Çevre

“Yaşam savunması mazeret kabul etmez!”

Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Adına Ömer Şan,ülkemizde son yıllarda yaşanan doğa felaketlerine ve sağlıklı yönetimlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

22 Haziran 2019 Saat: 08:30
“Yaşam savunması mazeret kabul etmez!”
“Yaşam savunması mazeret kabul etmez!”

İhsan Hacıbektaşoğlu

Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Adına Ömer Şan,  yaptığı açıklamada ülkemizde son yıllarda yaşanan doğa felaketlerine dikkat çekerek,uluslararası şirketlere peşkeş çekilen doğal ve kentsel yaşam alanları, yeraltı varlıklarının yanında nükleer ve termik santraller, HES’ler, taşocakları, dere ıslahları ve renklendirilmiş yol çalışmaları ile adeta yaşamının talan edildiğini” dile getirdi. Şan, açıklamasında sağlıklı çevre ve sağlıklı çevre açısından sağlıklı yerel yönetimlerin olması gerektiğine de dikkat çekerek İstanbul belediye seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. 

Uzay teknolojilerinin birbiri ile yarıştığı, galaksiler arası araştırmaların su ve yaşam ilişkisi üzerinde yoğunlaştığı günümüzde ne yazık ki emperyalizm denilen tek dişli canavar bütün bu varlıklarımızı yutarak, kendisinden başkalarına yaşam hakkı tanımadığına dikkat çekerek, Coğrafi konumu, topoğrafik yapısı, stratejik durumu gereği önemli bir merkezde olan ülkemiz doğası, doğal yaşam alanları ise tam da bu saldırıların orta yerinde olduğunu vurguladı. 

Özellikle son 15-20 yıldır artarak devam eden doğal yaşam alanlarını adeta katleden ve geri dönüşümsüz zararlar veren proje ve çalışmalara karşı insanların, yaşam savunucularının, bilimin, akıl ve izanın, yargının ve dahi doğanın verdiği tepki ve karşılıklardan hiçbir şekilde ders alınmadığını ifade eden Ömer Şan, “yaşadığımız nükleer felaketler, doğal afetler, kaybettiğimiz yeraltı ve yerüstü değerlerimize karşın halen bu çalışma, rant ve çıkar sağlama paylaşımı, yağması vahşi bir şekilde sürdürülmektedir.”dedi.

Kapitalizm suyunu pazarlayamadığı dereleri kurutuyor

Kentlerimizin beton yığınına çevrilmesi, yaşam ve sosyal, teknik alanların yok edilmesi, kent ormanlarının, yeşil alanların ortadan kaldırılması hep bu vahşi kar hırsının sonucu olduğunu ifade eden Şan, kapitalizmin, gölgesini satamadığı ağacı kestiğini, suyunu pazarlayamadığı dereleri kuruttuğunu, paraya çeviremediği havayı solutmadığını söyledi.

Uluslararası şirketlerin talanına karşıyız

Uluslararası şirketlere peşkeş çekilen doğal ve kentsel yaşam alanları, yeraltı varlıklarının yanında nükleer ve termik santraller, HES’ler, taşocakları, dere ıslahları ve renklendirilmiş yol çalışmaları ile adeta yaşamının talan edildiğini dile getiren Şan,”Demokrasi ve toplumsal yaşamın vazgeçilmesi seçimler ülkemizde adeta bu yağma/talan düzeninin sürekliliği esasına dayandırılarak, neredeyse günlük yaşamın vazgeçilmezi haline getirilmiştir!Nitekim önümüzde yine bir seçim süreci var! Sırf bu endişelerle yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri, buna bir dur çekme işareti gibi önümüzde durmaktadır! Yaşamın sürekliliği ve var olan korunarak yenilenebilir hale getirilmesi için bir tercih mekanizması var İstanbullu seçmenlerin önünde. Kuzey Ormanlarının, İstanbul Bostanlarının yok edilmesi, koruların, deprem toplanma alanlarının imara, yapılaşmaya açılması, tarım alanları, su kaynakları ile derelerin kapatılarak yok edilmesi, tarihi-kültürel mirasların ortadan kaldırılması hep bu son dönemlerde yaşandı!Şimdi, bu kentlere, doğal yaşam alanlarına, yaylalara, dağa, bayıra, ovalara, vadilere, dereye ve denize; kendi ifadeleri ile ‘ihanet’ edenler, bu süreçleri durmadan devam ettirebilmek için yeniden yetki ve oy istemekteler!”dedi.

İstanbul’u önemsiyoruz

Tamamen bağımsız, yerel bir halk hareket olan Derelerin Kardeşliği Platformu olduklarını, yaşama sahip çıktıklarını, akılla, bilimle, yasa ve hukukla, demokrasiye olan inançla mücadele ettiklerini vurgulayan Şan, “ yüzyıllardır buraları üreterek var edip bizlere, gelecek nesillere koruyup, kollayıp geliştirerek ulaştırmak için emanet edenlere ihanet edemeyiz! Tavrımız her zaman yaşamdan yana oldu, bundan sonra da yaşamı savunmaya devam edeceğiz! Bu bakımdan, İstanbul’u önemsiyoruz.Önümüzde bulunan tercih aşamasında bizim duruşumuz, ‘Her şeyin çok güzel olmasından’ yanadır!”dedi.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız