Çevre

Yaşam savunucuları Kazdağları için İstanbul'da eylem yaptı

Yaşam savunucuları dün Çanakkalede jandarma saldırısını ve işgalci Alamos Gold şirketini Kadıköydeki Beşiktaş İskelede protesto etti. Kazdağları direnişinin 1. yılı için otobüslerle Çanakkaleye giden yaşam savunucuları Gelib

27 Temmuz 2020 Saat: 12:10
Yaşam savunucuları Kazdağları için İstanbulda eylem yaptı
Yaşam savunucuları Kazdağları için İstanbul'da eylem yaptı

Yaşam savunucuları dün Çanakkale'de jandarma saldırısını ve işgalci Alamos Gold şirketini Kadıköy'deki Beşiktaş İskele'de protesto etti.

Kazdağları direnişinin 1. yılı için otobüslerle Çanakkale'ye giden yaşam savunucuları Gelibolu'da dün alıkonulmuş, Çanakkale'de yapılmak istenen basın açıklamasına ise polis saldırmıştı. Bugün Kadıköy Beşiktaş İskele'de yapılacak eylemle saldırı protesto edildi.

Eylemde "Doğa kazanacak, yaşam kazanacak, Kazdağları kazanacak" pankartı açılırken, "Ruhsatsız şirket, Kirazlı'yı terk et", "Kazdağları sincabı yalnız değildir" sloganları atıldı. 

ERSOY: BU ÜLKE KİMSENİN ŞAHSININ MÜLKÜ DEĞİL
Eylemde konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Oya Ersoy, iktidarın Covid-19 salgınını bahane ederek yaşam savunucularını engellediğini dile getirerek, "Bir avuç sermayenin çıkarı için doğayı, ormanları, suyumuzu hedef haline getirdiler ve katlediyorlar. Buradan bir kez daha haykıralım: Bu ülke kimsenin şahsının mülkü değildir. Bu memleket bizim ve doğa için, hayvanlar için herkes için bu ülkeyi savunmaya devam edeceğiz" dedi. 

KAZDAĞLARI'NDAN YÜKSELEN SES, SULAR ALTINDA BIRAKILAN HASANKEYF'İN ÇIĞLIĞIDIR
Kazdağları İstanbul Dayanışması adına basın açıklamasını okuyan Melis Akyürek, Kazdağları'nda altın aramak için bulunan Alamos Gold şirketinin 9 aydır işgalci konumuda olduğunu ve ruhsatsız bir şekilde alanda bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
"Tüm dünyayı saran koronavirüs pandemisi bizlere Kazdağları'nı, Munzur'u, Salda'yı, Salihli'yi, Alakır'ı, Kuzey Ormanları'nı, Cerattepe'yi ve bu memleketteki her bir ağacı, suyu, toprak parçasını savunurken ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gösterdi. Gölgesini satamadığı ağacı kesen bu sistem ise bir iklim krizi uçurumuna doğru körlemesine tüm dünyayı ısrarla sürüklemeye devam ediyor. Munzur'u savunanları tutukluyor, Salihli'de JES yapmayın diyenleri gözaltına alıyor, Sakaryalı köylülere saldırıyor ve onları hiçbir şey durdurmaya yetmiyor. Bizler Türkiye'nin dört bir yanında direnen yaşam savunucuları olarak başta Anayasa'nın bize verdiği yetkiye dayanarak herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını savunmaya devam edeceğiz. Bu nedenle Munzur suyu özgür aksın diye direndikleri için çeşitli bahanelerle tutuklanan yaşam savunucuları Ali Ekber Barmağıç, Özkan Arslan derhal serbest bırakılmalıdır, işgalci Alamos Gold firması Kazdağları'ndan çıkarılmalıdır, ülke genelindeki talan projelerinden derhal vazgeçilmelidir.

"Dün eğer engellenmeseydik, gözaltına alınmasaydık firmanın kapısına dayanıp şunları anlatacaktık: Alamos Gold işgalcisin. Defol Kazdağlarına çok uluslu ya da yerli şirketlerin madencilik saldırısı, 2000'li yıllardan beri devam ediyor. Dağların, nehirlerin, ormanların talana açık yerler olmadığını haykırıyoruz. Sadece Kazdağları'ndan değil, ülkenin dört bir yanından yükselen ‘doğaya sahip çık' sesine kulak verdiğimiz için buradayız."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız