Güncel

Yağmekan ve Aykaç serbest bırakılsın

Hasta tutsakların tedavi ve tahliyelerİ engellenerek ölüme sürüklenmelerine İzmir ve Ankara'da tepki gösterildi. İzmir'de Fırat Yağmekan, Ankara'da Methi Aykaç'ın durumlarına dikkat çekildi, serbest bırakılmaları istendi.

19 Haziran 2022 Saat: 06:51
Yağmekan ve Aykaç serbest bırakılsın
Yağmekan ve Aykaç serbest bırakılsın

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için İzmir ve Ankara'da eylemler yapıldı.

İzmir'de Konak eski Sümerbank önünde bir araya gelen İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şube üye ve yöneticileri, hasta tutsak Fırat Yağmekan'ın tahliye edilmesini istedi.

"Susma, suça ortak olma, ölüyorlar", "Ağır hasta mahpuslar ölüyor, susma" yazılı pankartların taşındığı eylemde, açıklamayı İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek okudu. 

Yüzde 98 engelli olmasına rağmen kesinleşen hapis cezası bahane edilerek tutuklanan Bekir Güven'in hapishanede kaldığı 3 gün içinde 2 kez düşüp beyin kanaması geçirdiği bilgisini veren Çiçek, bir süre sonra tahliye edilen Güven'in tutsaklığının ölümüne neden olduğunu vurguladı.

FIRAT YAĞMEKAN TAHLİYE EDİLSİN
Tutsak yakınlarının birçok kentte adalet nöbeti eylemleri yaptığını hatırlatan Çiçek, bu haftaki eylemlerinde Fırat Yağmekan'ın durumuna dikkat çekti. Ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü Yağmekan'ın 14 yıldır tutsak edildiği bilgisini veren Çiçek, kasık fıtığı, anjiyo ve 2 kez burun ameliyatı geçiren Yağmekan'ın, sol kulağında işitme kaybı, hepatit B, enfeksiyonal hastalıklar, yüksek tansiyon, astım ve nefes darlığı, migren, hemoroid, bel ve boyun fıtığı, reflü, gastrit, prostat gibi çok sayıda hastalığı olduğunu belirtti.

Çiçek, hapishanede tedavisi mümkün olmayan Yağmekan'ın serbest bırakılmasını istedi, "Aksi halde oluşacak olumsuzluklardan iktidar ve yetkililer sorumludur" dedi.

'AYKAÇ'IN İNFAZI ERTELENSİN'
Hasta Mahpuslara Özgürlük Platformu da, Ankara'da İHD Şube binası önünde açıklama yaptı. "Tedavi haktır engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartının taşındığı eylemde, İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen açıklama yaptı.

2022 yılının başından bu yana 35 hasta tutsağın yaşamını yitirdiğini, bunlardan 18'ininin ağır hastalıkları bulunduğunu hatırlatan Çevirmen, Patnos L Tipi Hapishanesi'nde tutsak edilen Methi Aykaç'ın durumuna ilişkin bilgi verdi.

Beyninin sol tarafından uzun yıllardır kist bulunan Aykaç'ın, sağ tarafının da felçli olduğunu söyleyen Çevirmen, yaşamı açısından risk teşkil eden Methi Aykaç'ın tahliye edilmemesine tepki gösterdi.

Böbrek yetmezliği, nefes darlığı hastalıkları da bulunan Aykaç'ın Patnos hapishanesinde tedavisinin mümkün olmadığı Van ya da Erzurum'daki tam teşekküllü hastanelerden birine sevk istediğini aktaran Çevirmen, "Bu kadar ağır hasta olan mahpusların, bulundukları yerlerin tam teşekküllü hastanelerden uzak yerlerde tutulması yaşamları açısından risk teşkil etmektedir ve acil tedavi ve müdahale imkanını da ortadan kaldırmaktadır" dedi.

Aykaç'ın ailesine ve tam teşekküllü hastanelere yakın bir hapishaneye sevkinin acil olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Çevirmen, "Bunun yanı sıra hasta mahpus için heyet raporunun aldırılarak infazının ertelenmesi için girişimlerde bulunulmasını da talep ediyoruz" diye konuştu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız