Güncel

“Toplu Sözleşmemiz Uygulansın. İşten Atılanlar İşe Geri Alınsın.”

DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Yöneticisi Alkan Okuducu’nun Maltepe Belediyesinde işten atılmasına karşı oturma eylemi başlattı.

10 Ekim 2019 Saat: 11:38
“Toplu Sözleşmemiz Uygulansın. İşten Atılanlar İşe Geri Alınsın.”
“Toplu Sözleşmemiz Uygulansın. İşten Atılanlar İşe Geri Alınsın.”

NECDET ÖZSAYGIN

Maltepe belediyesinde çalışırken işine son verilen,DİSK Genel İş sendikası 2.nolu şube yöneticisi Altan okutucu’un işine neden son verildiği üzerine Şube başkanı Yenigül Özen şunları söyledi.

"Bu arkadaşımız bir sendika yöneticisi.Hem iş kanunu hem Toplu iş sözleşmemiz de sendika yöneticisi olan bir işçiyi herhangi bir sebepten dolayı iş akdini fesih edemezsiniz.Çünkü,sendikal teminatı vardır.Bu arkadaşımız diğer üye işçilerle birlikte 7 Ağustos 2019 tarihinde sadece sendikal görevi gereği  o günlerde işe gitmediği gerekçe gösterilerek işine son verildi.Biliyorsunuz bu gibi durumlarda yasa gereği önce arabulucuya gidiliyor.Bu durumda arkadaşımız 7 gün işe gelmediği gerekçe gösterilerek iş akdi fesih edildi."

Başkan Yenigül Özen,Maltepe belediyesi Toplu İş sözleşmesi üzerine şunları söyledi;

"Maltepe Belediyesi ile Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube olarak karşılıklı imzaladığımız Toplu İş Sözleşmesi Belediye yönetimi tarafından  bir yıldır uygulanmıyor. Toplu Sözleşmemizde; Yıllık asgari ücret farklarının işçilere yansıtılması, haftalık çalışma saatinin 45 saatten 40 saate indirilmesi, çocuk haklarının korunması ve çocuk işçiliği ile mücadele, kadına yönelik şiddete karşı yaptırım uygulanması, engelli hakları ve iş için bir yıldır mücadele içindeyiz.Asgari ücret zammı, haftalık 40 saat çalışma süresi gibi maddelerin yer aldığı Toplu İş Sözleşmemizi bir yıldır uygulamıyor. Hakkımızı alabilmek için, DİSK/Genel-İş Sendikası ve sendika üyesi Maltepe Belediyesi işçileri olarak gerek diyalog yoluyla, gerekse eylemlilik içerisine girerek bu sorunu çözmeye çalıştık. Bu süre içerisinde CHP’li yetkililerle bu hukuksuzluğun çözümü için sendika yöneticilerimiz tarafından defalarca yapılan görüşmelere rağmen Maltepe Belediye yönetimi hiçbir adım atmadı."

Sendika olarak işçilerin haklı davasını sonuna kadar savunacaklarını, işçilerin emeği ve alınterinden asla vazgeçmeyeceklerini ifade eden Yenigül Özen, "Maltepe Belediyesi Yönetiminin sendikamıza yönelik saldırılarının boşa çıkarılmasının ardından Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde işçi olarak çalışan, sendika şube yöneticimiz Alkan Okuducu belediye yönetimi tarafından sendikal faaliyetleri gerekçe gösterilerek işten atıldı.  Son bir aydır gerek sendika yöneticimiz Alkan Okuducu gerekse uygulanmayan Toplu Sözleşmemizle ilgili belediye yönetimiyle yapılan görüşmelerde sorunun çözüleceği, Alkan Okuducu’nun işe geri alınacağı ifade edilmişti.Ancak yeniden Maltepe Belediyesi yönetimi verdiği sözleri tutmamış, bizleri oyalama yönüne gitmiştir. Tamamı hukuksuz olan bu işlemler Alkan’a dönük değil sendikamıza dönük bir saldırıdır. Biz hem hukuken geçerli, hem de emekçilerin ekonomik krizin yükünün altında ezilmeyeceği bir sözleşme imzaladık. Bugüne kadar her türlü diyalog ve müzakere yolunu sonuna kadar açık tuttuk. Ancak,belediye yöneticileri ve bürokratları imzaladıkları sözleşmeyi uygulamamaktadır. İşçilerin Toplu Sözleşme ile kazandığı hakları gasp edenler, sendika şube yöneticimiz Alkan Okuducu ve 20’ye yakın işçiyi gerekçesiz işten attı.Toplu Sözleşmemiz uygulanıp, Alkan Okuducu arkadaşımız işe geri alınıncaya kadar Maltepe Belediyesi önünde süresiz eyleme geçiyoruz. Tüm işçileri, emekçileri, emek dostlarını ve Maltepe halkını direnişimize destek vermeye çağırıyoruz." dedi. 

Belediyeden açıklama 

Öte yandan belediye yönetiminden yapılan açıklamada Okuducu’nun, birbirini takip eden günlerde mazeretsiz bir şekilde işe gelmediği için işten atıldığı ileri sürülerek “Personelimiz işe düzenli devam etmesi konusunda uyarılmış, işe gelmediği günler tutanak altına alınmıştır. Ancak tüm uyarılara rağmen Okuducu, 17 gün boyunca işe gelmemeye devam etmiştir” dendi. Açıklamada sözleşmeyle ilgili bilgi ise verilmedi. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız