Çevre

“Yaşamı savunanlar sokağa…Torba Yasa Geri Çekilsin”

Yasa tasarısının görüşüleceği Salı günü, TBMM’ye yasa tasarısının geri çekilmesi için yine yaşam savunucuları tarafından eylem yapılacak.17 Kasım Salı saat 18.00’de Kadıköy (Eminönü iskelesi )’de yapılacak eylem için çağrı yapıldı.

16 Kasım 2020 Saat: 11:44
“Yaşamı savunanlar sokağa…Torba Yasa Geri Çekilsin”
“Yaşamı savunanlar sokağa…Torba Yasa Geri Çekilsin”

İSTANBUL

Bilindiği gibi, Madencilik Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi isimli “Torba Yasa”, iktidar milletvekillerinin imzasıyla 5 Ekim tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı‘na sunulmuş, 13 Ekim’de alt komisyonda görüşüldükten sonra da 20-21 Ekim tarihlerinde Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu toplantısında oy çokluğuyla kabul edilmişti.  

Söz konusu kanun teklifi; 3065 Sayılı KDV Kanunu, 3213 sayılı Maden Kanunu, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun, 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu olmak üzere 7 adet kanunda değişiklik öngörüyor.

Maden ve enerji şirketlerine sınırsız imtiyazlar tanıyan torba yasa tüm itirazlara rağmen Salı günü meclise geliyor.

Bu yasa tasarısının geri çekilmesi için 31 demokratik kitle örgütü, ekoloji ve çevre aktivistleri tarafından Kadıköy’de ‘Yaşam Hakkı Torbaya Sığmaz’ sloganı ile eylem gerçekleştirmişti.

Yasa tasarısının görüşüleceği Salı günü, TBMM’ye yasa tasarısının geri çekilmesi için yine yaşam savunucuları tarafından eylem yapılacak.

17 Kasım Salı saat 18.00’de Kadıköy (Eminönü iskelesi )’de yapılacak eylem için çağrı yapıldı.


TEKLİFTE NELER VAR?

-Havaya çok miktarda kimyasal ve zehirli gaz salan, araba lastiği, orman ürünleri ve çöp yakarak elde edilen enerji “yenilenebilir” sayılıyor ve teşvik ediliyor. Biyokütle ve biyogaz santrallerinin önü daha da açılıyor.

-Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması (YEKDEM) kapsamı genişletilerek, ekolojik yıkımlara ve sel felaketlerine neden olan HES’lerin sayısının daha da artmasına neden olunuyor.

-Cumhurbaşkanı izni ile yurtdışında kurulmuş olan şirketlerin T.C. Kanunlarından muaf olmak üzere yurt içinde de enerji şirketleri kurmaları sağlanıyor.

-Enerji yatırımları için gereken taşınmazlar kolayca, kamu yararı kararı olmaksızın istimlak ediliyor ve halkın, köylünün toprakları sermayeye peşkeş çekiliyor.

-Ruhsat alanı dışında da ağaç kesimi yapabilmenin önü açılıyor, şirketlerin devlete olan borçlarına göz yumulması sağlanıyor. Maden şirketleri için ruhsatsız alanlar da madencilik faaliyetlerine açılıyor.

-Dağıtım şirketlerine çeşitli kolaylıklar sağlanarak daha fazla kar elde etmeleri sağlanıyor.

-HES’ler, JES’ler ve RES‘lere YEKDEM destekleri devam ettiriliyor. Bu santrallerin sayısı kontrolsüz bir şekilde verilen teşviklerle daha da arttırılıyor.

-Şirketlerin yatırımlarında altyapı hizmetlerinin kamu tarafından sağlanması öngörülüyor.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız