Kültür

Tülay Sönmez yazdı ve çizdi: Kaldırım Serçesi

Gazeteci :Geceyi sever misiniz!!? Edith: Evet ama aydınlıksa!!!

22 Haziran 2020 Saat: 21:05
Tülay Sönmez yazdı ve çizdi: Kaldırım Serçesi
Tülay Sönmez yazdı ve çizdi: Kaldırım Serçesi

TÜLAY SÖNMEZ


Babası,sokaklarda gösteri yapan bir cambaz,annesi ise bir sokak şarkıcısı olan Edith Piaf babası tarafından üç yaşında kısa süreli olarak bakılması için geneleve gönderildi.Orada menenjit hastalığına yakalanan Edith'in gözleri kör olur ama yedi yaşında tekrar görmeye başlar.Sonraları baba sı kızını genelevden alıp sokaklarda zorla cambazlık yaptırırken Edith'de bir yandan en çok sevdiği şarkıları söyleyerek on dört yaşında sokak şarkıcılığına başladı.Onyedi yaşındada ilk ve tek çocuğu Marcelle'yi doğurur ancak bu talihsiz kız çocuğu iki yaşında menenjitten hayatını kaybeder.Edith kızkardeşi Simon ile birlikte sokak şarkıcılığı yaparak hayatını sürdürdü.

Kendisini keşfedip, onu "küçük serçe" olarak meşhur eden Louıs Leplee'nin öldürülmesi ile oldukça sıkıntılı günler yaşadı ve bir cinayet şüphelisi gibi sorgulamalara tabii tutuldu halkın nefretini kazanarak popülaritesinide kaybedince kabarelerde şarkı söylemeye başladı.
Yeniden popüler olması..Raymond Asso sayesinde olmuş, küçük Piaf olarak bilinirken...profosyonel müzik hayatına eğitimli Edith Piaf olarak dönmüştür.
Sevdiği adam Marcel Cerda'nın ona gelmek için bindiği uçağın düşmesi sonucu ölmesinden sonra...alkol,morfin ağrı kesici bağımlısı haline gelir ve en son geçirdiği trafik kazasından sonrada hayatı boyu iyileşmeyen omiriliğinden dolayıda yarı kambur şeklinde yürümek zorunda kalır
10 Ekim 1963 de kanserden vefat ettiğinde..katolik kilisesi sürdürdüğü hayat sebebi ile Edith'in cenaze törenini yapmayı reddeder!!!
Tabutu Pere-Lachaise mezarlığına götürülürken on binlerce hayranı korteje katılarak ona sevgisini gösterir..öyleki mezarlıktaki törene katılanların sayısının yüz bini geçtiği söylenir.
Bu müthiş sesin ve dram dolu hayat yaşamış bu kadının cenaze törenini yapmayan kilisede tarih önünde mahkum olur.
Benim ilk gençlik yıllarımda okuduğum bir romandı "kaldırım serçesi"..çok zor ve acı dolu bir hayatı olan bu kadının hayatını okumanızı,şarkılarını dinlemenizi kuvvetle tavsiye ederim

Resimler: Tülay Sönmez

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız