Güncel

"Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın, baskı ve baskınlar son bulsun"

İSTANBUL - İHD İstanbul Şubesi, Basın Özgürlüğü Günü'ne ilişkin yaptığı açıklamada, gazetecilere yönelik baskılara arttığına işaret etti.

4 Mayıs 2020 Saat: 08:51
"Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın, baskı ve baskınlar son bulsun"
"Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın, baskı ve baskınlar son bulsun"
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Basın özgürlüğü üzerindeki baskılar kaldırılsın” başlığıyla yapılan açıklamada, Türkiye’de gazete, televizyon, radyo, internet sitelerinin sürekli kapatıldığına dikkat çekilerek, sansür ve yayın yasağı nedeniyle halkın haber alma hakkının ortadan kaldırıldığı belirtildi.  
GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN 
Basın özgürlüğünü hayata geçiren gazetecilerin tüm dünyada baskıya maruz bırakıldığı vurgulanan açıklamada, basın özgürlüğünün Türkiye’de en çok ihlal edilen özgürlük alanlarının başında yer aldığı ifade edildi. Açıklamada, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) yayınladığı bu yılki Basın Özgürlüğü Endeksine göre Türkiye’nin 180 ülkenin oluşturduğu listede 154’üncü sırada yer aldığına değinilerek, tutuklu bulunan gazetecilerin serbest bırakılması ve baskınların son bulması çağrısı yapıldı.  
85 GAZETECİ TUTUKLU 
 Son yılarda internet medyasının baskı ve yasakların hedefi olduğuna yer verilen açıklamada, “Bianet’in verilerine göre 2019 yılında en az 586 haber internette sansürlendi. Türkiye Gazeteciler Sendikasının (TGS) verilerine göre, an itibariyle 85 gazeteci hapishanede tutuluyor ve son bir yılda 28 gazeteci tutuklandı. Gazeteciler gazetecilik faaliyetlerinden dolayı; Devletin birliğini bozmak, örgüt yöneticiliği, örgüt üyeliği, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, örgüt propagandası, cumhurbaşkanına hakaret, devlet kurumlarını aşağılamak, suçu ve suçluyu övmek, suç işlemeye tahrik, kin ve düşmanlığa tahrik, soruşturmanın gizliliğini ihlal, hakaret, iftira, devlet sırlarını ifşa etmek gibi suçlamalar nedeniyle ceza ve tazminat davaları yanında, hedef gösterilerek saldırılara maruz bırakılıyorlar” denildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız