Güncel

TİHV: 35 ayda 21 mülteci ırkçı saldırılar sonucu öldü

Türkiye İnsan Hakları Vakfının tespitine göre, Türkiye'de Ocak 2020 - Kasım 2022 döneminde en az 21 mülteci ırkçı saldırılar sonucu hayatını kaybetti.

21 Haziran 2023 Saat: 14:11
TİHV: 35 ayda 21 mülteci ırkçı saldırılar sonucu öldü
TİHV: 35 ayda 21 mülteci ırkçı saldırılar sonucu öldü

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 20 Haziran Mülteciler Günü videosunda, dünyada en çok mültecinin Türkiye'de olduğuna ve Ocak 2020 - Kasım 2022 döneminde en az 21 mültecinin ırkçı saldırılar sonucu hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, zorla yerinden edilenlerin sayısının 108 milyonu geçtiğine ve zorla yerinden edilen her 5 kişiden 2'sinin çocuk olduğuna işaret edildi. Videoda, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'ne göre, 2022 yılında 90 mülteci, 2023'ün ilk 5 ayında ise 37 mülteci iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği de belirtildi.

Videoda sunulan diğer verilere göre;

????Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) "Zorla Yerinden Edilmede Küresel Eğitimler 2022" raporunda, geçen yıl, 2021 sonuna göre yaklaşık 19 milyon artan zorla yerinden edilenlerin sayısı 108,4 milyona yükseldi.
????Bu rakamın 62,5 milyonu ülke içinde yerinden edilenleri, 35,3 milyonu mültecileri, 5,4 milyonu sığınmacıları, 5,2 milyonu da uluslararası korumaya ihtiyaç duyan bireyleri kapsıyor.
????Düşük ve orta gelirli ülkeler, dünya genelindeki mültecilerin ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyanların yüzde 76'sına ev sahipliği yapıyor.
????En az gelişmiş ülkeler zorla yerinden edilenlerin yüzde 20'sine ev sahipliği yaparken, mülteciler ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyanların yaklaşık yüzde 70'i komşu ülkelerde yaşıyor.
????Raporda, Türkiye'nin yaklaşık 3,6 milyon mülteciyle dünya genelinde en fazla mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülke olduğu bilgisi yer aldı. Türkiye'yi, 3,4 milyon ile İran, 2,5 milyon ile Kolombiya ve 2,1 milyon ile Almanya takip etti.
????Rapora göre, dünya nüfusunun yüzde 30'unu oluşturan çocuklar, zorla yerinden edilenlerin yüzde 40'ını oluşturuyor.

Videolu paylaşımda, "Tüm toplumsal ve siyasal aktörlere hatırlatıyoruz: Her insan gibi mültecilerin/sığınmacıların da eşit ve devredilemez hakları vardır! Mültecilere/sığınmacılara yönelik her türlü ayrımcılığa ve nefret söylemine son verilmelidir!" denildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız