Güncel

TMMOB ve TTB: Soma'da 900 madenci daha ölüm riski altında

301 maden emekçisinin hayatını kaybettiği kaza sonrası TMMOB ve TTB tarafından yapılan incelemeler kapsamında hazırlanan rapor açıklandı

13 Nisan 2016 Saat: 01:15
TMMOB ve TTB: Soma'da 900 madenci daha ölüm riski altında
TMMOB ve TTB: Soma'da 900 madenci daha ölüm riski altında

Soma-Eynez yeraltı maden ocağında 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 maden emekçisinin hayatını kaybettiği kaza sonrası TMMOB ve TTB tarafından yapılan incelemeler kapsamında hazırlanan rapor açıklandı. 

Rapora göre faciada ölen 301 işçinin yanı sıra 900 işçi daha madendeki koşulların yarattığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedebilir. Eski imalattan kaynaklı kömürün çevresindeki maddeleri tutuşturması patlamaya neden olurken, gerekli önlemlerin alınmadığının somut delilerinden birisi madende normal sıcaklık değeri olan 25 derecenin değil, 45 derecenin gözlenmesi.

TMMOB ve TTB Soma’da yaşan maden faciasına dair raporunu TMMOB Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısıyla duyurdu. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, raporu hazırladıkları sırada devlet yetkilileri ve maden işletmecileri tarafında bir zorlamayla karşılaştıklarını ve facianın olduğu yerdeki delillere tam ulaşamadıklarını ifade etti. Delillere tam ulaşamasalar bile elde ettikleri bulguların maden faciasının göz göre göre geldiğinin kanıtı olduğunu söyleyen Soğancı, raporu Soma davasının görüldüğü mahkemeye ileteceklerini belirtti. 

25 derece olması gerekn sıcaklık 45 derece

Hazırlanan rapora göre  eski imalattan bırakılan kömürlerin oksijenle temas etmesi sonucu  içten içe yanması ve çevresindeki maddeleri tutuşturmasıyla başladı. Ortamdaki metan gazının yanmayı daha hızlandırdığı tespit edildi. 

Maden ocaklarında ortalama sıcaklık 25 derece olması gerekirken, Soma madeninde patlamadan 1 ay  öncesi sıcaklığın 45 dereceye kadar çıktığı görülmüş. Ocağın patlamasına neden olan asıl neden ise üretim yöntemine, havalandırmasına, acil eylem planlarına, denetim ve eğitime dikkat edilmemesi. Üretimin aşırı derece zorlanması ise maden faciasını tetikledi. Ocakta yapılabilecek üretim 1.5 ton olmasına rağmen Soma Kömür AŞ. ve TKİ arasındaki sözleşmede bunun ucu açık bırakıldı. Madende üretim son 4 yılda hızla attı. 2009 yılında 230 bin ton olan üretim, 2012 yılında 3.8 milyon tona çıktı ve bu da madendeki kömür yanmasını hızlandırdı.

900 işçi Akciğer ve solunum hastalıklarından ölebilir

Madende gerekli önlemlerin alınmadığının en somut delillerinden birisi ise önlem almak yerine işçilere dağıtılan ağrı kesiciler. Madenlerde salınan CO (karbonmonoksit) işçilerde baş ağrısı yapıyor. Maden patron ise onların baş ağrısının CO’den kaynaklandığını göz ardı ediyor. İşçilere günde 150 adet ağrı kesici dağıtıyor. Rapora göre maden faciasında ölen işçilerin yanında 900 işçi de pnömokonyoz (Akciğer mesleki toz hastalığı) ve solunum hastalıklarından ölebilir. Ayrıca Soma patronu hiçbir meslek hastalığını kayıt altına bile almamış işçilere ağrı kesici dağıtmaya devam etmiş. Madende ise 4 işçiden birinde solunum hastalığı, 3 işçiden birinde ise akciğerin mesleki toz hastalığı görülmüş. 

işçilerin çoğu 15 dakikada öldü

Soma maden ocağında CO değerlerinin pik yaptığı da raporda belirtiliyor. Madenlerdeki CO değerinin üst sınırı 500 ppm’ken, Soma  maden ocağındaki değerin sensörlerin bile ölçemeyeceği derecede üste çıktığı gözlendi. Kaza sonrası da artarak devam eden CO birçok işçinin ilerleyen dakikalarda karbonmonoksit zehirlemesinde öldüğü ihtimali yaratıyor. TTB’li doktorların yaptığı tespite göre birçok işçi 1- 15 dakika içerisinde artan CO (karbon monoksiti) soluyarak ani ve hızlıca öldü.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız