Güncel

Tutuklu aileleri 289 haftadır meydanda...."Hasta mahpusları serbest bırakın"

Tutuklu aileleri 289. haftasında yine kanayan yara, hasta mahpuslar sorununu dile getirdı.

8 Ekim 2017 Saat: 02:16
Tutuklu aileleri 289 haftadır meydanda...."Hasta mahpusları serbest bırakın"
Tutuklu aileleri 289 haftadır meydanda...."Hasta mahpusları serbest bırakın"

Fotoğraf: Kerim Eren

Tutuklu aileleri,289. haftasında yine kanayan yara, hasta mahpuslar sorununu dile getirdı. Düzce T Tipi Hapishanesinde tutuklu olan Selami Keleş’in annesi Güzel Keleş, oğlunun altı yıldır hapishanede olduğunu, bir yılı aşkın süredir hastalığına teşhis konulmadığını, oğlunun tutuklanmadan önce hiçbir sağlık sorunun olmadığını, tutuklandıktan sonra hastalandığını belirttti.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi hapishane Komisyonu tarafından yapılan basın açıklamasında şunlara yer verildi:

 F oturmasının 289. haftasında yine kanayan yaramız, hasta mahpuslar sorununu dile getireceğiz.Her hafta olduğu gibi,bu haftada burada her duyarlı insanın içini kanatan, hasta mahpuslara uygulanan “insanlık dışı” uygulamaları ve her hafta ayrı bir hasta mahpusun durumunu dile getirme çabası da olan ve duyarlılık çağrısında bulunan bizler;

F Tipi hapishanelerinde uygulanan ağır tecridin, tüm tutuklu ve hükümlülerin sağlığını bozduğu ve sağlığa erişim hakkı çeşitli gerekçelerle ertelenerek düzenli tedavileri yapılmayan mahpuslara şimdi de OHAL uygulamaları dayatılarak tedavileri engellenmektedir. Tedavilerinin yapılmayarak engellendiği bu durumun hasta mahpusların sağlık sorunlarını hayati anlamda etkilediğini bilmelerine rağmen; Nemli, küflü hücrelerde hasta mahpusları adeta ölüme terk etmekteler. Yasada açıkça belirtilen, “Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazında zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunamaz” maddesi ve insan haklarından olan sağlıklı yaşam hakkı doğuştan kazanılmış en temel bireysel ve toplumsal bir hak ilkesi, bizzat yasa koyucular tarafından keyfi uygulamalarla çiğnenmekte. Suç işledikleri iddiasıyla hapishaneye koydukları insanların en temel hakları olan “yaşam” haklarını” yok ederek aslında insanlık suçu işlemekteler.
Bu Hafta durumunu dile getireceğimiz Düzce T Tipi Hapishanesinde tutuklu olan Selami Keleş’in annesi Güzel Keleş, oğlunun altı yıldır hapishanede olduğunu, bir yılı aşkın süredir hastalığına teşhis konulmadığını, oğlunun tutuklanmadan önce hiçbir sağlık sorunun olmadığını, tutuklandıktan sonra hastalandığını belirtiyor. Anne Keleş, oğlu Selami Keleş’in birkaç kez hapishanede kalp krizi geçirdiğini gün geçtikçe mum gibi eridiğini, birkaç kere hastaneye götürüldüğünü ve gerekli tedavinin yapılmadığını ifade ediyor. Anne Keleş oğlunun kendisini telefonla aradığında konuşmakta zorluk çektiğini, pek çok yere başvuru yapmasına rağmen olumlu sonuç alamadıklarını belirttikten sonra şunları söylemiştir.: “ Oğlum kaderine terk edildi, 6 ay önce yapılan tahlil sonucunun hala gelmemesinin insani bir açıklamasını olabilir mi? Oğlum uyuduğu zaman kimse onu kaldırmazsa uyanamıyor, arkadaşlarının desteği ile günlük ihtiyaçlarını karşılayabiliyor çünkü kendine bakabilecek durumda değildir.” Oğlumun bilmediğimiz bir hastalığı var.Sürekli kilo kaybediyor.Mecali olmadığı için konuşmakta güçlük çekiyor.Kelimeleri birkaç kez tekrarlayarak konuşuyor.Sürekli bayılıyor ve kendinde değil.oğlunun hastalığıyla ilgili teşhisin konularak bir an önce tedavisinin yapılarak sağlığına kavuşmasını talep etmekte.
Biz insan hakları savunucuları olarak; devlet yetkililerine sesleniyoruz. Ağır hasta mahpuslara yaşattığınız bu insanlık trajedisinin üstünü kapatmaya çalışmayın. Ana akım medyayı susturarak hasta mahpusları ve hapishanelerde yaşanan gerçekleri yok saymayın. 
Bir kez daha haykırıyoruz; Bu ülkenin hapishanelerinde mahpuslara dayatılan insanlık dışı koşullar öldürüyor! İnsanlık dışı uygulamalara son verin! Hasta mahpusları serbest bırakın!
İnsan Haklarıyla İnsandır!
Tecrit Öldürür Dayanışma Yaşatır!"

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız