Güncel

Tedavisi engellenen tutsak böbreğini kaybetme tehdidi altında

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonunun düzenlediği F Oturmasının 603.'sü ağır hasta tutsak Mehmet Parlak için gerçekleşti.

14 Ekim 2023 Saat: 21:09
Tedavisi engellenen tutsak böbreğini kaybetme tehdidi altında
Tedavisi engellenen tutsak böbreğini kaybetme tehdidi altında

İHD önünde düzenlenen eylemde, "Tedavi haktır engellenemez" ve "603. F oturması hasta mahpus Mehmet Parlak serbest bırakılsın" pankartları açıldı, hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. Eylem sırasında sık sık, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Mehmet Parlak serbest bırakılsın" sloganları atıldı.

Basın metnini okuyan Mehmet Acettin, Sincan 1 Nolu Hapishanesinde tutulan Parlak'ın durumuna ilişkin şu bilgileri verdi: "39 yaşındaki hasta mahpus Mehmet Parlak; 4 yaşından bu yana böbrek hastası olup, kronik böbrek yetmezliği nedeniyle 10 yıl önce böbrek nakli yapılmıştır. Sonrasında düzenli kontrol ve özel bakım altında yaşamını sürdürebilen Parlak, 17 ay önce tutuklanmış, deprem sonrası sevk edildiği Hatay'da konulduğu kalabalık koğuşun hijyen koşullarının olumsuzluğu nedeniyle ağır bir bağırsak enfeksiyonuna yakalanmış, yeterli tedavi ve bakım sağlanmadığı için vücut ağırlığından kısa sürede 20 kilo kaybetmiş, var olan tek böbreği hasar görmüş, yüzde 70 fonksiyon kaybı gerçekleşmiştir. Sincan'a sevk edildikten sonra Etlik Şehir Hastanesinde 25 gün yatırılarak tedavi edilmiş, 15 Eylül'de acil diyalize alınarak böbrek kurtarılmaya çalışılmıştır. Tedavisini yapan doktorlarının ifadesi ile Parlak, gerekli bakım ve tedavi sağlanamaz ise halihazırda yüzde 30 çalışan tek böbreğini de kaybetme tehdidi altında bulunuyor."

Hastaneye sevklerin zaman zaman gecikmesi bir yana sevkler sırasında ring araçlarında uzun süre ve kelepçeli bekletilmesi, reçete edilen ilaçların tedarikinde yaşanan gecikmeler, beslenme ve hijyen koşullarının olumsuzluğuna dair genel sorunların Parlak'ın hastalığı ile ilgili riski ciddi oranda artırdığına dikkat çeken Acettin, "Yaşamına da ağır tehdit oluşturan bu durum karşısında ailesinin; nisan ayında işlemlerine başlatıldığı bilgisiyle, ‘Cumhurbaşkanı affı' talebi üzerine sevk edildiği Etlik Şehir Hastanesi, ‘ceza tehirine gerek yoktur' biçiminde rapor düzenlemiş, Ceza İnfaz Kanunun 16. Maddesi kapsamında infaz erteleme talebi doğrultusunda, ATK yeniden bugünlerde görüşme talebi göndermiş ve randevu verilmesi bekleniyor. Ailesi, ATK zayıflamaya nedeniyle dahiliye bölümüne sevk ettiği Parlak hakkında verilecek raporu beklemektedir. Ailesi, hijyen konusunda sorun yaşamamak için tek başına kalmayı tercih eden Mehmet Parlak'ın yaşamına yönelik tehdidin ortadan kaldırılabilmesi için öncelikle cezasının daimi hastalık nedeniyle affı, olmaz ise cezasının tedavisi tamamlanıncaya kadar ertelenebilmesi için kamuoyunun desteğini istemektedir" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız