Güncel

TOMİS üyesi işçilerden MESS önünde eylem I İşçi kıyımına karşı ve sendikal hakkımız için mücadelemiz sürecek

Bugün Pressan'da direnişin 37. gününü geride bırakan TOMİS üyesi işçiler, MESS Önünde eylem yaptı.

29 Haziran 2022 Saat: 10:41
TOMİS üyesi işçilerden MESS önünde eylem I İşçi kıyımına karşı ve sendikal hakkımız için mücadelemiz sürecek
TOMİS üyesi işçilerden MESS önünde eylem I İşçi kıyımına karşı ve sendikal hakkımız için mücadelemiz sürecek

TOMİS, işçilere dönük haksız-hukuksuz saldırılara karşı MESS önünden seslendi:"Uzun yıllardır ülkenin en büyük metal ve otomotiv fabrikalarında çalışan işçileri kölelik koşullarına, düşük ücretlere mahkum eden örgütün kendisi MESS’tir."

İstanbul Esenyurt bölgesinde bulunan Pressan Madeni Eşya San. Ve Ticaret A.Ş. fabrikasında bir süredir TOMİS  örgütlenme çalışmaları yürütüyor. Örgütlenme çalışmaları sırasında fabrikada işçiler adına temsilcilik görevini üstlenmiş, fabrikada yaşanan sorunlar ile ilgili fabrika yönetimi ile defalarca görüşme yapmış olan iki sendika üyesi 19 Mayıs günü işten çıkartılmıştı. Anayasal ve yasal haklarını kullanan sendika üyeleri sendikal haklarına sahip çıkmış, 23 Mayıs itibariyle fabrika önünde direnişe geçmişti.

Bir aylık direniş sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’ na yaptığı şikayetlere rağmen,Türk Metal’ e yetki verilmişti.

Bu nedenle Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi işçiler MESS önünde eylem yaparak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

Yapılan basın açıklamasında şöyle denildi:

“Bakanlık, yasaya ve gerekli ilkelere aykırı biçimde yetkiyi Türk Metal’ e vermiştir. Bu yetki yasadışıdır ve hiçbir meşruiyeti yoktur. Türk Metal adına herhangi bir sendikal faaliyet yürütülmeden patron eliyle fabrikaya sendika getirildiği alenen ortada iken, ağır çalışma koşulları, keyfi gerekçeler ile üzerlerinde yoğun bir baskı ve mobbingin olduğu sendikamız, işyeri temsilcileri ve üyeleri ile mücadele etmektedir. Fabrika içinde ve dışında süren mücadelemizin Pressan fabrikasını sendikalı bir işyeri haline getirdiği açık ve nettir.

Sendika üyelerimiz ile birlikte direnişimiz 38. Gününe girdi. Patron örgütü MESS (Metal Sanayicileri Sendikası) üyesi olan bir fabrikada yaşanan haksız ve hukuksuz uygulamalardan Pressan yönetimi kadar MESS yönetimi de sorumludur. MESS çatısı altında bulunan bir fabrikada sendikal örgütlenme çalışmalarına olan tahammülsüzlük ve sessizlik ise şaşırtıcı değildir. Zira, uzun yıllardır ülkenin en büyük metal ve otomotiv fabrikalarında çalışan işçileri kölelik koşullarına, düşük ücretlere mahkum eden örgütün kendisi yine MESS’tir.

MESS PATRONLARI SERVETLERİNE SERVET, İŞÇİLERE İSE SEFALET

MESS, kuruluşuna dair yaptığı bilgilendirmede, amacını “ "Metal İşkolu"nda faaliyet gösteren işverenleri sendika çatısı altında toplayarak; üyelerini temsil etmek, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, mevzuat çerçevesinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak, geliştirmek, aralarında karşılıklı yardımlaşmalarını sağlamak, kurulmuş veya kurulacak olan sanayinin daha verimli ve ahenkli çalışması için işkolunda adil bir ücret sisteminin kurulmasına ve daha iyi bir çalışma ortamının gerçekleşmesine yardımcı olmak, işçilere sürekli ve uzun vadeli refah ve sosyal güvence sağlayabilmek için ülke ekonomisini güçlendirici çalışmalar yapmak ve bu doğrultuda toplu iş sözleşmesi akdetmek, çalışma barışını kurmak, devam ettirmek ve bu amaçla Türkiye çapında faaliyette bulunmaktır.” diye açıklıyor. Patronlar açısından “imrenilecek” bir birlikteliğe imza atan MESS, söz konusu işçiler olduğunda, işçi sendikaları olduğunda ne yasa, ne hukuk ne de uluslararası sözleşme tanıyor. Patronların temsiliyeti ve çıkarları gözetilirken, işçilere vaat edilen “adil bir ücret sistemi, daha iyi bir çalışma ortamı, sürekli ve uzun vadeli refah ve sosyal güvence” ise paragraf arasında sıkışmış bir cümleden öteye geçmemektedir. MESS kapsamındaki fabrikalarda çalışan işçilerin kölece çalışma koşullarını iliklerine kadar yaşayan işçiler bilir. Başta Türk Metal olmak üzere uzlaşmacı-ihanetçi anlayışlara sahip patron işbirlikçisi sarı sendikalar eliyle, MESS kapsamında olan işyerlerinin büyük kısmı sözde sendikalıdır. Ancak, söz konusu işyerlerinde ağır çalışma koşulları, sahte enflasyona endeksli düşük ücretler hakimdir. MESS patronları servetlerine servet katarken, işçilere ise sefalet içinde bir hayat reva görülüyor. Haksız, hukuksuz uygulamalar eksik olmuyor.

TOMİS’TE ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI

Bu düzene dur diyoruz, işçilerin söz-yetki-karar hakkına sahip olduğu sendikamız TOMİS'te örgütlenmeye çağırıyoruz.

2015 yılında metal ve otomotiv işçilerinin onurlu direnişi sırasında kurulan sendikamız, “Metal işçisi bundan sonra sendikasıyla güçlü ve güvende olacak. Burada bütün metal işçisi kardeşlerimizi çatımız altında buluşmaya, birlikte tıpkı 2015 Mayıs ayında yaptığımız gibi, güzel ve mutlu günlere, omuz omuza yürümeye çağırıyoruz.” demişti. Metal Fırtına direnişinin 7. Yıldönümüne girerken, direnişin yeni adresi Pressan fabrikası olmuştur.

Sendikal örgütlenme mücadelemiz ve direnişimiz tüm kararlılığı ve coşkusu ile sürüyor.Direnişimizden korkan MESS üyesi Pressan patronunun kırıntı düzeyindeki ücret iyileştirmeleri gibi uygulamalarını kabul etmiyoruz. Bizler insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz.”

TALEPLER

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS Talepleri için mücadeleye devam  edeceğini duyurup taleplerini şöyle duyurdu:

-Atılan işçiler geri alınsın.

-Baskı ve mobbing son bulsun

-Pressan işçileri insanca çalışma ve yaşam koşullarına kavuşsun.

-İşçilerin e- devlet şifreleri zorla alınarak Türk Metal’ e verilen yetki derhal düşürülsün.

-Şirket yönetimi ve bakanlık yetkilileri arasında yapıldığı iddia edilen görüşmeye dair başta TOMİS olmak üzere kamuoyuna gerekli açıklamalar yapılSIN, hukuksuz işlemler hakkında derhal soruşturma açılsın.

-Sendikal faaliyetlerin önündeki tüm engeller kaldırılsın.

-İşçilerin hür ve özgür iradesi ile sendika seçme özgürlüğü hakkı tanınsın.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız