Güncel

Toplu sözleşmeler başlıyor...İşte KESK’in talepleri

Yaklaşık 3 milyon 200 bin kamu emekçisi ile 1 milyon 900 bin emeklinin 2018-2019 maaş zamlarını belirleyecek 4. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri başlıyor.

1 Ağustos 2017 Saat: 11:30
Toplu sözleşmeler başlıyor...İşte KESK’in talepleri
Toplu sözleşmeler başlıyor...İşte KESK’in talepleri

Yaklaşık 3 milyon 200 bin kamu emekçisi ile 1 milyon 900 bin emeklinin 2018-2019 maaş zamlarını belirleyecek 4. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda başlıyor. 

 KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, taleplerini bir kez daha dile getirmek için saat 12.30’da kitlesel bir şekilde Bakanlık önünde toplanacaklarını duyurdu. Gezen, Devlet Personel Başkanlığı’nın (DPB) KESK heyetinde bulunan isimleri kabul etmeme girişimine karşı görüşmelere aynı heyetle katılmak için sonuna kadar mücadele edeceklerini de kaydetti.

'İçeri almazlarsa direneceğiz'

DPB'nin TİS görüşmeleri öncesinde KESK’in bildirdiği heyeti, “Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikleri gerekçesi ile” kabul etmediğini hatırlatan Gezen, “KHK ile ihraç edildiği söylenen arkadaşlarımız Yusuf Şenol, Özgür Yılmaz ve İsmet Aslan hakkında herhangi bir KHK bulunmuyor. Tamamen hatalı ve art niyetli bir karar. İtiraz ettik. Bizler görüşmelere katılacak heyetimizi değiştirmiyoruz. Görüşmeleri takip etmek için içeri gireceğiz, almazlarsa da direneceğiz” diye konuştu. KESK’in hiçbir iktidara boyun eğmediğini ve eğmeyeceğini vurgulayan Gezen, “Emekçilerin hakları için TİS masasında olmamızı engelleyemeyecekler” dedi.
KESK’in talepleri 
“Herkes için iş güvencesi ve insanca yaşanacak ücret istiyoruz” diyen Gezen, taleplerini şu şekilde sıraladı:
“»OHAL kaldırılmalıdır.
»KHK’lar geri çekilmelidir. İhraç edilen ve açığa alınan tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilerek hak kayıpları karşılanmalıdır.
»İş güvencemizi ortadan kaldıracak sözleşmeli çalışma, performansa göre ücretlendirme vb. çalışmalara son verilmelidir.
»Emekçileri hukuksuzca işten çıkaran, iş barışını bozan, yerellerde imzalanmış TİS’leri bile tek taraflı fesheden, seçilmişlerin yerine atanmış kayyumlar geri çekilmelidir.
»Gerici, mezhepçi eğitime karşı bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı sağlanmalıdır.
»İnsanca yaşanacak bir ücret sağlanmalıdır. Bunun için en az ücret alan kamu emekçisinin maaşı Temmuz 2017 itibarıyla kira, yakıt, ulaşım, çocuk ve aile yardımı hariç 3.450 TL’ye yükseltilmelidir.
»Kira yardımı olarak aylık 425 TL, aile/eş yardımı aylık 350 TL, çocuk yardımı 350 TL, asgari ücret tutarında yılda iki ikramiye ve ulaşım için aylık abonman bilet ücreti ödenmelidir.
»Kamu ve özel sektör dahil tüm çalışanların ücretlerinin asgari ücret tutarındaki kısmı vergiden muaf tutulmalı, üzerindeki miktar için vergi kesintisinin en alt sınırına sabitlenmelidir.
»Özelleştirmeler durdurulmalı, sözleşmeli, taşeron, esnek, kuralsız çalışma yasaklanmalı, 4/C’liler kadroya alınmalı, herkese güvenceli iş ve gelecek sağlanmalıdır.
»Yeni bir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasası yapılmalı, ayrımsız tüm çalışanlara uygulanmalıdır. Meslek hastalıkları tanımlanmalıdır.
»Kadrolaşma, sürgün, rotasyon, soruşturma, mobbing, mülakat gibi ayrımcılık yaratan bütün uygulamalara son verilmelidir, özgür örgütlenme ortamı sağlanmalıdır.”

Birleşik Kamu-İş: En düşük aylık 3 bin 224 TL olsun

TİS görüşmelerine katılacak konfederasyonlar arasında yer almayan Birleşik Kamu-İş, dün Çalışma Bakanlığı önünde eylem yaparak taleplerini açıkladı. Genel Başkan Hasan Kütük, en düşük memur maaşının enflasyondan etkilenmemesi ve artan refah payını alabilmesi için yüzde 30,3 oranında artarak 3 bin 224 lira olması gerektiğini söyledi. Kütük, tüm kamu emekçilerine seyyanen 750 lira zam ile iki yıl boyunca yapılacak zamların enflasyon ve büyüme hedeflerine uygun olarak belirlenmesini de istedi.(Kaynak: BirGün)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız