Güncel

TTB ve bağlı tabip odaları: İkizdere'den elinizi çekin

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve bağlı tabip odaları, Ağacıyla, kuşuyla, yaban hayatıyla, suyuyla çevrelerine ve sağlıklı bir ortamda yaşama haklarına günlerdir sahip çıkan tüm İkizderelilerin bu haklı direnişini desteklediklerini açıkladı.

10 Mayıs 2021 Saat: 07:31
TTB ve bağlı tabip odaları: İkizdereden elinizi çekin
TTB ve bağlı tabip odaları: İkizdere'den elinizi çekin

Ağacıyla, kuşuyla, yaban hayatıyla, suyuyla çevrelerine ve sağlıklı bir ortamda yaşama haklarına günlerdir sahip çıkan tüm İkizderelilerin bu haklı direnişini desteklediklerini belirten TTB ve bağlı tabip odaları, "Taş ocaklarının açılmadan önce her aşamasında halkın katılımının sağlanmasını, bütüncül ve gerçek boyutuyla çevresel etki değerlendirmesinin yapılmasını talep ediyoruz" diye belirtti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve bağlı tabip odaları, Rize'nin İkizdere ilçesinin İşkencedere Vadisi'nde, Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı yöre halkının direnişine destek açıklaması yaptı.

Bölgede yapılmak istenen bir liman inşaatı için dolgu malzemesi olarak kullanılmak üzere İşkencedere Vadisi'nde iki taş ocağı birden kurmak isteyen inşaat firması, kolluk kuvvetlerinin korumasında, 23 Nisan'da uygulanan sokağa çıkma yasağından faydalanıp iş makinelerini de getirerek acımasızca vadinin ekosistemini tahrip etmeye başladı. Şirket, yaşam savunucularının direnişine rağmen çok sayıda ağacı keserek bölgede şimdiden büyük oranda ekolojik yıkıma neden oldu.

Açıklamada, "On altı milyon tondan fazla taş çıkarmak amacıyla kurulmak istenen taş ocağı, dünyada öncelikli olarak korunması gereken 200 ekolojik bölgeden biri olan İkizdere Vadisi'nin bir kolu olan İşkencedere Vadisi'ndedir. Bölge, 'doğal sit nitelikli koruma alanı' ve kısmen 'doğal sit-sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı' olarak tescil edilmiş durumdadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'Termal ve Kış Turizmi Yeni Destinasyonu' olarak da belirlenen vadide, bakanlık tarafından 'örnek yayla' modeli uygulanmasına karar verilmişti. İşte bu doğal güzellikleriyle ilgi çeken İkizdere Vadisi'ndeki turizmin getireceği çevre sorunları tartışılırken, şimdi daha büyük bir yıkım; iki tane birden taş ocağı, bölgede pandemi günlerinin sokağa çıkma kısıtlamaları da fırsat bilinerek kurulmak isteniyor. İnşaat şirketinin ağaçları kesmesine engel olmak isteyen İkizdereliler gözaltına alınıyor, üzerlerine göz yaşartıcı gaz sıkılıyor ve sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal ettikleri gerekçesiyle İkizdere halkına para cezası uygulanıyor" diye kaydedildi.

Anayasanın 56. maddesinin kendilerine verdiği yasal haklarını kullanarak; ağacıyla, kuşuyla, yaban hayatıyla, suyuyla çevrelerine ve sağlıklı bir ortamda yaşama haklarına günlerdir sahip çıkan tüm İkizderelilerin bu haklı direnişini desteklediklerini belirten TTB ve tabip odaları, "Taş ocaklarının açılmadan önce her aşamasında halkın katılımının sağlanmasını, bütüncül ve gerçek boyutuyla çevresel etki değerlendirmesinin yapılmasını talep ediyoruz. Ayrıca çevresel etki değerlendirmesiyle birlikte, gerçekleştirilmek istenen projenin toplum sağlığı üzerine yaratacağı potansiyel etkileri ölçmek için 'sağlık etki değerlendirmesi' yöntemi, ülkemizde de yasal yapıya kavuşturularak uygulanmalıdır" diye belirtildi.

Açıklamada, "Bugün İkizdere'de olanlar; bu zor pandemi günlerinde insanımız can derdindeyken, ülkemizin her tarafında sürdürülen, para uğruna çevre talanı ve yıkımı projelerinin tipik bir örneğidir. Türk Tabipleri Birliği olarak; yaşam alanlarını ve yüzyıllardır bölgede hüküm süren yabanıl hayatı, her türlü baskıya direnerek savunmak için nöbet tutan İkizdereliler ile dayanışma içindeyiz. Vadiye giren iş makinelerinin derhal geri çekilmesini, İşkencedere Vadisi'nde taş ocağı kurulmasından vazgeçilmesini ve bölge halkına pandemi kısıtlamalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle uygulanan tüm cezaların iptal edilmesini istiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız