Güncel

Tutsak Avukat Gülhan Kaya için İzmir'de eylem çağrısı

ÖHD ve ÇHD İzmir Şubeleri Avukat Gülhan Kaya'nın tutuklanmasını edilmesini adliye önünde protesto edecek.

19 Haziran 2023 Saat: 23:31
Tutsak Avukat Gülhan Kaya için İzmirde eylem çağrısı
Tutsak Avukat Gülhan Kaya için İzmir'de eylem çağrısı

Lawyers for Lawyers da bir açıklama yaparak avukatlar hakkında verilen gözaltı, yakalama ve tutuklama kararlarının hukuka aykırı olduğunun altını çizdi, avukatların mesleği faaliyetlerini yerine getirdiğini kaydetti.

Mesleki faaliyetleri kriminalize edilerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve tutsak edilen Avukat Gülhan Kaya ile dayanışma sürüyor. İstanbul merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında Kaya tutuklanmış, Avukat Kader Tunç bir günlük gözaltı sonrası serbest bırakılmış, Avukat Özlem Gümüştaş ve Sezin Uçar hakkında ise yakalama kararı çıkarılmıştı. Lawyers for Lawyers, avukatlık mesleğinin kriminailze edilmesine tepki gösterdi.

İZMİR'DE EYLEM ÇAĞRISI
Öte yandan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubelerinin çağrısıyla İzmir Adliyesi C Kapısı önünde 12.30'da yapılacak açıklamayla savunmaya yönelik saldırılar protesto edilecek.

'DAVA DOSYASINDA BAŞKA GERÇEKLER ORTAYA ÇIKABİLİR'
Avukat Kaya'nın tutsak edilmesi ve avukatlık mesleğinin kriminalize edilmek istenmesine ilişkin de Lawyers for Lawyers açıklama yaptı. Soruşturmanın beş itirafçı tanığın asılsız beyanlarına dayandırıldığı hatırlatılan açıklamada, "Tanıklardan biri Gülhan Kaya, Sezin Uҁar, Özlem Gümüştaş'ın kendilerine verilen hukuki hizmetler karşılığında ücret talep etmelerine rağmen, avukatlık hizmetleri karşılığında ücret talep etmediklerini ifade etmektedir. İfadesi zaten 2017'deki EHB-1 davası dosyasında yer alıyordu. Diğer tanıkların ifadeleri de güya aynı mahiyette. Ayrıca avukatların müvekkillerine susma haklarının olduğunu hatırlatması ve örneğin avukatlara yönelik diğer davalarla ilgili birkaç tweet atması yeni soruşturmanın temelini oluşturuyor. Dava dosyası henüz savunmaya verilmediği için başka gerçekler ortaya çıkabilir" denildi.

'TUTUKLAMA EMİRLERİNİN TÜMÜ HUKUKA AYKIRI'
Avukat Kader Tunç'un gözaltına alındığı ancak ertesi gün serbest bırakıldığı anımsatılan açıklamada, "Yeni ceza soruşturması, Gülhan Kaya'nın tutuklanması ve Sezin Uҁar, Özlem Gümüstaş ve Kader Tunҁ hakkındaki tutuklama emirlerinin tümü, hukuka aykırı olan ve BM'nin Role İlişkin Temel İlkeleri'nin 16. maddesini ihlal eden meşru avukatlık işleriyle bağlantılı görünüyor. Bu madde, hükümetlerin, avukatların kabul edilmiş mesleki görev, standart ve ahlak kurallarına uygun olarak yaptıkları herhangi bir işlem nedeniyle kovuşturma veya idari, ekonomik veya diğer yaptırımlara maruz kalmamalarını veya bunlarla tehdit edilmemelerini sağlamasını şart koşmaktadır" ifadeleri yer aldı.

YETKİLİLERE ÇAĞRI
2011 yılından bu yana Türkiye'nin avukatları mesleki faaliyetleri nedeniyle "teröre karışmakla" suçladığı ve mahkum ettiği belirtilen açıklamada, şu  talepler sıralandı:
????"Avukatlar olarak yasal görevlerinin bir parçası olan faaliyetlerden dolayı avukatları soruşturmayı ve tutuklamayı bırakın;
????Türkiye'de avukatlara yönelik baskı ve zulme son verilmesi ve keyfi gözaltındaki tüm avukatların serbest bırakılması, Gülhan Kaya dahil;
????Avukatların, Avukatların Rolüne İlişkin BM Temel İlkeleri uyarınca, avukatlar olarak meşru faaliyetlerini özgürce ve bağımsız olarak yerine getirebilmelerini sağlayın."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız