Kültür

'Tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşulları sağlansın'

Yetkililere çağrı yapan Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi, tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşullarını sağlanmasını talep etti.

3 Haziran 2020 Saat: 08:36
Tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşulları sağlansın
'Tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşulları sağlansın'

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi, "Normalleşme" süreci kapsamında 1 Temmuz'da tiyatro salonlarının açılmasının mümkün olmadığını belirtti. Yetkililere çağrı yapan inisiyatif krizden çıkmak için sunduğu taleplerin bir an önce karşılanmasını istedi.

427 tiyatronun bir araya gelmesi ile oluşan inisiyatifin açıklamasında "Bu talep ve beklentiler, tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşullarını sağlamaya yöneliktir ve vatandaşlık hakkıdır" denildi.

‘SAĞLIK GÜVENCE PAKETİ SUNULMADI'
Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi açıklamasında şunlara dikkat çekildi:
 Tiyatro salonlarında toplum sağlığı açısından salgın riskini bertaraf edecek ne gibi düzenlemeler yapılması gerektiğine ilişkin bir genelge henüz yayımlanmadı.
 Salonların hijyen şartlarına uygunluğunu tesis etmek ve her gösterimden sonra salonun dezenfekte edilmesini sağlamak üzere bir hijyen destek paketi açıklanmadı.
 Tiyatro emekçilerinin Covid-19 testine tabii tutulması, test sonuçlarına göre çalışmaya başlamalarına yönelik bir sağlık güvence paketi sunulmadı.

'DÜZENLEMELER GÜNDEME GELMEDİ'
 2021 ocak ayına kadar kamusal tiyatroların salon kiralarının devlet tarafından karşılanmasına veya bir destek verilmesine yönelik bir çalışma yapılmadı.
 KDV, gelir vergisi, stopaj gibi vergilerden muaf tutulması, mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler yapılması gündeme gelmedi.
 Elektrik, doğal gaz, su gibi faturaların 2021 ocak ayına kadar dondurulmasına ve sonrası için de indirim uygulanabilecek bir düzenleme yapılmadı.
 Kamusal tiyatrolarda çalışanların maaş ve SGK primlerinin 2021 ocak ayına kadar devlet tarafından ödenmesi, prim borçları ile ilgili düzenlemeler yapılması üzerine çalışılmadı.

"ASGARİ İHTİYAÇ YARDIMI KARŞILANMADI"
 Pandemi sürecinde işsiz kalan tiyatro emekçilerinin asgari ihtiyaç yardımı (Avrupa ülkelerine benzer bir şekilde) talepleri karşılanmadı.
 Bu talep ve beklentiler, tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşullarını sağlamaya yöneliktir ve vatandaşlık hakkıdır.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız