Güncel

Tutuklu yakınları: Abdullah Kalay ve tüm ağır hasta mahpuslar serbest bırakılsın!

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu,425.F Oturmasında ağır hasta mahpus Abdullah Kalay’ın durumunu kamuyu ile paylaşarak, tüm ağır hasta mahpusların serbest bırakılmasını istedi.

16 Mayıs 2020 Saat: 14:21
Tutuklu yakınları: Abdullah Kalay ve tüm ağır hasta mahpuslar serbest bırakılsın!
Tutuklu yakınları: Abdullah Kalay ve tüm ağır hasta mahpuslar serbest bırakılsın!

İSTANBUL


AÇIKLMANIN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ!

https://youtu.be/Axvr2ENBJMM


İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Hapishanelerde, Covid-19 salgını ve  bağlı sorunlar giderek artmakta,  bu durum mahpusların yaşam hakkına ağır tehdit oluşturmaktadır.

Marmara bölgesi hapishanelerinden Silivri 7 Nolu L tipi hapishanesinde  8 mahpusun yoğun bakımda olduğu, 7 nolu’da başlayan giderek 8 nolu, 6 ve 5 nolu L tipi bölümlere de ulaştığı belirtilen salgında 191 mahpusun enfekte olduğu ancak yeterli tedaviye erişemedikleri, buna rağmen tahliyelerinin sağlanmadığı, 7 kişilik odalarda 39- 45 mahpusun  tutulduğu, salgın önlemi olarak uygulanması zorunlu sosyal mesafe kuralının kalabalık ve hapishanenin fiziki koşulları nedeniyle uygulanamadığı, mahpuslara koğuş içinde maske verilmediği, hijyen ve beslenme koşullarının yetersiz olduğu, revir ve hastanelere erişimde ciddi sorunlar  yaşandığı, ağır ve kronik hasta mahpusların tedavilerinin durdurularak bir anlamda ölüme terk edildikleri ve daha pek çok soruna dair  derneğimize ve kamuoyuna yansıyan pek çok bilgi ve yardım talebi söz konusudur. Hapishanelerde salgınla mücadele yerine gerçeklerin gizlenmesine yönelik çabaların öne çıktığı görülmekte bu durum endişelerimizi artırmaktadır.

425.F Oturmasında ağır hasta mahpus Abdullah Kalay’ın durumunu paylaşıyoruz.

Halen,  Kocaeli Kandıra 2 Nolu F tipi Hapishanesinde tutulmakta olan Abdullah Kalay; 1992’de tutuklanır, 1996 ve 2000 yıllarında katıldığı  ölüm oruçları sonrasında Wernicke Korsakoff tanısı konur ve  2002 yılında sağlık durumu nedeniyle tahliye edilir.

Tutuksuz yargılanan Kalay'a 2008 yılında müebbet hapis cezası verilir. 2010 yılında Yargıtay cezasını onaylar ve sağlık durumunda bir iyileşme olmadığı halde yeniden tutuklanarak hapishaneye konulur. Hapishane koşullarında sağlık durumu giderek daha da kötüleşir.  2012 yılında kalp krizi geçirir ve yapılan anjiyo sonrasında tıkalı ana arter damarına stent takılarak ölümden döndürülür. Kalp krizi geçirdiğinde 2 saat sonra hastaneye ulaştırılabilen Kalay, geç müdahale edildiği için kalbinin büyük bir kısmı tahribata uğramıştır. Bundan dolayı kalp yetmezliği, damar ve böbrek rahatsızlığı yaşamaya başlar.

 Kalbinin çalışma oranı %25-30’dur ve 10 çeşit ilaç kullanmaktadır. Buna rağmen durumu daha da kötüleşir. 25.05.2019 tarihinde kalbine pil takılır.  09.01.2020 tarihinde ise kalp pili muayenesi sırasında yeniden kalp krizi geçiren Kalay acil müdahale ile bir kez daha ölümden döndürülür .

Ayrıca kulağında %50 duyma kaybı, bacaklarda ödem, hemoroid, prostat rahatsızlığı ve sol böbreğinde taş vardır. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Kurulu, dört kez , “hapishanede kalamaz” raporu verir. Buna rağmen,  İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu bu raporları kabul etmeyerek Kalay' ın tahliyesini engeller.

Abdullah Kalay, 31.03. 2020 tarihinde Kocaeli Cumhuriyet Savcılığına gönderdiği dilekçesinde;  Covid-19 Salgını yanında kalp yetmezliği ve kalp krizi riskinin yüksek olduğunu,  bu nedenle avukatının infaz ertelemesi dilekçesi verdiğini,  cumhuriyet savcılığının ise kendisini yeniden hastaneye sevk ederek sağlık raporu alınmasına karar verdiğini,   ancak  sağlık durumu ve kalp krizi riski nedeniyle kapalı ring aracı ile kelepçeli halde hastaneye gitmesinin mümkün olmadığını belirterek, mevcut sağlık raporlarının incelenip değerlendirilerek tahliye edilmesine karar verilmesini istemiştir.

Bizler her hafta olduğu gibi hapishanede yaşanan Covid-19 salgını nedeniyle Abdullah Kalay nezdinde tüm ağır hasta mahpusların serbest bırakılması için yetkilileri göreve çağırıyoruz.

Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın!

Abdullah Kalay Serbest Bırakılsın!

Hapishanelerde Sağlığa Erişimin Önündeki Tüm Engeller Kaldırılsın!

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız