26 Eylül 1980'de Zeynel Abidin Ceylan kaburgaları kırılarak öldürüldü...İbretlik öykü...

26 Eylül 2018 Saat: 23:46

Zeynel Abidin Ceylan, 26 Eylül 1980'de 12 Eylül Cuntasının işkencede öldürdüğü ilk sosyalistlerden biriydi. Adli Tıp Raporunda işkence bulgularını belgelenmek zorunda kaldılar.

https://www.youtube.com/watch?v=N7B0FFNFXpg

12  Mart sonrası yükselen faşizme karşı mücadele, Zeynel Abidin Ceylan'ın ortaöğrenim gençliğinin mücadelesi içinde yer  alan sosyalist isimlerden biriydi. Hozat’taki lise eğitiminden sonra Ankara'da Eğitim  Enstitüsü'ne kaydoldu. Bu dönemde gerek üniversite gençliği içinde, gerekse Kuşcağız Atapark’da  bölge çalışmasında yer aldı. Bu dönemde tutuklanarak bir süre Mamak Askeri Cezaevi'nde kaldı.

 

Cezaevinden çıktıktan sonra devrimci çalışmalar sırasında karşı devrimci güçler tarafından vurularak yaralandı. Eğitim Enstitüsü'nü bitirdikten sonra Mardin'in okulsuz bir köyüne öğretmen olarak atandı. Ancak o Ankara’da devrimci çalışmalarda kalmayı tercih etti. 12 eylül darbesini izleyen günlerde, 22 eylül 1980 tarihinde gözaltına alındı. Karakolda o gün işkence ve eziyete uğradı. gözaltına alınan diğer insanları korkutmak amacıyla çürükler içindeki vücudu insanlara gösterildi. 23 eylül günü Ankara Emniyeti'ne teslim edildi. Ünlü DAL’da  ağır işkencelere maruz kaldı.

 

26  Eylül günü sabaha karşı kalmakta olduğu 16 nolu hücrede ölmüş olduğu söylendi. o gün öğleden sonra cenazesi polisler tarafından Gülhane Askeri Hastanesi'nin morguna bırakıldı. üzerine  bir de not iliştirdiler: "Kalmakta olduğu Mamak Askeri Ceza Ve Tutukevi'ndeki, hücresinde ölü bulundu." Zeynel Abidin Ceylan 12 Eylül faşizmi işkencede katledilen ilk sosyalistlerden biriydi. Ceylan’ın cenazesi, ailesi ve arkadaşlarının çabasıyla 30 Eylül günü Gülhane Askeri Hastanesi'nden alınarak Ankara'da, Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.

 

Zeynel Abidin Ceylan'ın 26 Eylül günü yapılan otopsisinde şu bulgulara rastlandı: "Kaburga kemiklerinden üçü kırık, alnının sağ tarafında pire ısırığı şeklinde küçük yaralar, sağ ve sol omuzda, göğüs orta kısmında ve bacağın değişik bölümlerinde büyük morluklar; ayak tabanlarında da yarım santim çapında taze iki küçük yara..."

 

Zeynel Abidin Ceylan'ın gözaltında katledilmesiyle ilgili açılan davada  komiser Mustafa Haskırış tutuklandı. Ancak mahkeme, karar aşamasına 1 hafta kala  tahliye etti. Tahliye sonrasında  14 yıl 2 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı ve yeniden tutuklama kararı verildi. Ancak "bütün aramalara rağmen" Haskırış bulunamadı. Mustafa Haskırış 1985 yılı sonlarında bir kuyumcu soygunu nedeniyle yakalandı ve tutuklandı. Haskırış, çıkarıldığı mahkemede, emniyet ifadesinin işkenceyle alındığını, bu nedenle kabul etmediğini belirtti.

https://www.youtube.com/watch?v=N7B0FFNFXpg

 

YORUMLAR

Bu Videoya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Videoyu Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız