Güncel

Tutuklu Aileleri 323 Haftasında Galatasaray'dan seslendi: 'Hasta tutuklular serbest bırakılsın'

Tutuklu aileleri, insan hakları savunucuları ve İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 323 kez Galatasaray’da Hasta Mahpuslar Serbest bırakılsın diye oturmaya devam etti.

3 Haziran 2018 Saat: 08:18
Tutuklu Aileleri 323 Haftasında Galatasaray'dan seslendi: 'Hasta tutuklular serbest bırakılsın'
Tutuklu Aileleri 323 Haftasında Galatasaray'dan seslendi: 'Hasta tutuklular serbest bırakılsın'

Fotoğraflar: Ömür Eğribel

Tutuklu aileleri, insan hakları savunucuları ve İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 323 kez Galatasaray’da Hasta Mahpuslar Serbest bırakılsın diye oturmaya devam etti. Tutuklu yakınları, Celalettin Can’ın serbest bırakılmasını istedi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Bu hafta, 323. F Oturmamızda, İstanbul/ Silivri Kapalı (9 Nolu L Tipi) Hapishanesinde bulunan hasta mahpus Celalettin Can’ın durumunu sizlerle paylaşacağız.

Celalettin Can; 1956/Tunceli doğumludur. Ömrü insan hakları mücadelesiyle geçen Celalettin Can, 78’liler Vakfı’nın kurucularından olup, hükümetin bir dönem başlattığı çözüm sürecinde; İç Anadolu Bölgesinden seçilen 63 kişilik Akil İnsanlardan biridir.

Celalettin Can, 7 Şubat 2018 tarihinde gece yarısı evine yapılan bir baskınla gözaltına alınarak 14 gün gözaltında tutulmuştur. Gözaltı sürecinde, kullanması gereken ilaçlar verilmemiş, olmayan tansiyon sorunu baş göstermiş, zaten ameliyatlı olan kalbi daha da sorunlu hale gelmiştir. Tutuklandıktan sonra önce Silivri 5 Nolu L Tipi Hapishanesine götürülen ancak odanın aşırı kalabalık olması nedeniyle nefes darlığı ve bronşit hastalığı ortaya çıkan Celalettin Can ailesinin de uğraşları ile Silivri Kapalı bölüme alınmıştır. 12 Eylül sürecinde ömrünün 20 yılı hapishanelerde geçen Celalettin Can, hiç bir hukuki dayanak gösterilmeden gözaltına alınıp tutuklanarak; bu kez sadece özgürlüğü kısıtlanmakla kalmamış, aynı zamanda sağlık hakkı da engellenerek yaşamı risk altına girmiştir.

Nefes darlığı, bronşit gibi hastalıkları birkaç aydır tutulduğu hapishane koşulllarında ortaya çıkan Celallettin Can, 2011 yılında kalp ameliyatı geçirmiştir. Sürekli ve düzenli kontrol altında olması gerekmektedir. Ancak hapishanede olmasından dolayı bu kontroller yapılmamaktadır. Yine 2011 yılında Roboski Katliamı nedeniyle katıldığı bir televizyon programının dönüşünde ayak bileğini zedelemiş ve bunun neticesinde ayağına platin takılmıştır. Hapishanenin fiziksel koşullarından dolayı

rahat hareket edemediğinden ayağındaki sorun daha da ileri hale gelmiştir. 2013yılında mide kanaması da geçiren Celalettin Can, 2018’de kendisine prostat teşhisi konmuş, bunun için 3 Mart’ta biyopsi için verilen randevuya tutuklandığı için gidememiştir. Duyarlı çevrelerin girişimiyle 31 Mayıs 2018 günü için Cerrahpaşa Hastanesinden randevu alınmasına rağmen götürülmemiştir. Bu konuda, hapishane idaresi, “Biz gerekeni yaptık asker götürmedi’’diyerek sorumluluğu üzerinden atmıştır.

Celalettin Can’ın sağlık durumu hapishanede kalmasına uygun olmamasına ve gerekli tedavi ve kontrollerin yapılmaması nedeniyle sağlığının her gün biraz daha bozulmasına rağmen hukuksuz bir biçimde özgürlüğünden alıkonulmaktadır.

Celalettin Can’ın 26 Haziran 2018’de duruşması görülecektir.

Biz insan hakları savunucuları ve hapishane komisyonu olarak, Celalettin Can’ın bir an önce serbest bırakılmasını istiyor; tüm kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz.

CELALETTİN CAN SERBEST BIRAKILSIN!

HASTA MAHPUSLAR SERBEST BIRAKILSIN!

TEDAVİ HAKTIR ENGELLENEMEZ!

İHD İSTANBUL ŞUBESİ HAPİSHANE KOMİSYONU

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, gülümseyen insanlar

Görüntünün olası içeriği: 7 kişi, Süleyman Aktaş dahil, kalabalık, çocuk ve açık hava
Görüntünün olası içeriği: 20 kişi, Mine Nazari dahil, gülümseyen insanlar, açık hava
Görüntünün olası içeriği: 8 kişi
Görüntünün olası içeriği: 11 kişi, gülümseyen insanlar, açık hava

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız