Güncel

Tutuklu yakınları Hasta mahpusların serbest bırakılması için yine meydandaydı

Tutuklu yakınları ve Cumartesi Anneleri kez, hasta mahpusların serbest bırakılması için Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yaptılar.

29 Temmuz 2018 Saat: 18:35
Tutuklu yakınları Hasta mahpusların serbest bırakılması için yine meydandaydı
Tutuklu yakınları Hasta mahpusların serbest bırakılması için yine meydandaydı
Kerim Eren

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Cezaevleri Komisyonu tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi.:

OHAL’le birlikte hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin sınır tanımadan nasıl arttığını her hafta bu meydanda gündeme getirdik.

Onur kırıcı arama biçimleri yaygınlaştı. Örneğin Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesinden sürgün sevk edilen 7 kadın mahpusun çıplak aramaya maruz kalması. Yine Tekirdağ 2 Nolu T Tipi Hapishanesine sürgün sevk edilen mahpuslara çıplak arama işkencesinin dayatılması. Bazı hapishanelerde, ziyarete giden ailelere onur kırıcı şekilde bir arama yapılmak istenmesi ve kabul etmeyen aileyi ziyarete almama tehdiddinde bulunulması gibi . Tekirdağ 2 Nolu F Tipinde hastane ve adliyelere gidiş gelişlerde mahpuslara kameralara dönerek elbiselerini kaldırmalarını ve içlerine giydikleri giysileri göstermeleri konusunda yapılan baskılar devam etmektedir. Gerek çıplak arama, gerekse çıplak aramaya karşı çıkılınca fiziksel şiddet uygulanması işkencedir.

Mahpuslar, hücrelere yapılan baskın şeklinde keyfi aramalar, telefon görüşmelerinde tekmil dayatması, ayakta sayım verme vb. birçok insanlık dışı uygulamalara maruz kalmaktadır. Haftalık sohbet hakkı ve ortak alanların kullanımı engellenmektedir. Bir çok hapishanede avukatların müvekkilleri ile görüşmeleri görüntülü olarak kayıt altına alınmaktadır
Bu hafta, 331. F oturmamızda Fatma Özbay’ın durumunu sizlerle paylaşacağız.
Erzurum E Tipi Kadın Hapishanesinde tutulan Fatma Özbay, 1997 yılından beri hapistedir. 53 yaşındaki Fatma Özbay’a tutuklandıktan kısa bir süre sonra ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmiştir.
Fatma Özbay, meme kanseri teşhisi nedeniyle Mayıs 2018’de ameliyat edildi. Kanserin üçüncü evresi olması nedeniyle, göğsü alınmış olmasına rağmen yayılma devam etmiştir. Bu nedenle, ilgili doktorlar en kısa zamanda kemoterapiye başlanması gerektiğini belirttiler. Ancak Ha-pishane idaresi çeşitli gerekçelerle bir türlü hastaneye götürmemiştir. Ayrıca, Fatma Özbay, hijyen koşullarında barındırılması ve yiyeceklerin de buna uygun olması gerektiğini hapishane idaresine bir çok kez dilekçelerle bildirmesine rağmen, talepleri yerine getirilmemiştir. Halen plastik tabaklarda yemek yemek zorunda bırakılan mahpusun, daha sağlıklı beslenmek için kantinden alışveriş yapma isteğine de izin verilmiyor. 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Erzurum Şubesine başvuruda bulunan ailesi, öncelikli olarak kamuoyunun duyarlı olmasını isteyerek, dernekten de; hapishane ve diğer ilgili 
kurumlara gerekli yazıların yazılması ve bir an evvel tedavisinin başlatılması için serbest bırakılması girişimlerinde bulunmasını talep etmişlerdir. 
İlgili ve yetkililere 331. F oturmasında bir kez daha sesleniyoruz:
Fatma Özbay ve onun gibi sağlık durumu ağır olan hasta mahpuslar, tam teşekküllü hastanelerde tedavileri için biran evvel serbest bırakılsın.
FATMA ÖZBAY SERBEST BIRAKSIN!
HASTA MAHPUSLAR SERBEST BIRAKILSIN!
TEDAVİ HAKTIR ENGELLENEMEZ!
İNSAN HAKLARI DERNEĞİ (İHD) İSTANBUL ŞUBESİ 
HAPİSHANE KOMİSYONU

Görüntünün olası içeriği: 9 kişi, Mehmet Acet Kara ve Solmaz Açıkkol dahil, gülümseyen insanlar, açık hava
Görüntünün olası içeriği: 9 kişi, Solmaz Açıkkol dahil, kalabalık ve açık hava
Görüntünün olası içeriği: 31 kişi, Solmaz Açıkkol, Hasan Karakoç ve Ayla Mamati dahil, kalabalık
Görüntünün olası içeriği: 23 kişi, Solmaz Açıkkol dahil, gülümseyen insanlar, kalabalık
Görüntünün olası içeriği: 29 kişi, Hasan Karakoç ve Ayla Mamati dahil, gülümseyen insanlar, kalabalık

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız