Ramazan Taş'ın sağlık sorunlarının arttığını söyledi.

12 Eylül 2020 Saat: 17:55
Tedavisi engellenen Taşın sağlık sorunları arttı
Tedavisi engellenen Taş'ın sağlık sorunları arttı
nsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutuklu Ramazan Taş'ın sağlık durumuna dikkat çekmek amacıyla, Konak ilçesinde bulunan dernek binasında basın toplantısı düzenledi.  İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cemile Karakaya, Diyarbakır 3 No’lu T Tipi Cezaevi’nde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren 76 yaşındaki Bahattin Kardaş'ın ailesine başsağlığı diledi.  
HAK İHLALLERİ ÇOĞALDI 
Cezaevindeki uygulamalardan ortaya çıkan hak ihlallerinin anlatıldığı mektup ve başvuruların çoğaldığını aktaran Karakaya, özellikle koronavirüs salgını sürecinden sonra ihlallerin arttığını söyledi. Bu dönemde tutukluların tedavi hakkına ulaşamadığını dile getiren Karakaya, salgın bahanesiyle tutukluların sosyalleşme haklarının da tamamen ortadan kaldırdığına dikkat çekti. Karakaya, arama gerekçesiyle yapılan koğuş baskınlarında sosyal mesafenin ihlal edildiğini ifade etti.  
Salgın gerekçesiyle hasta tutukluların hastaneye götürülmediğini aktaran Karakaya, “Kronik rahatsızlıkları olan ve sürekli kontrollere gitmesi gereken hasta mahpusların kontrollere götürülmemesi, onların tedavilerini de aksatmakta, hastalıklarının derinleşmesine neden olmaktadır" dedi.  
İDARE SORUMSUZ DAVRANIYOR 
İHD’nin hasta tutuklular listesinde yer alan 18 yıl hapis cezası verilen ve  Buca Kırıklar Kapalı Cezaevi’nde bulunan 25 yaşındaki Ramazan Taş'ın durumuna dikkat çeken Karakaya, Taş'ın 4 yıl 8 aydır hapiste olduğunu, bel fıtığı, idrar yolları rahatsızlıkları, burun kırığı ve omurgasında bombe oluştuğunu söyledi. Taş’ın birçok cezaevinde kaldığını ve birçok ameliyat geçirdiğini söyleyen Karakaya, Taş’ın 2016'da tutuklanmasının ardından Yeşilyurt Devlet Hastanesi’nde 2 kez idrar yollarından ameliyat olduğu bilgisini paylaştı.  
Taş ailesinden aldıkları bilgileri aktaran Karakaya, “İdarenin sorumsuz davrandığı, yürüyemediğini, tedaviye götürülmediğini, ilaçların bile zor verildiğini, politik mahpus oldukları için zorluk ve sıkıntı yaşattıklarını söylemektedir. Ayrıca Kovid-19’a yönelik herhangi bir şey yapılmadığını, eğer kendilerine bir şey olursa, sorumlusunun hapishane yönetimi olacağını söylemektedir" şeklinde anlattı.  
TEDAVİYE ULAŞMALARI SAĞLANSIN 
Hasta tutuklulara yönelik uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Karakaya, “İnsan onuruna uygun bir şekilde yaklaşılmasını istiyoruz. Özellikle hasta mahpusların tedaviye ve ilaca ulaşmasının, gerekçesiz sağlanmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız