Güncel

Tutuklu aileleri hasta mahpuslar serbest bırakılsın...

293. hafta Galatasaray Meydanı'nda biraraya gelen mahpus aileleri, bir kez daha hasta tutukluların durumuna dikkat çekerek, serbest bırakılmalarını istediler.

4 Kasım 2017 Saat: 23:57
Tutuklu aileleri hasta mahpuslar serbest bırakılsın...
Tutuklu aileleri hasta mahpuslar serbest bırakılsın...

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu,OHAL sonrası derneğimize yapılan başvurular içinde hapishanelerdeki “hak ihlalellerinde” belirgin bir artış olduğuna dikkat çekerek,şu görüşlere yer verdi:

"Ali Gülmez Edirne Hapishanesi'nden Bolu Hapishanesi'ne 18 Ekim'de sürgün edildi. Sürgün, başlı başına bir işkence. Bununla birlikte Ali Gülmez'in kullandığı gözlüğü de dahil hiç bir eşyası halaverilmedi.

Geçtiğimiz hafta basında Muş Hapishanesi'nden politik mahpusların Ankara/Sincan ve İzmir/Şakran Hapishaneleri'ne sürgün edildikleri haberini aldık. Politik mahpuslar ayakkabısız, pijamalı ve elleri arkadan kelepçelenerek sürgün edildiler. Neredeyse hergün gerçekleşen sürgünler de bu ve benzeri işkenceler yapılıyor.
Tek tip elbise saldırısı henüz yaşama geçirilmedi, ama tek kişilik ring araçları yaşama geçirilmeye çalışılıyor. Politik mahpuslar tek kişilik ring araçlarıyla hastane ve mahkemeye götürülüyor.Tecriti daha da derinleştireceği için politik mahpuslar bu araçlarla mahkemeye ve hastaneye gitmek istemiyor.Tekirdağ Hapishanesinde Menderes Leyla 15 günlük fizik tedavisinin 8.günü kafes tipi ring aracı yerine daha önce götürüldüğü araçla gitmek istediği için tedavisi tamamlanmadan ‘kendi rızası ile tedaviye son verildi’ yazısı ile konu kapatılmıştır. Özcesi mahpusların savunma, tedavi olma, hatta yaşama hakları gasp ediliyor

293. hafta durmunu aktaracağımız Sisê Bingöl'ün de yaşama hakkı gasp ediliyor.
Kızı Haspike Kanmaz’ın belirttiği üzere 78 yaşında olan Sisê Bingöl, 2016 yılında Muş'un Varto ilçesine bağlı Badan Köyü’nde evine yapılan baskın sonrası tutuklandı. Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek suçlamasıyla dava açılan Sisê Bingöl, iki buçuk ay sonra çıkarıldığı ilk mahkemede sağlık sorunları gerekçesiyle tahliye oldu.
Mahkemenin verdiği 4 yıl 2 ay hapis cezası Erzurum İstinaf Mahkemesi tarafından onaylanmasının ardından yeniden tutuklanarak önce Muş E Tipi Kapalı Hapishanesi'ne götürüldü, Kısa süre sonra ise; açıldığı günden itibaren işkenceyle anılan Tarsus Kadın Hapishanesi'ne sürgün edildi.
Sisê Bingöl, yeniden tutuklanmadan kısa bir süre önce kalp krizi geçirdiği için ciddi sağlık sorunları vardır. Tarsus’a sürgün edildikten bir hafta sonra hapishane idaresi aileye haber vermiştir. Yakınlarını arayan Bingöl, ring aracında 3 gün kaldığını, ayaklarının şiştiğini ve rahatsızlandığını iletmiştir.

Ailesinin oturduğu şehirdeki hapishaneden alınarak çok uzak olan bir bölgeye sevk edilmesi sağlık sorunları, ziyaret ve ihtiyaçlarının karşılanması açısından hem kendisi hem de ailesi için zorluk daha da ötesi sadece Sise Bingöl için değil ailesi için de işkence demektir.
Sürgünün ardından annesiyle görüşen Haspike Kanmaz, Sise Nine’nin oldukça solgun ve bitkin olduğunu, sağlık sorunlarında artış yaşadığını ifade etti. Özellikle idrar yolu hastalığında ciddi ilerlemenin olduğunu bundan dolayı cezaevinde çok zorlandığını belirtti,
Sise Bingöl dışarıdayken akciğer, yüksek tansiyon, kalp ve jinekolojik (kadın) hastalıklar nedeniyle kontrol altında tutuluyordu. Şimdi ise ağır tecrit koşulları altında işkenceye tâbi tutulmaktadır.
Bizler insan hakları savunucuları olarak, 78 yaşındaki bir insana daha fazla işkence ve zulüm yaşatmadan biran önce serbest bırakılmasını istiyoruz.

Sisê Bingöl Serbest Bırakılsın!
Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın!
Tedavi Haktır Engellenemez!"
fotoğraflar: Kerim Eren

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız