Güncel

Üniversitelerin bölünmesine dair yasa tasarısı geri çekilsin!

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Eğitim Hakları Komisyonu, yaptığı açıklamada "Üniversitelerin bölünmesine dair yasa tasarısı geri çekilsin!" dedi.

3 Mayıs 2018 Saat: 06:28
Üniversitelerin bölünmesine dair yasa tasarısı geri çekilsin!
Üniversitelerin bölünmesine dair yasa tasarısı geri çekilsin!

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Eğitim Hakları Komisyonu tarafından yapılan çağrıda şöyle denildi:

19 Nisan 2018 tarihinde meclise sunulan ve kurulması öngörülen 20 yeni üniversitenin, mevcut üniversitelerin bölünmesi ve bazı fakültelerinin bu yeni üniversitelere bağlanması sonucu oluşmasını amaçlayan yasa tasarısı; bölünmesi planlanan üniversitelerin öğrencileri, öğretim üyeleri ve idari çalışanlarından gelen tepkilere rağmen TBMM Milli Eğitim Komisyonu tarafından kabul edildi. Listede bulunan İstanbul, Gazi, Selçuk, Dumlupınar, Erciyes, Mersin, Sütçü İmam, Sakarya, Anadolu, Isparta Süleyman Demirel, Afyon Kocatepe, İnönü ve Karadeniz Teknik üniversitelerinin çoğunda tasarı karşıtı protestolar ve imza kampanyaları halen devam etmekte.

Yasa tasarısında bölünmeye gerekçe olarak öğrenci ve çalışan sayısının yüksek olmasına bağlı olarak üniversitelerin yönetilebilirliklerinde oluşan sıkıntılar sunuldu. Sunulan gerekçeler; öğrencileri ve öğretim görevlilerini, köklü tarihleri ve sundukları saygın eğitim sayesinde marka değeri kazanmış üniversitelerinin isimlerini, çatıları altında oluşmuş birikim ve kurumsal kimliklerinden koparmanın yol açacağı sorunları görmezden gelmektedir. Bunun yanı sıra bölünmesi planlanan üniversiteler tarafından yönetilebilme zafiyetleri oluştuğuna dair ne bir açıklama ne de bir çözüm talebi dile getirilmemişken, yasa tasarısının muhataplarının görüşü alınmadan hazırlanması üniversitenin özerkliğinin açıkça bir ihlali olmakla beraber açıklanmayan bir motivasyon taşıdığından kaygı duymamıza neden olmaktadır.

Üniversite bölünmeleri, ülkemizdeki üniversitelerin maruz bırakıldığı; demokratik yönetim anlayışına uymayan ve üniversite özerkliğini hiçe sayan pratiklere bir yenisi olarak eklenecektir. İHD İstanbul Şubesi Eğitim Hakları Komisyonu olarak yasa tasarısından duyduğumuz endişeyi dile getiriyor, geri çekilmesini talep ediyor; karşı çıkan öğrenci, öğretim görevlileri ve idari çalışanlara desteğimizi belirtiyoruz.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız