Güncel

Tutuklu yakınları 430 haftasında seslendi: hasta mahpuslar serbest bırakılsın-VİDEO

Mahpuslar onurlu bir yaşam sürdürmek ve hayatta kalmak için mücadele etmektedirler. Mahpusları bu mücadelelerinde yalnız bırakmayalım. Özellikle ağır hasta mahpusların ölüme terk edilmesine sessiz kalmayalım.

20 Haziran 2020 Saat: 14:16
Tutuklu yakınları 430 haftasında seslendi: hasta mahpuslar serbest bırakılsın-VİDEO
Tutuklu yakınları 430 haftasında seslendi: hasta mahpuslar serbest bırakılsın-VİDEO

 İSTANBUL


VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ 

https://youtu.be/Zu8ixVpFXuI


İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından 430 hafta açıklamasında şunları söyledi:

Yetkililer, hapishanelerde salgına karşı mücadele için gerekli tedbirlerin alındığını iddia etseler de, salgının yayılma durumu ve mahpusların anlatımları  yeterince önlem alınmadığını söylüyor.  

Mahpusların gönderdiği mektup başvuruların da dile getirdikleri üzere; Hapishanelerde sağlığa erişim engellenmekte, zorunlu tedaviler aksatılmakta, Covid-19 salgını neden gösterilerek dışarı ile iletişim tamamen kesilmekte,  mahpuslara uygulanan tecrit ağırlaştırılmakta, mahpuslar yalnızlaştırılarak sosyal dayanışmadan da mahrum bırakılmaktadırlar.  

Mahpusların beslenme ihtiyaçları yeterli oranda karşılanmadığı için hastalığa karşı vücut dirençleri düşmekte ve bu durum salgının yarattığı endişeyi büyütmektedir. 

Hapishanelerdeki koşullar, mahpuslar için yaşamı işkenceye dönüştürmüştür. Buna rağmen mahpuslar onurlu bir yaşam sürdürmek ve hayatta kalmak için mücadele etmektedirler.  

Mahpusları bu mücadelelerinde yanlız bırakmayalım. Özellikle ağır hasta mahpusların ölüme terk edilmesine sessiz kalmayalım.

430. F oturmasında, Abdülkadir Fırat'ın durumunu sizlerle paylaşıyoruz. 

Abdülkadir Fırat; 60 yaşın üzerinde olup, tutuklanmadan yaklaşık bir yıl önce halk arasında ‘inme’ tabir edilen bir sağlık sorunu yaşamıştır. Vücudunun sağ tarafı hiç tutmadığı gibi sol tarafında da güç kaybı mevcuttur.

Bu durumda iken, Aralık/2013’te, Urfa/Ceylanpınar'da gözaltına alınarak tutuklanır. Kısa bir süre Urfa E Tipi Hapishanesinde tutulduktan sonra Bayburt M Tipi Hapishanesine sevk edilir.

Buradan sevk edildiği Erzurum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu, ilk incelemesi sonrasında “Sağ tarafının 4/4 engelli olduğu, tek bastonla kısa süre ayakta durabildiği, düzenli nörolojik kontrolleri yapılarak hapiste tek başına kalabileceği” yönünde rapor verir.  

Ancak ikinci başvuru sonrasında raporunu değiştirir ve “kişisel ihtiyaçlarını karşılayamadığı için tek başına kalamayacağı” yönünde rapor düzenler.

Bunun üzerine Metris Hapishanesine getirilen Abdülkadir Fırat, Adli Tıp Kurumu (ATK)’na götürülür. Ancak, Eğitim ve Araştırma Hastanesinin verdiği raporun aksine ,  ATK  Abdukadir Fırat’ın tek başına hapishanede kalabileceği yönünde rapor düzenler. 

Halen Tekirdağ 1 No’lu T Tipi Hapishanesinde tutulan Abdülkadir Fırat'ın durumu ilerleyen yaşının da etkisiyle giderek daha da ağırlaşmıştır. Artık temel ihtiyaçlarını dahi tek başına karşılayamamaktadır.  Yemeğini yiyememekte, giyinememekte ve ayakta duramadığı için tuvalet ihtiyacını dahi yardım almadan karşılayamamaktadır. Covid 19 salgını nedeniyle tedavi ve sağlığa erişim de kısıtlandığından Abdülkadir Fırat’ın yaşamı ağır tehdit altındadır. 

İnsan hakları savunucuları olarak; Covid 19 salgınına karşı risk grubunda olan tüm mahpuslarla birlikte, Abdülkadir Fırat ve onun şahsında tüm ağır hasta mahpusların, yaşam haklarının korunmasını ve serbest bırakılmalarını istiyoruz. 

Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın!

Abdülkadir Fırat Serbest Bırakılsın!

İnsan Haklarıyla İnsandır!

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız