Güncel

Tutuklu yakınları " İnfaz yasasıyla ayrım yapılması siyasi tutukluların ölüme terk edilmesidir"VİDEO

Hapishanelerde Covid-19 vakaları ortaya çıkmış ve can almaya başlamış olmasına rağmen, salgına karşı yeterli önlemler alınmadığından, mahpusların ve hapishane çalışanlarının yaşamlarına yönelik ağır risk devam etmektedir.

18 Nisan 2020 Saat: 14:26
Tutuklu yakınları " İnfaz yasasıyla ayrım yapılması siyasi tutukluların ölüme terk edilmesidir"VİDEO
Tutuklu yakınları " İnfaz yasasıyla ayrım yapılması siyasi tutukluların ölüme terk edilmesidir"VİDEO

TÜRKER DEMİRCİ


TUTUKLU YAKINLARININ AÇIKLAMASI İÇİN TIKLAYINIZ

https://youtu.be/i-I7IG31H8o


Tutuklu yakınları ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane komisyonu tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Ayrıca, Devlet anayasal eşitlik ilkesini  çiğneyerek ’yeni infaz düzenlemesiyle’ durumu daha da ağırlaştırmış, politik mahpusları içeride tutarak kimin ölüp kimin yaşayacağına karar vermiş, politik mahpusları  bir anlamda ölüme terk etmiştir. Biz insan hakları savunucuları infazda eşitlik olmasını istemekteyiz ve başta hasta mahpuslar olmak üzere serbest bırakılmalarını istiyoruz. Coronavirüs salgını nedeniyle de ayrımsız olarak hapishanelerin mahpusların tahliye edilmeleri virüse karşı mücadelede önemlidir diyoruz.

Aynı yasal düzenleme ile hasta mahpusların hapishanede kalıp kalamayacağına dair raporlarda son söz Adli Tıp Kurumu’na verilerek,  bugüne kadar yaşanan sorunlar devam ettirilmiş, hasta mahpuslar da salgına karşı ölüme terk edilmiştir.

Salgına karşı hapishanelerde öncelikle hijyen koşullarının sağlanması yönünde dezenfektan, temizlik malzemeleri ve sağlık hizmetlerinin aksatılmaması çok önem arz etmektedir. Kalabalık ve kapalı olan bu mekanda mahpusların İnfaz Koruma Memurları, idari personelin koğuş aramalarında ve günlük sayımlarda yakın temasta olmaları çok riskli bir durum yaratmaktadır. Sadece gardiyanların ve idari personelin eldiven ve maske takmaları yeterli değildir. Mahpusların bu temaslarda mutlaka koruyucu maske ve eldiven takmaları sağlanmalıdır. Bu ihtiyaçları da devletin ücretsiz olarak temini sağlaması gerekiyor. Aksi taktirde mahpusun kendisine bırakılan tedarik zorlukları ortadayken bu ihmale gelmez duruma devletin boş vermişlik, ayrımcı yaklaşımı içeride  bırakılan mahpusların yaşam hakkını elinden alma ve onları ölüme teslim etmektir.

Bu örneklerden biri olan Ağır Hasta Mahpus Tekin Dönmez’in durumunu bugün 421. F Oturmamızda sizlerle paylaşacağız.

Tekin Dönmez, 2001 yılında tutuklanıp Silivri 6 Nolu L tipi hapishanesine konulmuştur. 2014 yılında cezasını tamamlayınca kadar çeşitli defalar hastanede raporları olmasına rağmen serbest bırakılmamış ancak infazını tamamladıktan sonra tahliye edilmiştir. Hapishanede kaldığı süre içerisinde defalarca kez intihara teşebbüs etmiş, kendisine ve aynı koğuşta kaldığı arkadaşlarına zarar vermeye yönelik girişimlerde bulunmuştur; ayrıca bu süreçte defalarca kez tuvaleti tıkayıp camları kırarak koğuşta bulunan eşyalara zarar vermiştir. Bu raporlarda belirtilen hastalıklar: bipolar durum bozukluğu, şizofreni ve %70 engelli olmasıdır. Tahliyesinden sonrada dışarıda kontrollerini ve muayenesi için  Bakırköy Sinir ve Ruh Hastalıkları Hastanesinde devam etmiştir. Tekin Dönmez, infazı kesinleşen bir cezası nedeniyle 18.03.2017 tarihinde yeniden tutuklanarak Silivri 2 No’lu L Tipi hapishanesine getirilmiştir. Önceki rahatsızlıkları daha da ağırlaşarak devam etmiş yine Bakırköy Ruh ve Sinir hastalıkları hastanesinde aynı tanılar konulmuştur. Hastalıkları nedeniyle sinir krizi atakları artmıştır. Sakinleştirici ilaç ve iğnelerle  hapishanede tutulabilmektedir.

Kardeşi 06.03.2020 tarihinde derneğimize yaptığı yazılı başvuruda ağabeyi Dönmez’in açık görüşüne gittiklerinde atak geçirmesine tanık olduğunu, hapishane idaresi tarafından revirden ilaç verilmediğini öğrendiğini bildirmiştir. Bu nedenle endişe içinde olduklarını ifade etmiştir.

14.04.2020 tarihinde ise kız kardeşi komisyonumuzla telefonla konuşmasında: “Dönmez’in sinir krizi geçirdiği için Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine götürülüp iğne yapıldığını ve iğneden sonra hapishanede 14 günlük karantina için tek kişilik hücreye konulduğunu, bu nedenle psikolojisinin bozulduğunu ve korku içerisinde olduğunu belirtti. Hastalığı ağırlaşan Tekin’in ‘herkes çıkarken hala neden beni çıkarmıyorlar’ diyerek endişelerini bize aktardı ve son bilgileri verdi.

Biz insan hakları savunucuları ve İHD İstanbul Şubesi Hapishane  Komisyonu olarak Tekin Dönmez ve diğer hasta mahpusların bir an önce serbest bırakılmasını istiyor, yaşam hakkının lütuf olmadığına istinaden haklarının ihlal edilmemesine çağrıda bulunuyoruz.

TUTUKLU YAKINLARININ AÇIKLAMASI İÇİN TIKLAYINIZ

https://youtu.be/i-I7IG31H8o

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız