Güncel

Yayın yasağına itiraz ve tepki

Bombalı eylemin hemen ardından basın fiili olarak engellenirken, RTÜK yayın yasağı getirdi. MLSA avukatları yasak kararını alan İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'ne itirazda bulundu.

15 Kasım 2022 Saat: 10:46
Yayın yasağına itiraz ve tepki
Yayın yasağına itiraz ve tepki

Bombalı eylemin hemen ardından basın fiili olarak engellenirken, RTÜK yayın yasağı getirdi. Son olarak ise internette "bant genişliği daraltıldı". Bilgi kirliliğini önleme iddiasıyla bu hukuksuz uygulamalar hayata geçirilirken yanlış ve hedef gösteren bilgiler yayıldı. MLSA avukatları yasak kararını alan İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'ne itirazda bulundu. TGS de yaptığı açıklamada söz konusu uygulamanın kabul edilemez olduğunu kaydetti.

İstiklal Caddesinde dün akşam gerçekleşen ve 6 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bombalı saldırının ardından RTÜK tarafından getirilen yayın yasağına MLSA itiraz etti. TGS ise "bant genişliğinin daraltması"na tepki gösterdi.

MLSA: AVUKATLARIMIZ İTİRAZ ETTİ
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Birimi, yasak kararını alan İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'ne "hukuka aykırı biçimde tesis edilen" ve "Anayasal hakların ihlaline sebebiyet veren" yasağın kaldırılması talebiyle itiraz etti. Yayın yasağının daha çok korku ve paniğe neden olduğunu vurgulayan MLSA, "MLSA avukatları, yayın yasağının Anayasanın haberleşme hürriyetini garanti altına alan 22. maddesini; düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetini garanti altına alan 26. maddesini; basının sansürlenemeyeceğini garanti altına alan 28. maddesini ihlal ettiğini savundu. Başvuruda ayrıca ‘hiçbir meşru amaç taşımayan ve demokratik toplumda hiçbir gerekliliği bulunmayan' yayın yasağının yasayla öngörülmeyen bir şekilde temel hakları kısıtladığı belirtilerek Anayasa'nın Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu güvence altına alan 2. maddesinin de ihlal edildiği belirtildi."

TGS: KABUL EDİLEMEZ
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise saldırı, doğal afet gibi olağanüstü durumlarda doğru bilginin yayılmasının hayati önemde olduğunu belirtti. Dün yaşanan saldırının ardından basına yönelik fiili engellemeler ve hukuksuz kısıtlamalar getirildiğini hatırlatan TGS, "Yayılan yanlış bilgilerin teyidinin ve yalanlanmasının da engellendiği bu kararlarla halkın doğru ve tarafsız bilgiye ulaşımı ile haber alma ve basının haber verme hakkı ihlal edilmiştir" dendi.

RTÜK'ün yayın yasağına tepki gösteren TGS, Netblocks oluşumunun internet kısıtlanması uygulandığını teyit ettiğini ardında da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) da "bant genişliğinin daraltması" talimatı verildiğini doğruladığını kaydetti. TGS, "BTK'nın bu hususta talimat verme yetkisi olmadığı gibi alınmış bir karar varsa bunun kamuoyuyla paylaşılması yasal dayanağı varsa açıklanması gerekmektedir. Hiçbir yasal prosedür işletilmeksizin saldırının hemen akabinde jet hızıyla internetin tamamına yönelik bant daraltma, temel bir insan hakkı olan haberleşme hürriyetinin ihlalidir. Daha önce pek çok kez örneğini fiilen yaşadığımız ve OHAL KHK'ları ve 2020 yılında yapılan Sosyal Medya Yasası ile yasal kılıfa sokulan bu uygulamanın keyfi olarak kullanılması kabul edilemez" dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız