Güncel

Tutuklu yakınları: "Hasta mahpuslar derhal serbest bırakılmalı"-VİDEO

İSTANBUL-Mapus yakınları, 1996’dan beri hapiste bulunan 81 yaşındaki Mehmet Emin Özkan’ın durumunu paylaştı ve yaşam hakkının korunabilmesi için Özkan ve tüm ağır hasta mahpusların derhal serbest bırakılmasını istedi.

30 Mayıs 2020 Saat: 14:36
Tutuklu yakınları: Hasta mahpuslar derhal serbest bırakılmalı
Tutuklu yakınları: "Hasta mahpuslar derhal serbest bırakılmalı"-VİDEO

TÜRKER DEMİRCİ


TUTUKLU YAKINLARININ VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ

https://youtu.be/3UDXnatdmtU


Tutuklu yakınları ve İnsan Haklari Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafindan yapılan açiklamada, baba oğul aynı hücrede tutulduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:

"Covid-19 salgını halen devam etmekte, bilim insanları  ikinci dalgaya hazırlık yapılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunmaktadırlar. İktidarın uygulamaya koyduğu “normalleşme” planında ise AVM’lerin açılması söz konusu iken Hapishanelerde salgın önlemi adıyla hak ihlalleri devam etmekte,  tecrit derinleştirilmekte, ancak salgına karşı yeterli önlemler alınmamaktadır.   Bazı hapishanelerde 8 mahpusa bir maske düşerken,  yeterli temizlik ve hijyen ürünleri verilmemekte, kantinlerde  bu ürünler, kısıtlı ve fahiş fiyatlarla satılmaktadır.

Yapılan resmi açıklamalarda hapishanelerde Covid-19 salgının yayıldığı ve mahpuslardan can kayıpları oldugu itiraf edilmek zorunda kalınmasına rağmen, devlet mahpusların yaşam haklarını koruyucu etkili önlemler almaktan imtina etmektedir. Geçtiğimiz hafta Cuma günü ağır hasta mahpus Sabri Kaya’nın yaşamını yitirmesi mahpusların yaşam haklarına yönelik tehdidin boyutunu göstermesi bakımından dikkat çekicidir.

Sabri Kaya yaşamını yitirmişti

1996’dan beri hapiste bulunan 81 yaşındaki Mehmet Emin Özkan’ın durumunu paylaşıyor ve yaşam hakkının korunabilmesi için derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.

Ailesinin anlatımına göre; Mehmet Emin Özkan, adil yargılanma hakkı ihlal edilerek hakkında hüküm kurulmuş ve 24 yıldır da haksız yere hapishanede tutulmaktadır. Halen Diyarbakır D Tipi Hapishanesi’nde tutulmakta olan Özkan, ileri derecede kalp hastasıdır. Kendisine  4 kez anjiyo yapılmıştır ve 10 yıldır damarlarında stend takılıdır. Ayrıca ileri derecede koah,  tansiyon ve Alzheimer hastasıdır. Her gün 4-5 defa tansiyon takibi yapılmaktadır.

Ayrıca yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları da bulunmaktadır. İleri derecede duyma sorunu yaşadığından iletişim kurmakta zorluklar yaşamaktadır. Uzun süre ayakta kalamadığı ve yürüme güçlüğü çektiği için görüşlere tekerlekli sandalye ile getirilmektedir.

 Hem hasta hem % 87 engelli 

Temel ihtiyaçlarını dahi tek başına karşılayamamaktadır. Yaşı ve hastalıkları nedeniyle hapishanede kalamayacak durumdadır. Kendisi de tutuklu olan oğlu ile aynı hücrede kalmakta ve oğlu Ahmet Özkan bakımını yapmaktadır. Hapishanede kalamayacağına dair rapor için 5 defa  Adli Tıp Kurumu'na gönderilmiş ancak  olumsuz raporlar verilmiştir. Diyarbakır’da Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma hastanesi ise  % 87 engelli Özkan için hapiste kalamayacağı yönünde verdiği raporu Adli Tip Kurumu raporundan sonra değiştirerek tıp etiğini ayaklar altına almıştır.

Biz insan hakları savunucuları olarak diyoruz ki; Mehmet Emin Özkan’ı, yaşına, hastalıklarına ve corona salgınının yarattığı ağır riske rağmen hapiste tutmak,  onun yaşam hakkına yönelik ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Yeni Sabri Kaya örnekleri yaşanmaması için, Mehmet Emin Özkan ve onun durumunda olan yaşlı ve hasta mahpusların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz."

 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız