Güncel

Tez Koop-İş: 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilere ek ödeme yapılsın

Tez Koop-İş Sendikası, pandemi döneminde 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilere ek ödeme yapılmamasını Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servis önünde protesto etti. Burada yapılan açıklamada sağlık emekçilerinin talepleri dile getirildi

28 Mayıs 2020 Saat: 16:03
Tez Koop-İş: 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilere ek ödeme yapılsın
Tez Koop-İş: 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilere ek ödeme yapılsın

Tez Koop-İş Sendikası İstanbul 5 Nolu Şube, pandemi döneminde sağlık emekçileri için ödenmekte olan ek ödemelerin 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilere ödeme yapılmamasını Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servis önünde eylem yaptı.

"Dikkat covid var TİS yok", "Bizler alkış değil hakkımızı istiyoruz", "Covid şüphesi var ek ödemeden eser yok" yazılı dövizler taşındı.

Eylemde basın açıklamasını Tez Koop-İş Sendikası İstanbul 5 Nolu Şube Başkanı Selahattin Karakurt okudu. Karakurt, "Yaklaşık üç aydır yoğun biçimde sürdürülen Covid-19 ile mücadele sürecinde Covid-19'dan yaşamlarını yitiren insan sayısı 4 bin 397, yoğun bakım ve entübe hasta sayısı 1 bin 77'dir. 121 bin 507 hasta da tedavi gördü ve iyileşti. Hekimleri, laborantları, hemşireleri, hastabakıcıları, büro çalışanları, güvenlikçileri; yemekhane, genel temizlik ve bakım elemanları, şoförleri, sosyal bakım çalışanları ile sayamadığımız yüzbinlerce insan, bu mücadelenin en ön saflarında günlerce birçoğu evlerine gidemeden; çocuklarını, eşlerini, ana-baba ve yakınlarını göremeden, gece-gündüz demeden çalışıyor" dedi.

Bu yoğun çalışmalar sonucu çok sayıda sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiğini 8 bine yakın sağlık emekçisinin Covid-19'a yakalandığını ve bunların tamamı yeniden işlerinin başına dönerek çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Karakurt, "2017 yılı sonunda 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşeronda çalışırken kadroya geçirilen onbinlerce sağlık çalışanı, Anayasal ve yasal hakları olan yürürlükteki toplu iş sözleşmesinden yararandırılmazken, şimdi de sağlık personelinin bir bölümüne yapılan ama kendilerine yapılmayan ek ödeme düzenlemesiyle tam olarak dışlanmaktadır" diye belirtti.

Karakurt, sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:
 Sağlık çalışanları arasında ayrımcılığa neden olan ek ödeme düzenlemesine, sağlık sisteminde yer alan tüm çalışanlar şartsız ve koşulsuz olarak dahil edilmelidir.
 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya geçirilen ancak sendikal ve toplu sözleşme hakları uluslararası sözleşmelere, Anayasaya ve yasalara rağmen kısıtlanan ve verilmeyen haklar hemen verilmelidir. Bu statüde bulunan tüm çalışanların hak kayıpları gecikmeden mutlaka karşılanmalıdır.
 Tüm sağlık çalışanlarına hiçbir ayrım ve farklılık gözetmeden Covid-19 salgını süresince ek ödeme yapılmalıdır.
 Tüm sağlık çalışanlarına, Covid-19 salgını sürecinde yürüttükleri özverili ve ağır çalışma koşulları dikkate alınarak emekliliklerinde geçerli olmak üzere yıpranma payı verilmelidir.
 Covid-19 hastalığı tüm çalışanlar için meslek hastalığı olarak tanınmalıdır; bu hastalık nedeniyle geçici ya da sürekli iş göremezliği olanlar iş kazası geçirmiş sayılmalıdır.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız