Güncel

Tutuklu aileleri 308 haftasında seslendi: Hasta mahpuslar serbest bırakılsın

Tutuklu aileleri ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 308 haftasında, cezaevlerindeki olumsuz koşullara dikkat çekilerek, hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

18 Şubat 2018 Saat: 01:40
Tutuklu aileleri 308 haftasında seslendi: Hasta mahpuslar serbest bırakılsın
Tutuklu aileleri 308 haftasında seslendi: Hasta mahpuslar serbest bırakılsın

Fotoğraflar: Kerim Eren

Tutuklu aileleri ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından Galatasaray Meydanı'ında gerçekleştirilen hak arama eyleminin 308 haftasında, yine cezaevlerindeki olumsuz koşullara dikkat çekilerek, hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu  tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

308.haftadır bu alanda duyarlı kamuoyunun içini kanatan,hapishanelerde mahpuslara yaşatılan “insanlık dışı”uygulamaları ve sağlığa erişim hakkı engellenen ve çeşitli gerekçelerle tedavileri yapılmayan hasta mahpusların durumunu serbest bırakılmaların ölümün kıyısında hapishane hücrelerinde yaşam mücadelesi veren hasta mahpusların son günlerini sevdiklerinin yanında geçirmelerini veda haklarını kullanmalarını dile getirmemize rağmen ;Bazıları serbest bırakıldıktan bir kaç ay veya birkaç gün sonra. bazılarıda,maalesef ambulas yerine ring araçlarında hastahane yollarında bazıları da hapishanelerin küflü nemli hücrelerinde yaşamlarını yitirerek birer birer aramızdan ayrılıyorlar.

Yasada açıkça belirtilen, “Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazında zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunamaz” maddesi ve insan haklarından olan sağlıklı yaşam hakkı doğuştan kazanılmış en temel bireysel ve toplumsal bir hak ilkesi, bizzat yasa koyucular tarafından keyfi uygulamalarla yerine getirilmlyor.. Suç işledikleri gerekçesiyle hapishaneye koydukları insanların en temel hakları olan “yaşam” haklarını” yok ederek kendileri suç işliyorlar.

Bu hafta Tekirdağ 2.Nolu F.tipi hapishanesinde bulunan ve hapishane komisyonumuz avukatının ziyaret ettiği hasta mahpus Mehmet Şerif Aslanın durumunu sizlerle paylaşacağız. Mehmet Şerif Aslan 2016 yılında 18.kişiyle birlikte Diyarbakırdan Tekirdağ 2.nolu F.tipi hapiahanesine sürgün sevkle getirilir.Hepatit B ve verem hastası olan boynunda.dizlerinde ve kollarında kireçlenme,romatizma.egzama ve karaciğer yağlanması rahatsızlıkları bulunan Aslanın vücudunun tümünde sivilceler çıkınca acil olarak revire çıkmış,kan tahlili yapılmış ve hastahaneye sevk edilmiş.Geçen zaman süresince,.en son iki ay önce hastahaneye götürülen Mehmet Şerif Aslana15 kez tahlil yapılmasına rağmen, tahlil sonuçları ve sağlık raporları kendisine verilmediği için, doktorlar kendisini muayene etmediği,bu nedenle .Tedavisine de başlanılamadığını bigisini veren komisyon avukatımız
Aslanın Vücudunun çeşitli yerlerindeki kireçlenmeler nedeniyle yaşadığı stres kaynaklı ailesinden istediği,stres topunun beş aydır kendisine verilmediği gibi egzaması için kullanmak istediği defne sabunu ve kullanması gereken eldivenler verilmemiş.Kantinde de satılmadığı için ihtiyacı olan eldivenler alamamıştır..Yağsız yemek yemesi gerekirken raporu olmadığı için,yağsız yemek verilmediği,rapor alabilmesi için hastahaneye gitmesi gerektiği ve hastahaneye sevki yapılmadığı.Mehmet Şerif Aslanın tedavisinin yapılabilmesi ve sağlığına kavuşabilmesi için bir an önce hastahaneye sevkinin yapılarak tedavisinin acilen gerçekleştirilmesini istiyoruz. 
Bizler insan hakları savunucuları ve Hapishane komisyonu olarak Hasta mahpusların sağlığa erişim haklarının önündeki engellerin kaldırılarak .Ağır Hasta mahpuslara yaşatılan bu insanlık trajedisinin üstünü kapatmaya çalışan yetkillilere sesleniyoruz..Serbest bırakmadığınız her hasta mahpus bugün değilse yarın aramızdan sessiz ayrılacak.İnsanlık suçu işlemeyin.Yasaları uygulayın. Hasta mahpusları serbest bırakın.
Hasta mahpuslar serbest bırakılıncaya kadar.Biz insan olmanın en temel sorumluğuyla tüm hasta mahpusların sesi olmayı sürdüreceğiz.
Bir kez daha haykırıyoruz, bu ülkenin hapishanelerinde mahpuslara dayatılan insanlık dışı koşullar, ÖLDÜRÜYOR!

HASTA MAHPUSLAR SERBEST BIRAKILSIN!
MEHMET ŞERİF ASLAN SERBEST BIRAKILSIN!
SUSMA SUÇA ORTAK OLMA!

Görüntünün olası içeriği: 14 kişi, gülümseyen insanlar, açık hava

Görüntünün olası içeriği: 21 kişi, kalabalık ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 18 kişi, sahnedeki insanlar, ayakta duran insanlar ve kalabalık

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, yazı

Görüntünün olası içeriği: 20 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar

Görüntünün olası içeriği: 17 kişi, yazı

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, yazı

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, gülümseyen insanlar, kalabalık

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, açık hava

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar, açık hava

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, gülümseyen insanlar, şapka, kalabalık ve açık hava

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız