Güncel

Yargıdan emsal nitelikte karar: Eğitim hakları ellerinden alınamaz

İzmir Bölge İdare Mahkemesi, öğrencilik hakları ellerinden alınan KHK’lilere ilişkin emsal oluşturacak nitelikte bir karar verdi. Kararda, eğitim hakkının Anayasa ile güvence altında olduğu belirtildi.

28 Ağustos 2019 Saat: 10:18
Yargıdan emsal nitelikte karar: Eğitim hakları ellerinden alınamaz
Yargıdan emsal nitelikte karar: Eğitim hakları ellerinden alınamaz

Yargıdan, 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminin ardından ilan edilen KHK’ler ile kamu görevinden uzaklaştırılan ve eğitim hakları ellerinden alınanları yakından ilgilendiren bir karar çıktı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 5’inci İdari Dava Dairesi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma Görevlisi kadrosundan KHK ile atılan akademisyenin eğitim hakkının elinden alınamayacağına hükmetti. Kararda, akademisyenin KHK’li olduğu gerekçesiyle yüksek lisans kaydının silinemeyeceği belirtilerek “eğitim hakkı” vurgusu yapıldı.

BirGün gazetesinden MUSTAFA MERT BİLDİRCİN'ın haberine göre, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisans öğrencisi olan Özer Y., 701 Sayılı KHK ile DEÜ’deki Araştırma Görevlisi kadrosundan uzaklaştırıldı. Okul yönetimi, kamu görevinden çıkarılmasını gerekçe göstererek Özer Y.’nin yüksek lisans kaydını sildi. İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi, Özer Y.’nin yüksek lisans kaydının silinmesine yaptığı itirazı reddetti.

ANAYASA VURGUSU

İdare Mahkemesi’nin ret kararı üzerine dosya Bölge İdare Mahkemesi’ne taşındı. Dosyayı inceleyen mahkeme, “Eğitim ve öğrenim hakkı”nın Anayasa ile güvence altına alındığını anımsatarak İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu. Bölge Mahkemesi’nin kararında, KHK ile ihracın yüksek lisans kaydının da silinmesi sonucunu doğuramayacağı ifade edildi.

KESİNLEŞMİŞ KARAR YOK

Kararda, KHK ile akademisyenlikten ihraç edilen Özer Y.’nin hakkında, “Terör örgütleriyle iltisaklı olduğu” yönünde kesinleşmiş mahkeme kararının olmadığı da belirtildi. KHK ihracını gerekçe göstererek öğrenciliğin sonlandırılmasının telafisi güç sonuçlar doğuracağına dikkat çeken mahkeme, davaya konu olan işlemin iptaline oybirliği ile karar verdi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız